Cazul incredibil al unei campioane mondiale en-titre, care stă acasă pentru că nu are unde să joace! Daniela Corban este aproape de a reveni în teren după un chin de câteva luni. Costică Buceschi, posibil selecționer la lotul de tineret
În ciuda rezultatului înregistrat în această vară la Campionatul European de tineret (U19), locul 10, la un an distanță după ce câștigase titlul mondial, generația 96-97 a fost, este și va fi unul din pariurile ProSport pentru handbalul feminin. Dacă uneori cuvintele au fost mai aspre în ultima perioadă decât în alte cazuri, acestea au fost spuse tocmai pentru că nu ne-a fost indiferentă situația naționalei U19, nu ne-a fost indiferentă situația fetelor. Echipa intrase într-o stare de lâncezeală.
Și acum, după alte două luni de la terminarea Campionatului European, situația unor fete din naționala U19 nu este tocmai roză. Bianca Bazaliu continuă să fie o eternă rezervă la CSM București, cu șanse foarte mici să prindă echipa în perioada următoare. „Ați văzut-o să intre vreun minut la meciul cu Dunărea Brăila (n.r. ultimul meci de campionat)? În ultimele 10 minute, CSM s-a desprins în învingătoare, dar ea tot nu a fost introdusă pe teren. Din păcate, este pe post de mobilier și cară doar mingile”, a fost concluzia tristă a unui oficial prezent sâmbătă la partida de campionat CSM – Dunărea Brăila.
Printr-o situație și mai grea trece portarul Isabela Roșca, titularul naționalei Under 19! În vară, jucătoarea era cerută în primă fază la HCM Baia Mare, alături de Alina Ilie și Lorena Ostase. Pivotul a preferat să meargă la CSM Unirea Slobozia, HCM Baia Mare nu a fost de acord să plătească 35.000 de euro doar pe celelalte două fete, grila de transfer stabilită de FRH, astfel că gruparea maramureșeană a renunțat la achiziții. Refuzată de HCM Baia Mare, Isabela Roșca a primit o ofertă de a merge la Slobozia. După perioada de pregătire, portarul a rămas … pe margine!
„Noi am fost dispuși să o luăm un an împrumut, nu ne puteam permite să plătim grila de transfer. Am întâmpinat însă probleme la clubul de proveniență, Șc. 181 București. În 27-28 august am lăsat-o în București pentru a-și rezolva probleme cu clubul, lucru care nu s-a întâmplat. Alături de Isabela Roșca noi am adus-o și pe Alina Ilie. În cazul ei nu a fost nicio problemă, ce a depins de clubul de proveniență, s-a rezolvat”, ne-a declarat Victorina Bora, antrenoarea echipei CSM Unirea Slobozia. În replică, Maximilian Gavrilă, directorul Școlii 181 București a susținut: „Isabela Roșca a participat la o licitație, Baia Mare a solicitat-o, dar ulterior s-a răzgândit. Apoi s-a dus la Slobozia, care nu mai vrea să o cumpere. Ne-am întâlnit și cu mama ei, le-am spus să vină cu o cerere de transfer și se rezolvă, dar dacă nimeni nu o solicită… Pe mine nu m-a sunat absolut niciun club, nu aveam cum să solicit vreo sumă de transfer”.
Prinsă la mijloc, Isabela Roșca este nevoită să stea acum acasă! „I-am dat drumul jucătoarei din toate punctele de vedere, fără bani, să meargă unde dorește. Altcineva i-a pus frână”, a precizat și președintele FRH, Alexandru Dedu. Practic, portarul care juca anul trecut peste 4 ore la Campionatul Mondial din Macedonia, unde România a obținut medalia de aur, nu își găsește un loc sau nu este lăsată să joace! Complicate sunt uneori căile handbalului în România!
- Un alt caz nefericit este cel al Ralucăi Bontea, jucătoare în Centrul Național de Excelență, care a evoluat la Campionatul European din 2013, unde România a terminat pe locul 6. Extrema stângă chiar a luat o măsură EXTREMĂ‚, s-a retras! „Oamenii nu și-au permis să plătească grila și aici s-a terminat cariera ei”, povestește o sursă ProSport.
Printr-o situație extrem de dificilă a trecut în ultimele luni și Daniela Corban, coordonatorul de joc care a avut ghinionul să se accidenteze grav, adică ruptură de ligamente încrucișate, menisc și cartilaj drept. Poate vă mai amintiți de cazul jucătoarei care s-a accidentat la un meci amical cu Norvegia (luna martie), iar apoi s-a operat pe banii ei. Federația i-a promis handbalistei la vremea respectivă că îi deschide dosar de daună și își va recupera banii din asigurări, lucru care nu s-a întâmplat deocamdată. În cazul Danielei Corban, tot răul este spre bine. Tricolora a trecut cu bine de intervențiile chirurgicale, iar acum se află într-un proces intens de recuperare. Ea lucrează în această perioadă cu Ovidiu Kurti, kinetoterapeutul echipei de fotbal Steaua, fiind în proporție de aproximativ 70% recuperată. La începutul lunii noiembrie, handbalista a primit asigurări că va fi aptă sută la sută și va putea juca din nou handbal! Singura echipă care i-a oferit o mână de ajutor în actuala situație a fost o grupare … din liga secundă, CSM Slatina.
În prima parte a articolului am amintit de cazurile nefericite ale generației 96-97, cea care în 2014 câștiga aurul mondial. Există însă și reversul medaliei, câteva situații în care anumite jucătoare au început să „înflorească”. Spre exemplu, pivotul Lorena Ostase a devenit în numai patru etape om de bază la Unirea Slobozia. În ultima etapă cu HC Zalău, cel mai bun pivot al lumii la categoria ei de vârstă în 2014 a jucat toate cele 60 de minute! Alina Ilie a început la rândul ei să adune minute în Liga Națională, tot la Slobozia.
- Alte două jucătoare din generația 96-97 au fost decisive la „U” Cluj în primele etape, Alexandra Dindiligan și Corina Biriș, fiecare marcând câte un gol de 3 puncte în ultima secundă a jocurilor cu Corona Brașov, respectiv Măgura Cisnădie. „Didi” a făcut parte și din echipa care a câștigat aurul mondial.
După Campionatul European U19 din Spania, naționala a rămas fără antrenorii Aurelian Roșca și Gavril Kozma, care și-au prezentat demisia. În culise se vehiculează că viitorul antrenor al echipei va fi Costică Buceschi, „principalul” echipei Dunărea Brăila și cel care în luna mai a câștigat titlul la junioare I cu CSM București. Adică la generația 96-97. Președintele FRH s-a ferit să facă deocamdată comentarii. „Comisia Tehnică propune, apoi vom lua împreună o decizie în acest sens”, a susținut Alexandru Dedu.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?