Cine este CSKA Moscova, adversara echipei CSM București din „sferturile” Ligii Campionilor la handbal. Un gigant în devenire, născut sub umbrela Ministerului Apărării din Rusia
CSKA Moscova, adversara echipei CSM București din sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, este un club înființat în urmă cu 2 ani.
Gruparea rusă a fost înființată în primul rând pentru a readuce handbalul de cea mai bună calitate la Moscova. Apoi, pentru a câștiga Liga Campionilor.
Dacă va reuși să triumfe în acest an în întrecerea din Europa, CSKA devine clubul care a reușit cel mai repede acest lucru de la înființare. Recordul este deținut de Zvezda, care a cucerit Liga Campionilor la 6 ani de la apariție.
Cine este CSKA Moscova, adversara echipei CSM București din sferturile de finală ale Ligii Campionilor
CSKA Moscova poate deveni al treilea club care câștigă Liga Campionilor, chiar de la prima participare. Primele două au fost Zvezda în 2008 și CSM București în 2016. Gruparea moscovită este o creație a președintelui Federației Ruse de Handbal, Sergey Shishkarev, fost și în Duma de Stat a Federației Ruse. Șeful handbalului rus este și patronul Delo Group. Adică sponsorul principal al Ligii Campionilor.
Atunci când a anunțat apariția CSKA în 2019, Sergey Shishkarev a vorbit și despre proiectele clubului.
„În primul rând, scopul principal al proiectului este întoarcerea handbalului feminin în capitală. S-a vorbit despre Luch. Dar forma de organizare a acestui club și capacitățile sale modeste nu permiteau reprezentarea adecvată a unui oraș precum Moscova.
În acest caz, vorbim despre un club puternic, cu ambiții. Mai mult, această idee nu este doar a mea, ci și a conducerii Ministerului Apărării. Clubul va avea sponsori și administratori puternici. Și scopul unei echipe a armatei în orice competiție va fi, așa cum este obișnuit, doar primul loc.
Rețineți că handbalul feminin este mult mai popular la noi decât cel masculin. Prin urmare, cred că un club puternic cu un nume de marcă va câștiga public mult mai rapid”.
Încă din primul sezon intern, la Moscova au fost aduse mai multe jucătoare din naționala Rusiei, în frunte cu Daria Dmitrieva. Azi, CSKA are în componență nu mai puțin de 11 handbaliste în lotul lărgit al echipei naționale. Iar 6 dintre acestea au evoluat și la turneul preolimpic din urmă cu două săptămâni.
Sergey Shishkarev: „Obiectul este câștigarea Ligii Campionilor”
După Liga Campionilor cucerită în 2008 de Zvezda, Rusia a mai ajuns într-o finală doar prin Rostov Don, în 2019. Sergey Shishkarev și-a exprimat dorința ca finala din acest an să fie CSKA – Rostov Don. „Anul acesta avem două cluburi feminine care joacă în Liga Campionilor. Va fi minunat dacă cluburile rusești joacă între ele în finala turneului Final Four de la Budapesta”, a declarat magnatul rus.
El a întărit ideea că gruparea din Moscova a fost creată cu obiectivul de a câștiga Liga Campionilor.
„Nu uitați că pentru trei sezoane (n.r. până în 2022), sponsorul principal al Ligii Campionilo va fi grupul de companii Delo. Mi-aș dori ca eforturile noastre de marketing să fie încununate și cu victoria clubului rus”, a mai declarat Sergey Shishkarev.
Spartak transformată în CSKA la masculin după ce a început sezonul
În acest sezon, CSKA Moscova a avut două echipe în Europa, una la feminin și alta la masculin. La fel cum a fost și cazul CSM București. Echipa masculină a fost transformată din Spartak în CSKA după startul sezonului, decizie care a stârnit reacții în Rusia. Este de notorietate rivalitatea Spartak – CSKA.
„Când s-a discutat ideea creării de cluburi masculine și feminine la Moscova, sarcina principală a fost reînvierea handbalului din capitală. La alegerea unui nume pentru clubul masculin, a predominat o abordare personală, oarecum emoțională. Am crescut cu marea echipă Spartak din anii 80-90 și sunt gata să depun jurământul de loialitate față de acest club. Dar a existat o altă componentă foarte importantă în acest dialog”, a declarat Sergey Shishkarev în mass-media din Rusia.
„Cea mai mare provocare cu care mă confrunt este construirea unei case pentru handbal. Sincer vorbind, suntem cam orfani, nu avem o sală de sport a noastră. CSKA are acum o mini-casă la sala de joc Leningradka. Cu toate acestea, federația și-a propus să construiască o sală de joc, cu drepturi depline pentru 6-10 mii de spectatori. Acolo vor fi și birourile Federației Ruse de Handbal, Muzeul de Handbal, săli de antrenament, un hotel și săli de clasă. Totul ar trebui să fie modern, confortabil pentru spectatori și echipe.
Plănuim să creăm toată infrastructura necesară. Fanii să vină la handbal împreună cu familiile lor, să mănânce, să cumpere accesorii și să ia parte la diverse activități. Așadar, în etapa de înființare a clubului, au existat și planurile pentru construirea unei arene”, a mai spus Shishkarev.
Așadar, la prima vedere, CSKA Moscova este revelația acestui sezon. Dar proiectul demarat în capitala Rusiei a plecat de la bun început pe o bază solidă. CSM București nu va avea o misiune ușoară în sferturile de finală, chiar dacă la prima vedere ar avea cel mai accesibil adversar. De fapt, „tigroiacele” vor lupta cu un club care își dorește să devină un gigant și la handbal. În baschet, CSKA Moscova este deja un nume uriaș.
Manșa tur este programată sâmbătă, de la ora 17:00, în București.