Cine ar fi crezut că Muntenegru, o țară cu nici 700.000 de locuitori, poate deveni cea mai bună din Europa într-un sport de echipă? Și nu orice disciplină, ci în handbalul feminin, în care nordicii au făcut legea încă de la prima ediție (1994), obținând opt titluri din nouă posibile (n.r. – Norvegia – 5, Danemarca – 3). Într-un sport în care România aleargă parcă dintotdeauna după un titlu și nici nu ajunge să-l simtă, dar să-l mai și câștige. Ce a avut totuși Muntenegru în plus față de România? În primul rând spirit de luptă, psihic de fier, o putere fantastică de a se mobiliza, indiferent de scor, de arbitraj, de probleme. Apoi, handbaliste care și-au asumat riscuri, care au știut pentru ce au venit în Serbia, care au evoluat fără complexe, care au suferit dar au găsit resurse să alerge până la capăt.
Naționala lui Dragan Adzic a semănat totuși dintr-un anumit punct de vedere cu reprezentativa țării noastre. S-a bazat tot pe un grup restrâns de jucătoare, cu care a dus greul pe întreg parcursul turneului final, adică un „7” de bază și una-două rezerve. Iar titlul continental este cu atât mai prețios cu cât a fost adjudecat în fața Norvegiei, nordicii de care aminteam la început, care a ajuns la Belgrad după patru titluri consecutive în Europa, dar și cu aurul mondial și olimpic în bagaje.
Finală de peste două ore
Finala de aseară de la Belgrad a fost una istorică, în condițiile în care au fost nevoie de patru reprize de prelungiri pentru a fi descisă învingătoarea. Practic, meciul s-a întins pe durata a mai bine de două ore, din acest punct de vedere fiind cel mai lung din istoria competiției. Muntenegru a avut șansa de a pune punct final atât după 60 minute, cât și după 70 de minute, însă de fiecare dată Norvegia a revenit miraculos, parcă la indigo, prin golurile blondei Ida Alstad. Prima dată, nordicele au împins meciul în prelungiri când mai erau nouă secunde înainte de final, la scorul de 23-24, iar apoi au ținut să mențină suspansul când mai erau 16 secunde din a doua repriza secundă de prelungiri, la 27-28. Muntenegru a avut însă nervii de oțel și a continuat să dicteze tempoul. A treia oară, Norvegia a cedat.
Knezevic, noua Bojana Popovic
Muntenegru s-a impus cu 34-31 și și-a luat astfel revanșa după finala olimpică, pierdută în urmă cu aproximativ patru luni, la Londra (23-26). Față de partida respectivă, noua campioană a Europei a pierdut-o pe Bojana Popovic, dar a găsit rapid handbalista care să o înlocuiască, pe Milena Knezevic (22 ani), neinclusă nici măcar în echipa turneului final. Împrumutând parcă anumite trucuri de la mult mai celebra handbalistă, Knezevic a fost jucătoarea finalei, fiindu-i de un real ajutor vedetei Katarinei Bulatovic, golgheterul CE cu 56 de goluri. Împreună, cele două au marcat 18 goluri în finala cu Norvegia. În loc de concluzie, să spunem că România a terminat pe 10, dar are de astăzi două campioane europene care activează în întrecerea internă la Oltchim, pe Katarina Bulatovic și Marija Jovanovic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER