Handbalul a oferit miercuri una din cele mai pasionante evenimente interne din istoria sportului românesc, bătălia pentru șefia Federației Române de Handbal. La capătul a șase ore de tensiune, de emoții, de adrenalină, negocieri, etc, Alexandru Dedu a rămas în funcție cu ajutorul unui vot în plus obținut în raport cu Narcisa Lecușanu: scor final 100-99. „Bătălia” a fost tranșată după două tururi de scrutin. Fostul pivot al Barcelonei a câștigat cu un vot, după ce la finele primului tur de scrutin i-a lipsit tot un vot pentru a face majoritatea: Dedu 99, Lecușanu 94, Licu 6.
Interesul pentru aceste alegeri a fost imens, în condițiile în care la Adunarea Generală au venit 199 din cele 202 structuri cu drept de vot. Ambele tabere, nu l-am inclus în această discuție și cu Robert Licu, care nu a avut pe nimeni în spate care să-l susțină, au încercat să mobilizeze cât mai mulți oameni pentru a fi prezenți pe 14 februarie la București. În ciuda unei săli arhipline la Rin Grand Hotel și a unei tensiuni permanente prin echilibrul care a domnit între taberele Alexandu Dedu vs Narcisa Lecușanu, atmosfera a fost mai mult decât civilizată.
Victoria lui Alexandru Dedu s-a decis până la urmă între cele două tururi de scrutin, când echipa din spate a fost mai activă, a forțat mai mult anumite negocieri, dacă le putem spune așa, astfel încât președintele FRH să obțină cele 100 de voturi. Astfel, ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri politice pentru funcția de președinte al statului, s-a evitat de această dată. Ponta a avut 10 procente în fața lui Iohannis în primul tur al alegerilor, dar în turul 2 situația s-a răsturnat, actualul șef al statului câștigând cu un avans de 9 procente.
La handbal nu a fost vorba de politică, dar Narcisa Lecușanu nu s-a ferit să declare că președintele a avut și un sprijin din sfera politică. „Știu ce s-a întâmplat în ultimul timp, telefoanele din spate care s-au dat. Foarte bine că are sprijinul politic, probabil că și lucrul acesta trebuie să funcționeze, pentru că până la urmă majoritatea structurilor sunt finanțate de autoritățile locale și vor să aibă și ele un cuvânt de spus”.
Dedu a exclus implicarea politicului, susținând ironic: ”A fost într-adevăr o mare bătălie politică, un vot! Cine spune asta să-și asume aceste lucruri”.
După finalul alegerilor, Alexandru Dedu le-a propus contracandidaților, Narcisa Lecușanu și Robert Licu, să vină alături de el: „O să cer îngăduința Consiliului de administrație să creăm un departament de dezvoltare aplicat în zona juniorilor și dna Lecușanu să vină să-și dezvolte ideile. În același timp am sesizat preocuparea dlui Licu apropo de antrenorii români și îl rog să vină să se ocupe de școala de antrenori, de procesul de licențiere al FRH și să încerce să-și pună proiectul de a duce MasterCoach în România prin dânsul. O să ne întâlnim, o să stăm de vorbă, și sper din suflet să vină și să pună umărul să facă ceea ce au spus”.
Alexandru Dedu a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al FR de Handbal. Câștigători ai acestor alegeri sunt și … antrenorii! Nu mai puțin de 6 tehnicieni, dintre care patru proveniți din sectorul juvenil, vor fi în actuala legislatură la masa celor care decid soarta handbalului românesc. Dacă vor fi uniți și vor avea coerență în proiecte, decizii, Gheorghe Tadici & Co pot pune o mare presiune în Consiliul de Administrație, astfel încât în următorii 4 ani să se vorbească mai mult despre interesele la nivel de copii și juniori, competiții, etc. În același timp, nu putem să nu remarcăm faptul că toți cei șase antrenori, Tadici, Lupan, Teuțan, Evi, Ghervan, Drăgănescu (ultimii doi nu sunt azi activi), sunt în incompatibilitate din punct de vedere al actualului Statului, astfel că sunt nevoiți în continuare să găsească alte formule pentru a sta pe băncile tehnice. Și din acest punct de vedere, vor putea pune presiune pentru îmbunătățirea Statutului, să fie corelat cu actuala Constituție și adus la nivelul anilor 2020.
Sigur, nici arbitrii nu au pierdut bătălia! Cei mai importanți oameni din vechea legislatură, Vasile Pavel, Jean Mateescu, Gheorghe Bejinariu și Vasile Pavel, au prins loc în Consiliul de Administrație și în actuala legislatură. Interesul în următoarea perioadă se mută, desigur, către cele mai importante Comisii, de Arbitri, Observatori, Competiție, cine le vor conduce de acum încolo.
Un al 5-lea fost arbitru care a intrat în echipa de conducere, Sorin Dinu, a aruncat deja mănușa handbalului românesc, nu a ascuns faptul că l-ar dori pe fostul partener, Constantin Din, în funcția de președinte al Comisiei Centrale de Arbitri. „Mi-aș dori acest lucru, dacă i se va propune și va accepta, ar fi foarte bine. Dar mă îndoiesc că va fi propus vreodată Costel Din, având în vedere că există o oarecare continuitate la nivelul Consiliului Administrație”, a spus după alegeri Sorin Dinu.
Din vechiul Consiliul de Administrație se regăsesc și azi Gheorghe Tadici, Flaviu Sâsâeac, Jean Mateescu, Gheorghe Bejinariu, Vasile Pavel, Ali Nurhan, Daniel Kotecz, Doru Manea plus Alexandru Dedu și Steluța Luca. Așadar, 10 membri din 17!
Așadar, marele semne de întrebare? Vor fi oferite cele mai importante Comisii tot unor oameni din Consiliul de Administrație? Sau se va schimba cu adevărat ceva chiar de la bun început față de vechea legislatură?
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER