Campionii mondiali îi cer ministrului Apărării Naționale să intervină la CSA Steaua pentru a salva clubul de la distrugere! „Deviza Citius – Altius – Fortius a fost înlocuită cu motto-ul: mai încet, mai mic, mai slab”

Emblema clubului Steaua alaturi de o minge ce se indreapta catre cosul de baschet.

Mai mulți campioni mondiali și medaliați olimpici și-au unit „forțele” și i-au trimis ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, un Apel public, prin care au dorit să-i atragă atenția despre degradarea și amatorismul managerial care a pus stăpânire pe CSA Steaua. Scrisoarea este semnată de 20 de personalități care au scris istorie pentru clubul militar la handbal, fotbal, tir atletism, lupte. Pe listă se regăsesc și patru foști comandanți ai clubului.

Campionii mondiali i-au transmis ministrului Apărării Naționale să stopeze transformarea CSA Steaua într-o grupare de amatori

Fostele glorii ale clubului susțin în scrisoarea deschisă că s-au hotărât să tragă un semnal de alarmă pentru „a stopa transformarea CSA Steaua, unitate reprezentativă a Armatei pentru sportul de mare performanță înființată în 1947, într-unul de amatori”:

Din păcate, de câțiva ani, constatăm cu tristețe că deviza Citius – Altius – Fortius a fost înlocuită cu motto-ul mai încet, mai mic, mai slab. Cei care au condus clubul militar în ultimii 15 ani au fost preocupați doar promovarea mediocrității și a non-valorilor, demonstrând lipsă totală de fair play, îndepărtând foștii mari campioni ai clubului militar care au transpirat, concurat și performant în tricoul Stelei pentru gloria și imaginea Armatei și a României.

Rând pe rând, simbolurile Stelei, adică tocmai cei care puteau aduce plus valoarea activității clubului, au fost alungați de la CSA Steaua și, în locul lor, au fost promovați oameni modești și oportuniști, fără nicio legătură cu spiritul și istoria Stelei, fără atașament și dragoste față de istoria clubului, oameni ce nu au înțeles că rolul lor este acela de a fi în slujba sportivilor pentru a realiza marile performanțe sportive. Cu tristețe am mai constatat că cei care au condus clubul militar au fost preocupați de încărcarea peste măsură a aparatului administrativ și de reducerea drastică a funcțiilor rezervate sportivilor și antrenorilor, demonstrând, totodată, și o lipsă totală de interes pentru dezvoltarea și modernizarea bazei materiale și aducerea ei la standarde de nivel internațional. S-a trecut prea ușor cu vederea peste principala prevedere a Regulamentului de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei Steaua, aceea de realizarea unor performanțe de mare valoare, în scopul reprezentării cu demnitate a sportului românesc pe plan intern și internațional și în mod special la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale și europene”.

„20 de manageri sportivi, majoritatea impuși pe criterii subiective și fără nicio expertiză profesională și sportivă pe domeniul de care răspund, manageriază activitatea și performațele celor 43 de discipline sportive de la CSA Steaua”

În scrisoare deschisă, campionii au punctat faptul că de la 22 de secții sportive câte erau funcționale în 2000, s-a ajuns la un număr de 30 în 2014, iar azi numărul acestora a ajuns la 43:

Astfel, astăzi, 20 de manageri sportivi, majoritatea impuși pe criterii subiective și fără nicio expertiză profesională și sportivă pe domeniul de care răspund, manageriază activitatea și performațele celor 43 de discipline sportive de la CSA Steaua. Astfel, am constatat cu regret că azi asumarea responsabilităţii lipseşte cu desăvârșire, iar numărul secțiilor sportive a crescut foarte mult, ceea ce a influențat negativ performanțele sportive.

Observațiile și constatările mai sus menționate au reprezentat principalul motiv pentru care lansăm acest Apel public, cerând implicarea și sprijinul dumneavoastră, în numele nostru personal și al tuturor iubitorilor sportului românesc pentru a stopa distrugerea Clubului Sportiv al Armatei STEAUA și, totodată, pentru a căuta căi și soluții de îndepărtare a erorilor care au condus la criza managerială actuală și la impasul în care a ajuns, din punct de vedere al performanței sportive, cel mai titrat club sportiv din România. De asemenea, vă solicităm ca în cel mai scut timp să se elaboreze o strategie foarte clară axată pe finanțarea activității unui număr de secții selectate doar pentru marea performanță care să pregătească sportivii în vederea marilor competiții internaționale: Jocurile Olimpice, campionate mondiale și europene”

Apelul public a fost semnat de:

  1. Cornel Oțelea-fost comandant 1983-1984; 1991-1997
  2. Cristian Gațu-fost comandant 1997-1998
  3. Nicolae Gavrilă fost comandant 1985-1989; 1990-1991
  4. Laurențiu Roșu- fost comandant 2000 – 2003
  5. Ion Corneliu- tir
  6. Radu Voina- handbal
  7. Carol Corbu-atletism
  8. Ștefan Birtalan- handbal
  9. Gheorghe Berceanu- lupte
  10. Gheorghe Goran- handbal
  11. Nicolae Pantea- fotbal
  12. Mihai Marinescu- handbal
  13. Vasile Pușcașu- lupte
  14. Nicolae Munteanu- handbal
  15. Vasile Stîngă- handbal
  16. Constantin Tudosie – handbal
  17. Ion Popescu-handbal
  18. Gavril Kicsid- handbal
  19. Werner Stockl – handbal
  20. Ștefan Orban – handbal

Vasile Stângă, unul dintre semnatarii apelului, a susținut în urmă cu câteva zile că a fost îndepărtat de la CSA Steaua de actualul comandant, Mădălin Hîncu.

Clubul Sportiv al Armatei Steaua București își va numi un nou comandant luna viitoare.

Publicat: 20 07. 2020, 11:52
Actualizat: 20 07. 2020, 21:44