Cazul șocant al unei handbaliste de 19 ani: s-a dus să joace în Olanda și s-a trezit la „bandă de ciocolată”, cu bocanci în picioare! Jucătoarea s-a reîntors acasă, dar nu poate evolua nici în țară. Dedu: „Fata trebuie să facă un memoriu la forul olandez”

Ionela Aurelia Gherman (19 ani), crescută la Colegiul Energetic Rm. Vâlcea, a crezut în vară că a dat prima lovitură a carierei la senioare. O echipă olandeză, Westfriesland SEW (în urmă cu două sezoane a evoluat în Challenge Cup), i-a oferit un contract de 900 de euro / lună. Jucătoarea a acceptat propunerea, gândindu-se că în paralel ar putea să și studieze în Olanda. Numai că, ajunsă în țara respectivă, Ionela Gherman a avut o mare surpriză.

Relatează tatăl handbalistei: „Când a ajuns în Olanda, cei de acolo nu și-au respectat promisiunile. I s-a spus că trebuie să lucreze într-o fabrică, să stea 8 ore în picioare la o bandă de ciocolată, cu bocanci în picioare. Că ei nu pot să o plătească pentru handbal. De asemenea, era nevoită să stea în chirie, într-o casă cu alte șapte persoane, care nu aveau nimic în comun cu handbalul. Pentru asta plătea și 300 de euro chirie. 400 de euro îi erau opriți, astfel că ea nu mai rămânea cu nimic. Practic, era sclavie pe față. Când am auzit aceste lucruri, m-am dus în Olanda și am luat-o acasă. Ea s-a dus să joace handbal și de fapt trebuia să facă și ciocolată pentru a-și primi salariul”.

Handbalista care evoluează de regulă pe postul de inter stânga și centru a revenit acasă, dar nu și-a putut relua activitatea, deși a avut ofertă de la SCM Pitești (echipă de liga a doua). Problemele s-au împotmolit la federație, susține Marius Gherman. „Între timp, olandezii susțin că au plătit 2.400 de euro pentru transfer la Federația Română de Handbal. Numai că fata mea nu a semnat niciun contract, nu a dat nicio iscălitură. Cine a făcut transferul, fără ca ea să semneze, nu știu!”

Mai mult, tatăl handbalistei susține că a făcut o notificare către FRH încă din 29 septembrie pentru a constata că fiica lui este liberă de contract, cu posibilitatea de a evolua pentru alt club. Ionela Gherman nu a primit încă un răspuns din partea forului român, astfel că pentru un „refuz nejustificat de soluționare a situație jucătoarei”, avocatul Ionelei Gherman a revenit cu o plângere prealabilă la FRH:

Dacă olandezii au pretenții financiare, cazul ajunge la EHF. Pentru ca handbalista să revină în activitate trebuie făcută mai întâi o cerere de transfer din partea unui club din România, susține secretarul general Mihail Bocan

ProSport a stat de vorbă și cu Federația Română de Handbal, cu secretarul general Mihail Bocan: „Fata nu are nicio cerere de transfer de la vreun club din România. Cum a fost transferată în Olanda sau de ce s-a dus, nu este treaba noastră. Procedura este următoarea. Un club din România trebuie să facă în primul rând o solicitare de transfer pentru jucătoare. FRH constată situația jucătoarei, iar dacă echipa din Olanda emite pretenții, atunci intervine Federația Europeană să constate dacă s-au îndeplinit detaliile contractuale, să dea apoi și o soluție. Noi i-am dat un răspuns și avocatului”.


UPDATE Președintele FRH, Alexandru Dedu, a venit cu câteva clarificări pe marginea acestui subiect:

  • „Orice transfer internațional se face astfel: clubul care dorește să facă un transfer face o adresă către federația lui, forul respectiv către EHF, de la EHF ajunge cererea la Federația Română, iar de aici la clubul de care aparține jucătorul. Activ Plopeni nu a avut nicio pretenție, jucătoarea a vrut să plece în Olanda. Nu știu dacă au semnat și un contract. EHF nu controlează și dacă s-a semnat contractul”
  • „Din momentul în care acest transfer internațional s-a efectuat, Federația Română nu mai poate interveni. Cel mult, putem trimite o scrisoare către forul olandez prin care să-i rugăm să investigheze acest caz. Nu ne putem băga însă în bucătăria lor. Putem face doar o chestie de curtoazie”
  • „În cazul unui litigiu, Federația Olandeză este cea care judecă și ia o decizie. Fata trebuie să facă un memoriu acolo”
  • „Din ce am înțeles, părinții și fata își doresc să revină acasă. Transferul în țară se face respectând pașii invers. Clubul depune o cerere la noi, FRH trimite la EHF, ajunge la forul olandez, apoi la clubul respectiv”

Situația jucătoarei este blocată ca urmare a faptului că echipa olandeză solicită acum în jur de 5.000 de euro pentru a-i da „dezlegare”. Iar tatăl sportivei susține că ea nu a semnat niciun contract cu echipa olandeză!!!!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 11 11. 2015, 21:47
Actualizat: 12 11. 2015, 17:38