România s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin din Ungaria și Croația după ce a obținut prima victorie din turneu, 23-22 cu Ucraina. Presiunea asupra echipei naționale a fost destul de mare la această partidă.
„Creștem de la meci la meci”, acesta a fost mesajul lui Gheorghe Tadici înaintea partidei cu Ucraina. Un eșec nici nu a fost luat în calcul, un altfel de scenariu însemnând practic ieșirea României din elită. Cum să-ți închipui că te-ar putea învinge Ucraina, o formație de altfel admirabilă de semicerc, dar fără busolă la acest campionat, care se confruntă cu probleme de altă natură în această perioadă, război, dezorganizare.
Din primul „7″ al adversarelor, patru jucătoare au făcut „cursuri” și în Liga Națională. Componența în teren, după numele echipelor arată astfel: Brest (Pidpalova, inter stânga), CSM București (Glibko, centru, rezervă la echipa de club), CSM Ploiești (pivot), HCM Roman (Timoshenkova). Cu această formulă pe hârtie este greu de răsturnat o echipă a României, care a arătat că este încă într-o altă categorie, cel puțin după 29-29 cu Danemarca.
Trupa lui Gheorghe Tadici are prestanță și pare că-și domină adversarul încă de la așezările pe semicerc. Primul atac se încheie cu o ratare a nou-sositei Aneta Pârvuț, dar România câștigă mingi în apărare și se desprinde la 4-1 (min. 10). Cristina Neagu este supravegheată atent, așa cum de altfel au și anunțat „româncele” Ucrainei, dar tricolorele au soluții. Contraatacul și jocul cu pivotul sunt armele favorite.
După primele minute de joc, senzația este că România poate câștiga la scor partida cu Ucraina. Fetele vor să facă rapid diferența, dar fazele care fac șah-mat echipa adversă alternează cu pașii și forțările în atac. Astfel, naționala nu poate să urce mai sus diferența de trei goluri în prima repriză (12-9 pauză). Ca eficiență la numărul de aruncări pe poartă – 60%, echipa a stat bine. Dar ca eficiență a atacurilor fructificate, România a fost așa și așa – 46%, diferența de 14 procente fiind făcută de numărul greșelilor făcute în atac. Remarcata primelor 30 de minute: Valentina Ardean, care a avut un plus de inițiativă, de „răutate”.
Chiper și Dedu, plusurile din repriza a doua
Și în partea secundă, timp de 17 minute, România a căutat să se desprindă. Tadici a început de această dată cu Laura Chiper în extrema dreaptă, iar jucătoarea a ținut cu tot dinadinsul să-și ia o revanșă personală după partida mai puțin reușită cu Danemarca. Cu trei goluri înscrise în primele șase minute, naționala nu a mai ratat startul de repriză secundă, precum în partidele cu Norvegia și Danemarca. Dar nici nu a reușit să se desprindă. Selecționerul a decis să facă o schimbare și în poartă: a intrat Denisa Dedu. Mezina lotului a prins cinci mingi consecutiv, Neagu a deblocat atacul la linia de 9 metri, iar România s-a desprins pentru prima dată la cinci goluri, 19-14 (min. 47).
Partida nu s-a terminat însă în acel moment. Ucraina a accelerat pe deviza „Ultima impresie contează!”, în timp ce în tabăra României a revenit aceeași problemă cu care naționala se tot confruntă de ceva vreme, „timpul mort” fără gol. Adversara s-a apropiat la 19-21 în minutul 54 și a aprins un final ce ar fi trebuit să fie altfel. Tricolorele au reușit totuși să pună stop declinului și a obținut victoria care a calificat-o în grupele principale, 23-22 cu Ucraina.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER