Câți bani ar trebui să pregătească Baia Mare și București pentru a participa cu două echipe în Liga Campionilor în sezonul următor. Îi vor avea? În ultimii ani doar două Capitale au avut cel puțin două reprezentante în Ligă
Baia Mare și CSM București se vor înfrunta în următoarele zile în ambele finale ale Ligilor Naționale de handbal, fiecare club având șansa de a realiza o performanță unică în handbalul românesc și rară pe plan internațional, să câștige două trofee cu aceeași greutate în același sezon. În România nu s-a întâmplat niciodată acest lucru, ci doar au fost două grupări diferite din Capitală care au obținut titlurile în același an. În Europa, doar Vardar Skopje a reușit acest lucru în ultima vreme.
Atât combinata HCM – Minaur cât și echipele CSM București au ajuns în vârf pe plan intern, în principal, cu sprijinul autorităților locale, cele care, de altfel, au fost și cele mai interesate de handbal în ultimul an competițional. Spre exemplu, în 2014, autoritățile locale din Baia Mare au acordat în jur de 9 milioane de lei pentru cele două echipe de handbal, procentul fiind mai mare pentru formația feminină, în timp ce clubul bucureștean a alocat aproape 10 milioane de lei pentru cele două secții de seniori, și în acest caz fetele având bugetul mai mare.
Programul finalelor
- Vineri, 22 mai: CSM București – HCM Baia Mare (ora 18:30), CSM București – Minaur (ora 20:30)
- Marți, 26 mai: HCM Baia Mare – CSM București (ora 18:30), Minaur – CSM (ora 20:30)
- Joi, 28 mai: se mai joacă doar dacă este egalitate după primele două finale, feminin și masculin
Fiecare club se află în fața unei performanțe istorice și fiecare își dorește ca după finale să se aleagă cu cele două trofee. Cum la feminin ambele formații sunt tentate să se înscrie în Liga Campionilor, indiferent dacă pierd sau câștigă finală, în schimb, gruparea care pune mâna pe trofeu la masculin mărește automat la două numărul reprezentantelor pentru Liga Campionilor. Fie Baia Mare, fie CSM București va porni din toamnă, în cupele europene nu cu una, ci cu două formații! Plecând de la această supoziție, apare și un mare semn de întrebare: Poate ține Baia Mare sau București două echipe în Liga Campionilor?
Dacă din partea celor din Baia Mare nu avem încă un răspuns oficial pe această temă, în schimb, conducătorii de la CSM susțin că au luat în calcul și această variantă. „Suntem pregătiți să jucăm în Champions League cu două echipe. La fete s-au și anunțat deja transferurile. La masculin, pentru Champions League ar urma să mai facem 2-3 achiziții”, susține Bogdan Vasiliu, președintele secției de handbal CSM.
- Buget obligatoriu, cel puțin 3 milioane de euro
În handbalul european sunt puține exemple în acest sens. În ultima vreme doar două capitale au avut cel puțin două reprezentante în Liga Campionilor în același timp, Zagreb (HC Prvo Plinarsko Zagreb și Lokomotiva Zagreb) și Skopje, care a fost calificată cu 3 echipe (!), Vardar – 2 și Metalurg. Vardar Skopje are însă în spate un miliardar rus.
Cea mai importantă problemă a unei participări în Liga Campionilor cu două echipe ar fi legată de finanțare. Bugetul ar fi de cel puțin 1,5 milioane de euro / per echipă, însemnând salarii, deplasări interne, externe, calendar competițional. Astfel, pentru două echipe, Baia Mare sau CSM București ar trebui să se pregătească cu cel puțin 3 milioane de euro! Fără acești bani, participările în respectivele competiții ar fi doar simple amăgiri.
Ce este ciudat, ambele Primării, Baia Mare și București, au anunțat bugete diminuate în 2015 în raport cu anul trecut. La începutul anului, Consiliul Local a aprobat doar 4 milioane de lei pentrucele două echipe de handbal. E adevărat, la vremea respectivă, primarul Cătălin Cherecheș a susținut: „Asta nu înseamnă că pe măsură ce vor exista rezultate nu pot să intervină și modificări și suplimentări sau diminuări de fonduri„. În aprilie, Consiliul General al Primăriei Capitalei a tăiat aproximativ 5 milioane de lei raportat la bugetul din 2014, pe care l-a aprobat pentru toate secțiile clubului bucureștean. Și în acest caz, a mai rămas o portiță deschisă, faptul că bugetul ar putea fi rectificat mai târziu.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?