CAZ UNIC | Handbaliștii tricolori au ascultat imnul național în vestiar la meciul România – Kosovo

Naționala României a debutat cu o victorie în precalificările Campionatului European de handbal masculin, 36-24 cu Provincia Kosovo. Jocul s-a desfășurat însă într-un context foarte ciudat. Țara noastră nu recunoaște Provincia separatistă, astfel că înaintea jocului nu s-a intonat niciun imn.

România a ajuns atât de jos în handbalul masculin la nivel de echipe naționale, astfel că s-a văzut nevoită să înceapă încă din precalificări drumul către Campionatul European din 2018. Adică cu trei ani și jumătate mai devreme! În mod normal, o partidă din eșalonul trei valoric nu are cum să stârnească foarte mult interes, însă contextul acestui nou debut a atras totuși atenția. România se afla în fața unui moment istoric, un prim meci oficial la nivel de seniori cu Provincia Kosovo, a cărei independență nu i-a recunoscut-o! Tocmai această problemă politică a transformat meciul de handbal din Sala „Dinamo” într-o ciudățenie. Iar în loc de un moment istoric, înainte de joc s-au consemnat mai multe momente unice.

O tobă, o vuvuzelă și cam atât

Arena nu s-a populat la refuz, așa cum a cerut selecționerul Aihan Omer înainte de partidă, ci s-a umplut doar pe jumătate. Cei aproximativ 1.000 de spectatori au fost martorii unui alt moment istoric. La un meci al echipei naționale nu s-a arborat steagul României și nici nu s-a intonat imnul. EHF a recomandat părții române, în spiritul fair-play-ului, să procedeze astfel, iar Ministerul Afacerilor Externe și-a dat acordul pentru a nu inflama situația. Mai ales că urmează și un joc retur la Priștina, pe 1 noiembrie. În aceste condiții a rezultat un al treilea moment istoric: tricolorii au ascultat imnul în vestiar, înainte de a intra în teren! „A fost un moment ciudat, dar benefic pentru că am ascultat imnul în vestiar și am intrat puțin mai încrezători”, a mărturisit după joc Marius Stavrositu, unul dintre „reveniții” serii la echipa națională.

Înainte de joc nu s-a intonat nici măcar imnul EHF, s-au prezentat doar echipele și apoi s-a intrat direct la joc. Această introducere ternă la un meci oficial al unei echipe naționale a transformat Sala „Dinamo” mai degrabă într-o scenă de teatru. Nu galerie, nu atmosferă, nu încurajări. Doar o tobă și o vuvuzelă, din colțul unei tribune, au mai perturbat liniștea. Lumea era mai degrabă curioasă când apare drona și în arena din Ștefan cel Mare (aluzie la evenimentul consemnat recent la meciul de fotbal Serbia – Albania). Era vorba, bineînțeles, de bună dispoziție, de o atmosferă relaxantă, stârnită și de valoarea adversarului, din punct de vedere handbalistic.

Totul a început cu o fotografie de pus în ramă pentru Kosovo

Pentru România nu s-a pus decât problema scorului, în schimb, în tabăra echipei din Kosovo s-a putut citi foarte multă determinare, încrâncenare, o doză încărcată de naționalism. „Este un moment special pentru noi, este primul joc oficial. Deocamdată, doar la handbal și la tenis de masă am fost primiți ca membri în forurile sportive internaționale. Este vorba despre dragostea de țară. Ne iubim țara”, ne-a explicat Endrit Abdullahi, jucător care a rămas în tribună și care evoluează în Suedia la HK Rimbo. Istoria handbalistică a Provinciei Kosovo a început cu o fotografie de pus în ramă, chiar înainte de startul jocului și a continuat cu o bucurie ieșită din comun la fiecare reușită. Atât pe banca tehnică, dar și în tribuna oficială, unde au rămas oficialii și jucătorii care nu au prins lotul.

