Concluziile lui Adrian Vasile: „Fetele au muncit 4 ani să ajungă în situația asta. Îmi pare rău că nu am putut să le ajut mai mult”. Ce și-a reproșat selecționerul
Adrian Vasile a debutat la națională la „preolimpic”, dar nu și-a îndeplinit visul de a ajunge la Tokyo.
Echipa naționala a intrat într-o perioadă dificilă încă de la Mondialul din 2019 și nu a reușit să o depășească nici la Podgorica. În ultimele 16 meciuri oficiale, România a pierdut 13 dintre ele.
Concluziile lui Adrian Vasile: „Senzația după aceste două meciuri este că ne scapă printre degete această calificare”
„Este un sentiment foarte amar. Fetele au muncit timp de 4 ani să ajungă în această ipostază. Într-adevăr, senzația după aceste două meciuri este că ne scapă printre degete această calificare”, a declarat Adrian Vasile.
„Îmi este puțin greu să vorbesc din cauza gustului amar și a dezamăgirii pe care am simțit-o la fete. Îmi pare rău că nu am putut să le ajut mai mult, au muncit 4 ani ca să ajungă în situația asta”, Adrian Vasile
„Este un mare respect din punctul nostru ca și staff pentru munca pe care au depus-o fetele în acest turneu. Au dat toate resursele pe care le aveau. Este un moment greu, un moment de suferință, pe care cu siguranță trebuie să-l simțim, să-l trăim și să-l acceptăm. Dar sunt atât de multe lucruri bune care s-au întâmplat în perioada asta premergătoare turneului preolimpic. Avem posibilitatea pe viitor să fim și mai bune și mai conștiente de importanța unor astfel de jocuri și să ne calificăm la Paris 2024”, a mai spus selecționerul.
Adrian Vasile a remarcat apoi dificultatea grupei, cu Norvegia și Muntenegru, dar România a fost aprope de calificare. „Într-o grupă foarte puternică, am fost puțin în spate, dar suntem foarte aproape. Asta este important de știut”.
„Cred că în teren România a arătat că respectă sportul, că România are coloană vertebrală”
Înaintea meciului România – Muntenegru s-au făcut multe speculații, în special în Norvegia. Adică, cele două reprezentative vor căuta scorul care să le califice pe amândouă la Jocurile Olimpice. „Cred că în teren România a arătat că respectă sportul, că România are coloană vertebrală. România tratează sportul cu seriozitate, așa cum am făcut-o și în teren”, a reacționat antrenorul.
Dar România a fost respectată, având în vedere cum a fost arbitrajul la România – Norvegia? „Și lucrurile acestea se câștigă în timp. Nu aș vrea să comentez arbitrajul de ieri, pentru că a fost destul de evident. Iar azi nu am putut să îmi dau seama dacă la Crina a fost de eliminare (n.r. Pintea a fost descalificată). Se întâmplă totul prea repede în teren și nu pot să îmi dau seama”, a răspuns Adrian Vasile.
Întrebat dacă își reproșează ceva după partida cu Muntenegru, selecționerul a răspuns: „Ce îmi reproșez este vizavi de apărarea noastră. Trebuia să fi schimbat sistemul defensiv mult mai repede, într-unul 5 plus 1. Acesta este unul din lucrurile pe care clar mi le reproșez. Aș fi trebuit să o fac mai repede”.
În condițiile în care Tokyo a devenit un obiectiv ratat, următoarea ediție a Jocurilor Olimpice la care România poate ajunge este Paris 2024. O mai vedem pe Cristina Neagu (32 ani) încă un ciclu olimpic?
„Unor oameni le vine o dată în viață o șansă de calificare la Jocurile Olimpice. Sunt niște antrenori care au ajuns la 60 de ani pentru prima dată la Jocurile Olimpice. Cristina va avea o vârstă bună pentru echipa națională și peste 3 ani. Cred că a demonstrat de multe ori cât de mult ține la această echipă. Ce simț de patriotism are în ea, este un adevărat căpitan al echipei. O să vedem”, a comentat selecționerul.
Adrian Vasile: „Trebuie să muncim într-un sistem românesc de handbal al naibii de mult și al naibii de bine”
Adrian Vasile a vorbit despre un „sistem românesc de handbal”, pentru a avea mai multe jucătoare importante în echipă. „Trebuie să muncim într-un sistem românesc de handbal al naibii de mult și al naibii de bine, astfel încât să ne antrenăm și să jucăm, să câștigăm experiență la nivelul anului 2021. Meciuri de acest gen să găsească peste 3 ani un nucleu mai mare de jucătoare care să-și aducă aportul. Dacă anumite lucruri ar fi fost în favoarea noastră, astăzi am fi avut o altă discuție. Dar concluzia mea pentru prezent și viitor este că în România este nevoie de foarte multă muncă făcută bine, corect și cinstit”.
Selecționerul nu crede însă că numărul de jucătoare străine din Liga Florilor este cauza problemelor de la națională de azi.
„Cred că ce trebuie să facem în a cultiva jucătorul român de handbal, este ca de la 15 la 19 ani să lucrăm atât de bine cu copiii, astfel încât atunci când vor ajunge la seniorat să își facă loc în echipă în mod natural. Și să poate să joace natural, datorită valorii care o au. Cred că nimeni și nici eu nu sunt în situația în care să spun că jucătoarea X este tânără, bună, dar eu nu o bag în teren pentru că vreau să aduc o străină. Eu nu cred în așa ceva.
Cred că lucrurile pe care noi putem să le influențăm, trebuie făcute mai bine. De la străine putem învăța lucruri, poate aduc și multă valoare, de la care jucătoarele din România și chiar antrenorii avem de învățat. A ne antrena foarte bine de la 15 la 20 de ani într-un sistemn foarte bun, nu are nicio legătură cu străinii. Dacă treaba merge într-o direcție corectă, în care creăm un sistem românesc, vom avea și un nucleu mai mare de jucătoare bune. Atunci, da, poate ne putem gândi și la varianta asta de limitare a jucătorilor străini. Pentru că vom avea calitate și valoare”, a comentat Adrian Vasile pe marginea subiectului.