Colosul Oltchim se clatină!** Situația explozivă de la Combinat ridică semne de întrebare

Partida HCM Roman – Oltchim, programată azi, de la ora 11:00 (live Digi Sport 1), deschide oficial sezonul cu numărul 54 al Ligii Naționale de handbal feminin. Situația financiară a cluburilor reprezintă principala grijă pentru handbalul românesc la debutul sezonului, inclusiv campioana având semne mari de întrebare în această privință după ultimele evenimente consemnate la Combinatul Oltchim, principalul sponsor al echipei.

Chiar înaintea startului, Constantin Roibu (foto, în centru), omul care a stat în spatele performanțelor formației vâlcene din ultimii 20 de ani, și-a pierdut statutul de președinte al Consiliului de Administrație al combinatului chimic, rămânând doar cu funcția de director general al societății. Mai mult, SC Oltchim traversează o situație de criză acută: aproximativ jumătate din angajați sunt în șomaj tehnic, restanțele salariale au depășit deja o lună, iar combinatul funcționează la o capacitate redusă. Va fi afectată și echipa de handbal în actualele condiții, mai ales că și-a propus să câștige Liga Campionilor, un obiectiv pentru care trebuie alocat și un buget pe măsură?

Momentan, președintele grupării, Petre Berbecaru, i-a liniștit pe fani, susținând că echipa nu a fost deloc afectată de ultimele evenimente și nici nu va avea de suferit. „Suntem un club de drept privat, care are ca sponsor principal Combinatul Oltchim, dar care mai are și alți susținători. O treime din buget este asigurat de alți sponsori. Avem liniște, iar echipa nu va avea de suferit, mai ales că domnul Roibu este în continuare director general și alături de noi”, a afirmat Berbecaru.

Au dispărut patronii

La fel ca și formația vâlceană, care pare dependentă de Combinatul Oltchim, încă societate de stat, și celelalte grupări din Liga Națională supraviețuiesc datorită sprijinului venit din partea Consiliilor Locale și Județene. Practic, peste 80% din banii existenți în handbalul feminin vin de la stat, fără de care echipele nu și-ar putea desfășura activitatea. Patronii s-au redus substanțial, Jolidon Cluj sau Cetate Deva fiind singurele grupări care au rezistat în ultimii ani sub tutela unor societăți private, fără a depinde de bugetele alocate de oficialitățile locale.

Cele mai importante transferuri efectuate în această vară

Oltchim
Brădeanu (Gyor), Vetkova (Zvezda), Jovanovic, Knezovic (ambele Buducnost), Chirilă (Itxako)
HC Zalău
Beșe (Oltchim)
„U” Jolidon
Vădineanu (Oltchim), Holhoș (Zalău)
Corona Brașov
Balint (Baia Mare), Zamfir (Constanța)

Publicat: 01 09. 2011, 03:00
Actualizat: 01 09. 2011, 08:35