Problema scorului în această partidă nu s-a pus în niciun moment, dar România s-a desprins pe tabelă abia spre sfârșitul primei reprize (14-7, min. 25). Am remarcat totuși ceva și în echipa națională, în startul partidei. Parcă în amintirea celor mai bune momente ale handbalului masculin din ultimii ani, Aihan Omer a început cu o „combinată” a duelului Steaua – HCM Constanța din perioada 2006-2009, când s-a obținut și o calificare la un Mondial după o pauză de 14 ani. Criciotoiu a fost singurul „intrus” într-o formulă de echipă care a arătat astfel: Stănescu – Buricea, Șania, Stavrositu, Criciotoiu, Toma, Novanc. Omul primei reprize a fost Rudi Stănescu, care a avut nu mai puțin de 14 intervenții, inclusiv cu capul când situația a cerut-o.

Kosovarii au venit cu atocarul de acasă. Toacsen: „Așa eram și noi la început”

Contextul partidei a fost unul special, însă jocul a curs liniștit până la final, nervi puțini, nivel destul de scăzut, diferență majoră. România a câștigat cu 36-24 și a obținut primele două puncte în Gripa C din precalificări.

Provincia Kosovo a rezistat până spre minutul 20 în acest joc, apoi a picat din toate punctele de vedere. O explicație ar fi că adversarul a disputat acest meci după o călătorie de 20 de ore. „Am venit cu autocarul, am ajuns cu o zi înainte de joc. Pentru noi a fost mai important însă evenimentul, a fost o zi specială, așa că am uitat de oboseală”, ne-a precizat același Abdullahi. Imediat după meci, kosovarii s-au urcat în autocar și au plecat…. nu la hotel, ci spre casă. Direct de la meci. „Așa am fost și noi la început, plecam cu autocarul”, a spus Sorin Toacsen, directorul tehnic al echipelor naționale.

România va ajunge vineri la Priștina, la puțin timp după ce va sosi acasă și adversarul. Tricolorii vor călători cu avionul, cu escală la Viena. „Românii ne-au primit foarte bine, le mulțumim, îi și felicităm pentru victorie. Și noi vom încerca să-i primim la fel. N-am știut înainte de a ajunge la meci că nu se va cânta imnul. La noi nu se va întâmpla la fel. Vor fi arborate cele două steaguri și vor fi intonate și imnurile”, a susținut Oltion Beshiri, autor a unui gol în partida România – Kosovo. „Aș vrea să cred că avem cei mai înfocați suporteri din lume”, a mai spus jucătorul kosovar, care a susținut că meciul retur va însemna un alt moment important pentru țara lui. În schimb, handbaliștii români nu se sperie de ce îi așteaptă la Priștina. „Majoritatea avem deja multă experiență la nivel înalt, am jucat nenumărate meciuri cu 3.000 de spectatori”, a precizat Alin Șania.

La primul meci pe banca tehnică în noul mandat, Aihan Omer a fost mulțumit de rezultat, dar nu și de evoluție: „Scorul este concludent, dar încă nu sunt mulțumit de joc. Ne putem califica din nou la un turneu final, dar ne trebuie timp să ne omogenizăm„. Selecționerul a fost și mai supărat de un alt aspect, de public, motiv pentru care a și decis: „Voi propune să jucăm celelalte meciuri în provincie”.


Alexandru Dedu, președintele FRH, a urmărit meciul din spatele unei porți, imobilizat într-un cărucior

România – Kosovo 36-24

Stănescu (20 intervenții), Szopka (2 intervenții) – Asoltanei 1, Șania 3, Toma 4, Ghionea 5, Racoțea 3, Ghișă 2, Iancu 1, Novanc 4, Csepreghi 4, Stavrositu 6, Buricea, Savenco 1, Criciotoiu 1, Grigoraș 1

Antrenori. Aihan Omer – Robert Licu

Fotografii: Silviu MATEI

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 29 10. 2014, 22:01
Actualizat: 30 10. 2014, 09:27