Cazul „Corona Brașov”, raportat la WADA de Gloria Bistrița: „Nu doar cred, ci știu cum. Ce au făcut, de fapt, s-au răzbunat într-un mod mârșav?!” | EXCLUSIV
ProSport vă prezintă partea a doua a interviului cu Liviu Dragomir, fostul director general al Corona Brașov. Fostul oficial al echipei a vorbit pe larg despre cazul „Corona Brașov”, scandalul „metodelor interzise”, care a aruncat în aer handbalul românesc în a doua jumătate a lunii noiembrie.
În primul episod, Liviu Dragomir a vorbit despre modul cum s-a ajuns ca toată echipa să utilizeze terapia cu laser intravenos, susținând, printre altele, că medicul Marius Capră a prezentat-o ca pe o metoda potrivită și eficientă de recuperare. În partea a doua, vă dezvăluim ce a spus conducătorul grupării despre informațiile pe care le-a avut Federația Română de Handbal înaintea ca acea metodă interzisă să fie utilizată, cum a ajuns toată povestea la WADA, dar și cum a comentat excluderea echipei din toate competițiile naționale.
După izbucnirea scandalului, președintele FR de Handbal, Alexandru Dedu, a avut o conferință de presă, în care a vorbit pe marginea acestui caz. Printre altele, a susținut că nu a avut informațâii dinainte despre acest caz: „Dacă s-ar fi știut astfel de lucruri dinainte, fiți convinși că din primul moment jucătoarele nu mai erau la lot. Eu personal habar nu am avut”.
Cazul „Corona Brașov”: Medicii echipelor naționale „ar fi recomandat” utilizarea tratamentului cu laser pentru recuperare!
Din ce știți, care au fost reacțiile fetelor în momentul în care li s-a propus tratamentul cu laser?
Nu știu ce reacție au avut, deoarece nu am fost prezent în momentul în care medicul clubului a făcut informarea procedurii. După câteva zile de la începerea procedurii, m-am întâlnit cu echipa și am întrebat fetele care au fost la terapie, dacă se simt mai bine și dacă a avut un efect deosebit procedura. Am făcut asta, pentru că era ceva nou și doream să știu dacă merită sau nu investiția. Răspunsul a fost că se simt bine. Eliza Buceschi, în prezența mea, l-a întrebat pe medic dacă procedura respectă rigorile anti-doping, iar medicul a făcut referire la faptul că nu se introduce nimic în corp, este doar un flux de lumină ce ajută la recuperarea mai rapidă a celulelor lezate în caz de accident, precum și la o recuperare după efort mai eficientă. La câteva zile am verificat personal la clinică această informație. Medicul clinicii a menționat același lucru, dar și faptul că procedura este folosită pe sportivi în multe țări. Nefiind de specialitate și văzând că este opinia exprimată de doi medici prezenți în fața mea, am luat de bună credință ceea ce îmi spuneau. Nici un moment nu am avut vreo bănuială că este ceva interzis.
A fost sau nu întrebată Federația Română de Handbal despre această metodă, înainte de a fi utilizată de jucătoare?
Ulterior, am aflat că unele sportive ar fi întrebat medicii echipelor naționale din care făceau parte, aveam în echipă componente de la cinci reprezentative naționale, și toți ar fi recomandat asta. De altfel, în depozițiile date în fața Comisiei de Audieri de la ANAD au reiterat informația aceasta.
Liviu Dragomir: „Nu a fost nici o sportivă constrânsă să facă ceva împotriva voinței ei”
Din informațiile noastre, sunt sportive care au susținut că au utilizat acea metodă considerată interzisă fiind constrânse prin ceea ce era stipulat în contract, cu referire la partea medicală. De ce s-a insistat în unele cazuri ca sportivele să meargă la clinică, daca nu și-au dorit să utilizeze metoda respectivă cu laser pentru recuperare?
Nu a fost nici o sportivă constrânsă să facă ceva împotriva voinței ei vreodată la acest club, în toată perioada în care am activat. Să fim serioşi, credeţi că dacă vreuna venea şi spunea că acest lucru e interzis, o obligam noi să facă ceva? Dimpotrivă! Opream toată echipa imediat. Ce spun ele este legat de alt aspect. În Regulamentul de Ordine Interioară a echipei se făcea o menâiune prin care sportivele trebuiau să respecte recomandările medicului, nefiind însă interzisă solicitarea unei a doua opinii, unui alt medic în cazul în care considerau necesar – specificat expres în ROI –, directivă pornită de la experiența negativă avută în trecut cu anumite sportive, care nu respectau deloc partea de recuperare după efort sau de recuperare după accidentări. Toți cei angrenați în activitatea sportivă de performanță știu că partea de recuperare este la fel de importantă ca și partea de pregătire fizico-tactică, cele două trebuind să se completeze obligatoriu pentru a avea constanță pe durata unui campionat și pentru a fi în cea mai bună formă sportivă. Nici o sportivă nu a fost constrânsă vreodată să facă ceva împotriva dorinței ei și aici vă dau exemple. Sportivele aveau la dispoziție vitamine și susținătoare după efort, dar mai bine de jumătate dintre ele nu vroiau să le folosească, nu le obliga nimeni să le ia dacă nu vroiau! Erau sportive care nu vroiau să facă duș la sală imediat după efort, lucru regretabil știut fiind importanța acestuia pentru eliminarea transpirației, relaxarea musculaturii, etc., dar nimeni nu le-a forțat să facă duș împotriva voinței lor! Erau sportive care nu vroiau să facă bazin și sauna și nimeni nu le-a forțat să facă asta! Acum, privind în urmă, mi-aș fi dorit să fi existat sportive care să se manifeste vehement că nu vor să facă terapia și poate altfel ar fi stat lucrurile.
Cum credeți că a ajuns toată aceasta poveste la WADA?
Nu doar cred, ci știu cum! O persoană din echipa tehnică a echipei de senioare din Bistrița, adversarii noștri în campionat și în Cupa EHF, a preluat o postare făcută de sportivele noastre în care arătau ce fac pe partea de recuperare fizică și a folosit poza pentru a o trimite agenției anti-doping. Aici eu nu consider că fetele au vreo vină. Este încă o dovadă clară că nu a fost nimic premeditat, nu s-a încercat „îmbunătățirea frauduloasă a performanțelor sportive”. Cine și-ar face publică intenția de a face ceva interzis?!
După meciul retur Corona Brașov – Gloria Bistrița în Cupa EHF, vi s-a pus în vedere că ați putea avea probleme tocmai din cauza acelui tratament?
La finalul meciului retur desfășurat la Brașov între noi și Bistrița din Cupa EHF, conducerea clubului Gloria, aflându-se în lojă alături de susținători ai Coronei care se bucurau de calificarea în grupele Cupei EHF, le-a spus: „Râdeți și vă bucurați voi azi, că de mâine o să plângeți amarnic!”. Pe moment, nimeni nu i-a băgat în seamă, cu toate că mulți au auzit vorbele, și au pus asta pe seama supărării ratării calificării fără să aprofundeze ce ar fi vrut să însemne. A doua zi, în 18 noiembrie, ziua aflării veștii că suntem suspecți de suspendare și de eliminare din toate competițiile pe motiv de utilizare a unei metode interzise, persoanele care auziseră vorbele conducătorilor clubului din Bistrița au făcut legătura și ne-au spus ce auziseră. Era o răzbunare pentru că pierduseră pe teren calificarea și vroiau, ceea ce s-a și întâmplat, să participe cu orice preț în grupele EHF. Ulterior, multe persoane ne-au informat că de acolo a pornit totul. Ce însemnau atunci acele vorbe, că dacă se calificau ei ne lăsau în pace și nu mai era ceva grav? De asta au așteptat să vadă rezultatul final și apoi au declanșat nebunia? Ce au făcut, de fapt, s-au răzbunat într-un mod mârșav?!
„În mai multe rânduri am acuzat FRH că nu sprijină activitatea echipelor de handbal, că nu este partenerul de care cluburile au nevoie”
Nu după foarte mult timp, echipa Corona a fost exclusă din campionat. Care este părerea d-voastră?
Federația Română de Handbal a greșit grav antepronunțându-se, fără a avea o decizie definitivă a organelor abilitate să investigheze evenimentele. În mai multe rânduri am acuzat FRH că nu sprijină activitatea echipelor de handbal, că nu este partenerul de care cluburile au nevoie, ci doar urmarește scopuri de ei știute. Și reamintesc aici decizia din turul campionatului 2017-2018, când ne-au fost „furate” punctele în urma unei decizii FRH profund greșite, o interpretare eronată a regulamentului FRH, de altfel un regulament cu nenumărate erori și posibilități de interpretare după interes! Și atunci eram pe primele locuri, echipa avea un început de sezon foarte bun, cu 4 victorii din patru meciuri, iar decizia a venit ca o măciucă în capul fetelor și a conducerii tehnice, echipa căzând efectiv din punct de vedere psihic. Și atunci m-am luptat cu conducerea FRH, am făcut apel împotriva deciziei, iar Consiliul de Administrație, căruia i-am mulțumit atunci, a făcut dreptate: ne-au dat punctele înapoi, considerând decizia eronată prin interpretarea greșită a regulamentului FRH. Din păcate, a fost prea târziu, echipa neregăsindu-se în joc pâna la finalul campionatului.
În următorul episod al interviului, puteți citi despre:
- Mai sunt și alte cluburi care au apelat la această metodă de recuperare, cu laser intravenos?
- Planurile de apărare după posibilele pedepse anunțate de ANAD?
- Care a fost costul unei ședințe de recuperare?
- Discuțiile dintre dr Butoi și Cristi Balaj, președintele ANAD.