Ce se ascunde în spatele unor delegări dubioase în handbalul românesc? Mesajul sfâșietor al unei antrenoare care a crescut campioane mondiale
Handbalul nu se mai joacă pe teren! Este una dintre ideile care circulă cu mai multă insistență prin handbalul românesc. Scandalurile s-au înmulțit în ultima vreme și pe fondul unor acțiuni ale Federației care au dat naștere la speculații, la interpretări.
Două teme principale au stârnit indignare în cadrul mai multor cluburi: arbitrajele plus delegările ciudate, și organizarea acțiunilor echipelor naționale în localitățile care „vin cu banii”, deși acestea au fost prinse în bugetul aprobat de Ministerul Tineretului și Sportului. Iar cele două teme nu sunt deloc străine una de alta. Cel puțin evenimentele din ultima perioadă au dat naștere la speculații.
Arbitrajul românesc este ca un bulgăre, de la o etapă la alta, de la o săptămâna la alta se rostogolește și devine din ce în ce mai mare. Nu mai reluăm istoria scandalurilor din acest sezon, ci ne vom referi doar la ce s-a întâmplat în această săptămână. Și să începem cu cei „mari”.
La mijlocul săptămânii au fost programate două „finale” în handbalul masculin, HC Odorhei – Minaur și HC Vaslui – Potaissa Turda. În mod normal, la aceste jocuri ar fi trebuiți delegați arbitri cu experiență, având în vedere miza jocurilor, însă Federația Română de Handbal a avut alte opțiuni. „Internaționalii” au fost trimiși la jocurile Tg. Jiu – Călărași și Steaua – Dinamo, partide fără implicații majore, iar la Odorhei și Vaslui au trimis cupluri din eșalonul doi valoric. Dacă harghitenii au jucat în așa fel meciul cu Minaur încât să nu fie tensionat, în schimb, partida de la Vaslui s-a încheiat cu un scandal imens, după victoria Turdei. CCA i-a delegat pe Moldoveanu și Georgescu, arbitrii care, spre exemplu, au fost acuzați în acest sezon de Minaur că au favorizat…, ați ghicit, Potaissa Turda în meciul direct! Miza de la Vaslui a fost uriașă, ultimul loc de play-off, FRH nu a ținut însă cont de circumstanțe și a avut propria viziune, ciudată. „Actorii principali nu mai sunt jucătorii”, a fost reacția lui Leonard Bibirig după partida respectivă.
Sursa foto: FRH
La trei zile distanță, un alt scandal, aceeași manieră, adică tot o delegare dubioasă. Partida Minaur – HCM Constanța din semifinalele Cupei României s-a încheiat cu reacții dure la adresa arbitrajului. Nu ne pronunțăm vizavi de cum au condus jocul Șerbu și Vasilescu. Nu putem însă să nu remarcăm faptul că la o partidă care se anunța extrem de tensionată a fost delegat un cuplu de arbitri fără experiență, începător în comparație cu colegii care au fost aduși în Baia Mare. Efectele? Buricea a sărit chiar la șeful CCA, Alin Cârligeanu, pentru a-i reproșa delegarea, la fel au făcut și oficialii HCM, dar și alți oameni din handbal care au sunat pentru a-și arăta indignarea. După astfel de decizii, ideea că „handbalul a fost confiscat” nu mai pare atât de exagerată, iar anumite întrebări se impun.
- De ce astfel de delegări?
- De ce își asumă federația riscuri de acest gen?
- Cine strică imaginea handbalului? Cu siguranță mass-media nu a căutat aceste scandaluri, dar nici nu poate închide ochii la jocurile care se fac în culise.
- Arbitrajele sau diversele delegări au cumva legătură cu faptul că FRH a devenit vulnerabilă în fața unor comunități?
Plecând de la această ultimă întrebare, sunt multe personaje care asociază arbitrajele cu faptul că orașe precum Turda, Cluj și Baia Mare au scutit federația în această perioadă de cheltuieli cu organizarea turneului de calificare al junioarelor la Europene, Trofeului Carpați, respectiv Cupei României. Partea interesantă este că organizarea întrecerilor oficiale ale echipelor naționale au fost prinse în bugetul pe care MTS l-a stabilit pentru FRH. Banii au luat sau vor lua însă drumul altor direcții din moment ce cheltuielile au fost asigurate de comunitățile locale. Partea negativă este că în urma acestor „afaceri” s-a ajuns și la tot felul de speculații, că FRH, în compensație, ar fi făcut multe promisiuni în stânga și în dreapta.
Revenind la capitolul arbitraje, acestea sunt fără scrupule și în sectorul juvenil, la copii și juniori. În această săptămână s-au desfășurat turneele semifinale de junioare I și juniori II și mai mulți profesori au contestat vehement arbitrajul. Antrenorea de la CSȘ 6 București, Ileana Morari, cea care a crescut de-a lungul timpului mai multe jucătoare pentru echipele naționale, a postat chiar un mesaj sfâșietor pe contul personal de Facebook după o partidă pierdută la Buhuși cu CSS Viitorul Cluj.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?