Cine e în spatele lui DD? SENZAȚIONAL** Patronul unui mare club de fotbal din Liga I ar putea fi adevăratul proprietar
Și conform celei mai fanteziste variante despre averea sa, Diaconescu tot n-ar avea bani să acopere cele 45 de milioane de euro. Angajații de la OTV sunt mai mult neplătiți decât plătiți
Datoriile Oltchimului: 712 milioane de euro către AVAS, Electrica, bănci, furnizori etc
Un zvon care a circulat ieri l-a dat drept susținător al lui DD pe Adrian Porumboiu!
Magnatul a anunțat că echipa de handbal va avea susținere 100%. Fetele lui Vestergaard au evitat să facă ieri vreun comentariu.
Licitația pentru privatizarea Oltchimului a polarizat ieri toată atenția românilor, evenimentul fiind transmis în direct la toate televiziunile. Pe scurt, pe masă au fost așezate patru plicuri cu oferte, iar miza economică pentru evoluția financiară a României a fost uriașă, de reușita privatizării Oltchim depinzând primirea următoarei tranșe de bani de la Fondul Monetar Internațional (FMI). Din punct de vedere uman, licitația le-a provocat palpitații celor peste 3000 de angajați ai combinatului, care s-au agățat cu sufletul de fiecare grimasă a lui Remus Vulpescu, președintele Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie.
DD, VÂRF DE SABIE AL UNUI GRUP POTENT SAU CACEALMA?
Din punct de vedere sportiv, atribuirea pachetului majoritar lui Dan Diaconescu, pentru 45 de milioane de euro, a împrăștiat confuzie în vestiarul echipei de handbal, grupare a cărei existență depinde de deschiderea pe care noii investitori o vor arăta pentru trupa Cristinei Neagu.
De unde survine neîncrederea cu care e privit noul investitor? Dan Diaconescu deține o avere cu mult sub prețul de achiziție (9 milioane de euro, conform unei surse – 33, conform alteia), iar sursele ProSport susțin că anagajații săi de la televiziunea OTV primesc salariul din an în paște!
Îndoielile sunt alimentate și de faptul că DD, pretind mai multe persoane, ar fi pus la cale un circ mediatic menit să-i sporească capitalul de popularitate și notorietatea politică. Supoziții sau realitate, indiferent de poziția sa pe tabla de șah a procesului de achiziționare a pachetului de la Oltchim, cea mai plauzibilă variantă ar fi că patronul OTV mizează pe aducerea în România a rușilor de la Gazprom printr-o firmă subsidiară. „Noi, grupul nostru, de prieteni”, a fost exprimarea pe care DD a abordat-o sistematic în discursurile sale de aseară de la tv. Contextul este ca un labirint din care se iese cu dificultate.
TOT ROIBU DIRECTOR?
În primăvară, în anumite cercuri, se spunea că rușii ar fi dispuși să asigure chiar un buget de 4-5 milioane de euro la echipa de handbal. Totul ar fi mijlocit de capete importante din sfera PDL și n-ar fi n-ar fi exclus ca DD să-l numească director general chiar pe Constantin Roibu, omul care a condus societatea în ultimii 21 de ani. Patronul OTV s-a consultat cu managerul vâlcean în această săptămână și acesta chiar l-a sfătuit să „dubleze” miza pentru a câștiga licitația. Inițial, Diaconescu era dispus să ofere 22 de milioane de euro pentru a cumpăra SC Oltchim. Iar dacă această ipoteză se va confirma, atunci echipa de handbal va avea mult de câștigat. Motivul? Oltchim în handbalul de azi este în primul rând creația lui Roibu, echipă pe care a finanțat-o cu milioane de euro anual pentru a ajunge o candidată la câștigarea Ligii Campionilor, și n-ar avea cum să o abandoneze.
Echipa trebuie să se autofinanțeze
O altă variantă care a circulat ieri pe harta zvonurilor l-au dat ca principal piston al proiectului asamblat de Diaconescu pe Adrian Porumboiu, finanțatorul echipei de fotbal FC Vaslui. Iar Oltchim i-a ispitit și pe alți oameni implicați în fotbal, cel mai cunoscut fiind șeful giganului InterAgro, Ioan Niculaie, finanțatorul Astrei Ploiești. Acesta s-ar fi aflat în spatele unui alt pretendent la șefia combinatului, Ștefan Vuza. Pe moment, SC Oltchim a fost nevoită să sisteze susținerea campioanei României după ce a intrat în incapacitate de plată, iar întreaga activitate pe platforma combinatului a fost blocată.
Chiar și prin venirea lui Dan Diaconescu la Oltchim și promisiunile acestuia, societatea nu poate rezolva problemele imediate ale echipei de handbal. Întreg procesul de predare – primire (n.r. Ministerul Economiei – noul acționar), plus repunerea în funcțiune a Combinatului și deblocarea unor resurse financiare se va întinde pe durata a câteva luni. Așadar, clubul este nevoit să trăiască din ce va reuși să „adune” pe cont propriu din alte părți în următoarele două-trei luni. „Este o veste bună că echipa de handbal rămâne o prioritate și pentru noul acționar al SC Oltchim”, ne-a declarat Andrei Luca, vicepreședintele clubului, în timp ce componentele echipei au refuzat să comenteze hotărârea de la Ministerul Economiei și toate consecințele ei.
DE CE AR EȘUA PROIECTUL
Pe de altă parte, nu trebuie exclusă nici varianta ca această privatizare să eșueze. Concret, Dan Diaconescu este noul proprietar al SC Oltchimului, dar imediat după ce a fost anunțat câștigător a avut un discurs șovăielnic, ce trăda o doză de nesiguranță, o alocuțiune ce parcă nu aparținea unui acționar majoritar. Patronul OTV are zece zile la dispoziție să vină cu banii pe care i-a licitat pentru cumpărarea Oltchim, iar până la semnarea contractului toată această tranzacție trebuie privită cu o oarecare reticență. Aseară, la TVR 1, DD și-a reiterat dorința: „Banii pe care-i plătesc să ajungă în buzunarele angajaților” .
DIALOG SENZAȚIONAL LA TVR
Aveți acești bani, domnule Diaconescu?
(secunde de pauză, DD ezită) Se poate spune și așa…
Ponta îl somează pe Diaconescu
Premierul Victor Ponta a reacționat dur la spectacolul licitației pentru Oltchim. El a lansat un avertisment la adresa noului proprietar al combinatului, Dan Diaconescu. „Dacă ne-a înșelat cineva, va răspunde în fața legii. Dacă cineva crede că se joacă cu așa ceva, se va arde foarte tare. Eu am o singură speranță, în numele miilor de oameni, că nimeni nu își va bate joc de ei dintre cei care au fost la licitație și că nimeni nu ne înșală pe toți”, a declarat Ponta.
VARIANTE DESPRE AVEREA LUI
Forbes 500 miliardari: 8-9 milioane de euro
Top 300 Capital: 33 de milioane de euro
CU CE SE DEPLASEAZĂ‚
Rolls Royce Phantom
Bentley Flying Stars
Avion Cesna
Elicopter