„Cine se așteaptă la finală, se înșală” Baia Mare debutează duminică în grupele Ligii
HCM Baia Mare debutează duminică în grupele Ligii Campionilor, competiție în care Vâlcea a scris istorie în ultimii ani. Maramureșenii susțin că nu au cum să se compare cu Oltchim, iar o calificare mai departe în Europa, fie și în Cupa Cupelor, ar fi o mare performanță
Debutul formației băimărene se va produce duminică (ora 16:00), în Germania, cu Thuringer
Pentru al șaptelea sezon consecutiv, România este prezentă în grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, o competiție în care a și contat la cel mai înalt nivel. Adrenalina a fost asigurată în toți acești ani de Oltchim, însă gruparea din Vâlcea, deși ar fi avut dreptul să participe și în acest an, s-a retras din competiție, apoi s-a și desființat. Sau cel puțin a luat o pauză. În noul sezon, tradiția este dusă mai departe de HCM Baia Mare, o grupare clădită exclusiv cu jucătoare autohtone (n.r. și Gabriella Szucs este născută în Oradea), dar și cu un antrenor debutant în această competiție, Costică Buceschi. Dacă HCM este a treia echipă care va reprezenta țara în grupe, din 2007 și până în prezent, în schimb tehnicianul formației din Baia Mare este al patrulea român care ajunge aici (n.r. tot în acest interval), după Gheorghe Tadici, Radu Voina și Gheorghe Covaciu. Debutul vicecampioanei este duminică (ora 16:00, DigiSport), în Germania, cu Thuringer, echipă pregătită de Herbert Muller, iar înaintea acestui joc Costică Buceschi a stat de vorbă cu ProSport.
Cum priviți duelul cu Thuringer?
Ne așteaptă un meci greu, vom înfrunta o echipă care are în componență 13 jucătoare de echipă națională, dintre care strălucește Barbosa. Thuringer este o formație care joacă agresiv, în forță. Ne-am întâlnit de trei ori în vară, iar noi am avut evoluții oscilante. În acele meciuri, noi am urmărit însă să omogenizăm echipa. Ne dorim ca la startul meciului să avem tot lotul valid. Geta (n.r. Vârtic) și Ungureanu au avut probleme în ultimele săptămâni, dar sper să-și revină. Ne dorim să face un joc cât mai bun, iar din Germania să revenim mulțumiți pentru cum am evoluat.
Ce v-ar mulțumi după cele șase meciuri din grupa A a Ligii Campionilor?
M-aș declara mulțumit dacă am putea să ne ridicăm la valoarea adversarilor, întâlnim trei echipe campioane care au școli de handbal bine dezvolate. Ne dorim să mergem cât mai departe în Europa, fie și în Cupa Cupelor, după fiecare meci să ieșim cu fruntea sus. Un loc 3 în grupă cred că ar fi o căciulă potrivită pentru ce am putea noi să purtăm în prezent.
Apasă o presiune în plus pe umerii HCM-ului, având în vedere că ați devenit în scurt timp echipa fanion a handbalului feminin românesc în Europa?
Este o presiune și pentru că multă lume compară HCM-ul cu Oltchim. Am spus încă din vară, noi suntem „altceva”! Este o diferență mare între Oltchim și noi. La Vâlcea s-a construit echipa în zece ani și nici ei n-au reușit în sezonul trecut să ajungă în finală, cu toate jucătoarele pe care le-au adus de afară. Noi suntem la debut, orașul la fel. Suporterii trebuie să aibă răbdare, o echipă nu se face peste noapte. Cine se așteaptă la finală, semifinală, atunci se înșala.
„Meseria de antrenor se fură”
În Baia Mare sunteți un personaj cunoscut acum. Însă fanii din toată țara nu vă cunosc încă foarte bine. Cum să vă perceapă?
Ca pe un tip muncitor, căruia nu-i plac jumătățile de măsură. Pun mare preț pe seriozitate în antrenamente, dar și în afara terenului.
Ca jucător, ați prins meciuri de un asemenea calibru?
Meciuri de Champions League nu am jucat, dar am intrat în contact cu handbaliști și antrenori care au evoluat la acest nivel. Oricum, meseria de antrenor se fură, nu trebuie să fi fost neapărat un jucător extraordinar. Important este să-ți placă ceea ce faci, să fii atent la toate detaliile, să vrei înveți și să muncești.
Cum este să o aveți ca elevă și pe fiica d-voastră?
Și greu, dar și ușor, depinde cum privești lucrurile. Ușor pentru că Eliza are calități extraordinare, prinde rapid ceea ce i se cere. Mai greu întrucât pot apărea oricând probleme artificiale, în sensul că este fiica mea, iar din acest punct de vedere se fac interpretări, că ar fi favorizată. Dar nu este deloc așa, Eliza a demonstrat deja că are valoare să joace la un asemenea nivel, este chemată și la acțiunile echipei naționale.
În cât timp credeți că v-ar putea depăși?
Deja m-a depășit! Îmi doresc pentru ea să ajungă cât mai sus, să devină o handbalistă importantă pentru handbalul românesc.
Din echipa băimăreană, două jucătoare, Geiger și Vârtic, au jucat, în trecut, sub comanda lui Herbert Müller
Grupele Ligii Campionilor
Grupa A
Gyor (Ungaria)
Thuringer (Germania)
Hypo Viena (Austria)
HCM Baia Mare
Grupa B
Buducnost (Muntenegru)
FC Midjylland (Danemarca)
MKS Lublin (Polonia)
Ferencvaros (Ungaria)
Grupa C
Krim Ljubljana (Slovenia)
Metz (Franța)
Savehof (Suedia)
Leipzig (Germania)
Grupa D
Larvik (Norvegia)
Bera Bera (Spania)
Podravka (Croația)
Vardar Skopje (Macedonia)
Primul meci acasă al HCM-ului este pe 12 octombrie, cu Györ (Ungaria)
Primele două clasate merg în grupele principale, iar locul 3 se va califica în optimile Cupei Cupelor
Alte șase românce, care nu fac parte din lotul HCM-ului, participă în acest sezon în grupele Ligii Campionilor: Vizitiu, Tolnai, Manea (toate la Krim), Neagu (Buducnost), Spiridon, Rotiș (Hypo)