CSM București, Steaua, HC Dobrogea Sud Constanța și Dunărea Călărași își vor disputa la sfârșitul acestei săptămâni Cupa României, într-un turneu Final 4 desfășurat la Brăila.
În istoria recentă a handbalului masculin, nicio echipă din liga secundă nu a reușit să ajungă atât de departe în Cupa României. HCDS Constanța este performera competiției, cel puțin până în acest moment, după ce a eliminat Turda și Odorhei, cu toate că ascensiunea acestei echipe până în turneul Final 4 nu este chiar întâmplătoare. Din contră. Noul club de handbal al Constanței se bazează pe un număr însemnat de jucători care au evoluat la HCM și care au acceptat pentru acest proiect să se sacrifice un an, evoluând în liga 2. Toma, Stănescu și Buricea sunt, de fapt, cei mai titrați handbaliști care vor juca în turneul de la Brăila, ei având un palmares impresionant cu HCM Constanța în trecut. Interesant este faptul că George Buricea a câștigat trofeul Cupei României cu HCM Constanța, dar și cu Steaua, cel din 2008 chiar la Brăila, în orașul său natal. „Pentru mine este un turneu special, mai ales că se va disputa și acasă. Cu siguranță că voi avea mulți suporetri la Brăila”, ne-a declarat George Buricea.
„Am vrut neapărat să ajungem în Final Four, vrem la fel de mult să câștigăm Cupa pentru a ajunge în cupele europene, să nu mai așteptăm un an în prima ligă. A fost destul de greu să jucăm în liga a doua, unde diferența a fost destul de mare. A fost greu să privim la televizor colegii cum joacă, iar noi să avem meciuri destul de ușoare. Am ajuns aici, sperăm să facem lucruri frumoase în aceste două zile”, a declarat și Laurențiu Toma la conferința de presă care a precedat turneul Fianl 4 de la Brăila.
Dacă HCDS Constanța este cel mai nou club înființat care a ajuns în faza finală a Cupei României, în schimb, Steaua este cea mai experimentată. Clubul din Ghencea are cele mai multe trofee în istoria competiției – 10. Steaua a obținut însă ultimul trofeul în urmă cu 7 ani, când a învins UCM Reșița în finală, cu 29-27. După încă un sezon, pentru clubul bucureștean a urmat și cea mai neagră perioadă, în care a fost nevoit să joace inclusiv un an în Divizia A.
CSM București și Dunărea Călărași sunt alte două cluburi relativ noi pe scena handbalului masculin, care nu dețin încă niciun trofeu în palmares. Echipa susținută de Primăria Capitalei a devenit o forță încă de anul trecut, când a terminat pe locul 2 în Liga Națională, urmat de o confirmare în sezonul 2015-2016, atât pe plan intern, dar și în Cupa EHF, unde a atins faza grupelor. Intențiile CSMB la Brăila sunt cât se poate de clare, câștigarea primului trofeu din istorie la handbal masculin.
„Cupa României este un obiectiv pentru noi. Ne așteaptă un meci foarte dificil cu Constanța, dar dacă vrem să câștigăm trofeul trebuie să trecem de ambii adversari pe care îi vom înfrunta la Brăila”, a declarat Bogdan Vasiliu, directorul general al CSMB. Jocul din semifinale are o importanță aparte și pentru antrenorul Zvonko Sundovki, care își va înfrunta o mare parte din elevii cu care a făcut performanță în ultimii ani la HCM Constanța.
Dunărea Călărași nu are o istorie handbalistică foarte bogată, dar are pe banca tehnică un strateg, Aihan Omer, nimeni altul decât selecționerul României. Antrenorul are la activ și câteva Cupe ale României în palamres, cu Minaur, Fibrex Piatra Neamț și HCM Constanța, ultima obținută însă în urmă cu un deceniu.
Turneul Final 4 al Cupei României are o miză fantastică pentru toate cele patru echipe, având în vedere că garantează încă din acest weekend prezența în viitorul sezon al cupelor europene, în Cupa EHF.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER