„Cine răspunde dacă România ratează calificarea la Mondiale?”. Gheorghe Goran atacă programul competițional, susținând că acesta este făcut în interesul arbitrilor și observatorilor

În 6 iunie 2015, România va susține, în compania Serbiei, prima manșă a barajului de calificare la Campionatul Mondial din Danemarca. Deși mai sunt 44 de zile până la respectivul joc, evenimentul încă pare destul de îndepărtat din cauza programului extrem de încărcat de pe plan intern. Cu excepția Cristinei Neagu, care mai are de disputat doar două partide tari, în turneul Final 4 al Ligii Campionilor (9-10 mai) toate celelalte tricolore au de susținut în jur de 10 partide oficiale.

  • Mai mulți oameni din handbal au început să atragă atenția asupra unui aspect important, faptul că jucătoarele ar putea veni la lot extrem de obosite. Gheorghe Goran, campion mondial și fost director tehnic al echipelor naționale, este primul personaj important din fenomen care spune deschis că România riscă să piardă calificarea la Mondiale din cauza programului încărcat din ultima lună a sezonului.

Valentina Ardean – 64 de jocuri. Ungureanu – 64 de jocuri. Aurelia Brădeanu – 54 de jocuri. Adriana Nechita – 51 de jocuri. Eliza Buceschi – 50 meciuri. Cam așa va arăta, cel mai probabil, statistica în dreptul handbalistelor de la echipa națională, care ar urma să înfrunte Serbia la începutul lunii iunie. Tricolorele au susținut în acest sezon mai multe meciuri ca niciodată, atât cu prima reprezentativă, dar și cu echipele de club, cu care au fost angrenate pe mai multe fronturi, cupe europene, Cupa României și Liga Națională. Programul intern a fost „încărcat” cu un număr suplimentar de jocuri, mult peste media întrecerilor din toate celelalte campionate.

Explicația este cât se poate de simplă: federația, membrii Consiliului de Administrație au vrut și un număr mai mare de echipe în Liga Națională (14), dar și play-off și play-out în același timp. De aici a rezultat și un număr mult mai mare de jocuri. Spre exemplu, în Europa, în sectorul feminin, doar în Germania și Spania se mai joacă un campionat cu 14 echipe, dar fără play-off, play-out. Toate celelalte întreceri interne se desfășoară cu maximum 12 formații la start, fapt care le permite să opteze și pentru un sfârșit de sezon KO, mai atractiv pentru public, pentru televiziune, eventual pentru sponsori.

Cât se joacă afară, în cele mai importante întreceri feminine

  • Ungaria: 26-28 meciuri
  • Danemarca: 22-28 meciuri
  • Norvegia: 22-30 meciuri
  • Germania: 26 meciuri
  • Franța: 22-24 meciuri
  • Rusia: 18-27 meciuri
  • Spania: 26 meciuri
  • România: 32 meciur -38 meciuri

În condițiile în care Liga Națională este programată să se încheie pe 28 mai, iar primul meci din baraj este pe 6 iunie, în deplasare, timpul de pregătire este limitat. Perioadă care s-ar putea să fie dedicată, în cea mai mare parte, refacerii după un sezon epuizant. Motivele și cifrele au fost expuse mai sus. Nu în ultimul rând, România are pe banca tehnică un nou selecționer – Tomas Ryde -, care nu are încă 10 zile adunate de lucru cu echipa! În tot acest context, Gheorghe Goran, a prezentat o situație extrem de alarmantă, în special pentru echipa națională de senioare, care va avea un baraj de foc împotriva Serbiei, pentru calificarea la Campionatul Mondial. Campionul mondial a tras semnalul de alarmă și susține că România și-a riscat chiar și calificarea la Mondiale.

„Constat că programul atât la fete, cât și la masculin nu este făcut să avantajeze echipele naționale. Sunt prea multe jocuri în acest final. 36 de meciuri pentru o jucătoare numai în sezonul intern este enorm! M-am uitat peste cele 9 perechi din barajul de Mondiale și am constatat că toată lumea termină campionatete în 15-20 mai. Dovadă că și EHF este preocupată în acest sens, a programat Final 4 în 9-10 mai. EHF ți-a lăsat spațiu să te pregătești și pentru echipa națională. Doar noi terminăm la sfârșitul lunii mai și ne rămâne practic o săptămână pentru a pregăti meciul tur cu Serbia, timp în care mai ai de efectuat și o deplasare până acolo”, a comentat campionul mondial.

Gheorghe Goran susține că tot programul intern trebuia făcut încă din vara trecută în interesul naționalei, apoi în interesul echipelor de club care participă în cupele europene și dau grosul jucătoarelor la lot: „Fetelor le trebuiau cel puțin 3 săptămâni de refacere, apoi de pregătire pentru jocurile cu Serbia. Nu suntem la atletism! Nu facem altceva decât să le îngropăm, să le facem să intre în sală și să nu le mai placă handbalul. Nu se mai pune doar problema uzurii fizice, ci a celei psihice. Ce ar însemna o ratare a calificării la Campionatul Mondial? Cel puțin doi ani ești aruncat afară, spui adio și Jocurilor Olimpice”.

  • „Cristina Neagu va termina sezonul pe 10 mai, după finala Champions League. Ce va face ea până va începe pregătirea la echipa națională? Nici nu poți să o aduci să se antreneze singură, că nu este la atletism, la 100 metri plat!”, Gheorghe Goran

Goran: „Există posibilitatea ca HC Odorhei să piardă și campionatul, și cupa europeană după un sezon întreg în care a făcut un efort să ajungă în acest punct”

Gheorghe Goran a vorbit și despre șansa echipei HC Odorhei de a câștiga cel puțin un trofeu important în acest sezon, fie în Challenge Cup, fie în Liga Națională, care ar putea fi însă compromisă tocmai din cauza unui program infernal: 10 meciuri în 24 de zile: „Cu ce este sprijinită HC Odorhei să câștige o cupă europeană? Din contră, programul îi bagă în pământ. Există posibilitatea ca HC Odorhei să piardă și campionatul, și cupa europeană după un sezon întreg în care a făcut un efort să ajungă în acest punct”.

În condițiile în care programul nu este făcut în interesul echipei naționale, în interesul cluburilor, Gheorghe Goran a identificat „beneficiarii”: „Totul este făcut în interesul arbitrilor și observatorilor. Sunt 60 de jocuri în plus cu play-off și play-out, deci 60 de delegări în plus! Au ajuns arbitrii să decisă soarta handbalului românesc! Ca pondere, ca aport, ei ar trebui să aibă maximum 5-6%, dacă arbitrează corect, în manieră internațională. Ne dirijează arbitrii pentru că sunt 8 în Consiliul de Administrație (n.r. peste 50% din voturi). După mine, programul echipei naționale este prioritar, dar ei nu țin cont de interesul național, ci de cel al arbitrilor”. Fostul director tehnic al echipelor naționale a mai precizat că un arbitru, care mai prinde meciuri și pe plan extern, ajunge într-un sezon la aproximativ 30 de delegări, astfel că pe lună câștigă mai bine și decât un profesor universitar.

„Le doresc fetelor să se califice la Mondiale, dar dacă nu vor trece de Serbia răspund arbitrii? Nu, probabil că tot fetele și cu antrenorul care a fost adus vor răspunde”, a fost declarația lui Goran.

  • Chintoan s-ar putea afla într-o situație delicată

În momentul în care Federația Română de Handbal a programat un turneu de baraj pentru Liga Națională de handbal feminin cu siguranță că nu a ținut cont de programul echipei naționale. Turneul este stabilit pentru data de 5-7 iunie, astfel că se suprapune cu meciul tur al României cu Serbia. Unde va juca, spre exemplu, Florina Chintoan dacă „U” Cluj va termina sezonul pe locurile 11-12 și va fi nevoită astfel să meargă în baraj? Probabil că echipa de club nu va accepta să-și joace viitorul în Liga Națională fără una din cele mai importante handbaliste. În acest caz, își permite naționala să renunțe la pivotul de la Cluj sau FRH va ține pe loc 6 formații pentru încă vreo 20 de zile pentru a reprograma turneul de baraj? Un caz similar poate fi și cu handbalista de la HCM Rm. Vâlcea, Clara Vădineanu.   

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 23 04. 2015, 15:22
Actualizat: 25 04. 2015, 13:45