Condiții de „mare-națională” pentru băieții lui Mihăilă și Apostu, care vor debuta luni la Campionatul Mondial de tineret. Handbalul de perspectivă, la ora examenelor! Ce au de apărat fetele de la Under 19, campioane mondiale în 2014?

Handbalul românesc susține în această vară nu mai puțin de patru examene la nivel internațional cu trei loturi naționale: tineret masculin (U21), tineret feminin (U19) și junioare feminin (U17). Chiar dacă întrecerile la care vor participa naționalele României nu au același impact ca la un turneu final de seniori (metaforic vorbind, la acest nivel se „numără banii”), acestea sunt extrem de importante ca perspectivă pentru handbalul românesc. Avem sau nu viitor strălucit? De mediocritate probabil că lumea s-a săturat, o astfel de stare fiind vizibilă în multe domenii de activitate.

Așadar, în următoarea lună vom avea câteva indicii clare în privința handbalului, sportul de echipă care stârnește încă pasiuni în rândul spectatorilor români prin tot ce a însemnat această disciplină de-a lungul timpului. Mai nou, forul condus de Alexandru Dedu a lansat un nou concept pentru relansarea disciplinei, „Handbal, sport național!”

Trei turnee finale vor debuta chiar săptămâna viitoare: Campionatul Mondial masculin (Under 21, 20 iulie – 1 august), Campionatul European feminin (Under 19, 23 iulie – 2 august) și Festivalul Olimpic al Tineretului European (feminin, Under 17, 26 iulie – 1 august). Pentru fiecare națională turneele finale au o însemnătate aparte:

  • Pentru băieții lui Coco Mihăilă și Daniel Apostol este ultima treaptă importantă la nivel de tineret, înainte de a face pasul către handbalul adevărat.
  • Fetele lui Aurelian Roșca și Gavril Kozma au de apărat o prestanță, de dovedit că nu s-au culcat pe o ureche după titlul mondial cucerit în 2014. Nu în ultimul rând, ele pot demonta un mit, că România poate să se și mențină la vârf, nu doar să alunce pe tobogan. În joc nu este numai onoarea unei națiuni, a unei federații, ci și statutul lor, locurile, rolurile pe care le pot juca în următoarea perioadă în handbalul românesc.
  • Fetele Marinei Târcă și Luminiței Huțupan au primul examen major după o copilărie sacrificată pentru sportul de mare performanță. Evident, vom avea și o primă evaluare a generației 98-99 la nivel internațional. Aceeași națională va mai avea un turneu final în această vară, Campionatul European din Spania (13-23 august).

„Mă aștept la o participare onorabilă a loturilor naționale la aceste turnee finale. În contractele încheiate MTS, obiectivele fixate sunt locurile 1-6, dar în sufletul meu visez măcar la o medalie. Nu vreau să comentez însă cine are cele mai mari șanse să urce pe podium”, ne-a declarat Alexandru Dedu, președintele FRH, cu privire la așteptările de la cele patru turnee finale.

Luni, start pentru România Under 21 cu Portugalia (ora 00:30, noaptea de luni spre marți)

Prima națională care intră în scenă este cea de tineret, pe 20 iulie, la Campionatul Mondial Under 21. România va juca la Uberlândia, o localitate în statul Minas Gerais – „capitala” este Belo Horizonte. Primul meci este cu Portugalia (ora 18:30, ora locală; 0:30 ora României). Naționala pregătită de Ovidiu Mihăilă și Daniel Apostu face parte din Grupa B, în care au mai fost repartizate Portugalia, Spania, Qatar, Serbia, Angola.

Așteptările sunt mari și în privința acestei echipe naționale, mai ales după ce a reușit la începutul anului o calificare impresionantă, în dauna Croației și Sloveniei, iar apoi a reușit să bată și Franța la ea acasă într-o partidă amicală. Drept dovadă că echipa a fost susținută din plin pentru a urca sus este și programul de „mare națională” pe care i l-a asigurat federație: cantonamente prelungite pentru omogenizare și meciuri de pregătire cu adversari de calibru, dar și plecare în Brazilia cu o săptămână mai devreme, exact cum s-a procedat și cu naționala de senioare în 2011, la Campionatul Mondial.

Condiții de 5 stele și prime pe măsură la câștigarea unei medalii

„Federația a făcut eforturi ca echipa să ajungă în Brazilia cu 6 zile înainte. Am cerut sfatul medicilor și ne-au spus că pentru fiecare oră de decalaj ne trebuie câte o zi pentru ca organismul să se acomodeze (n.r. diferența de fus orar Minas Gerais – București este de 6 ore). Sperăm ca băieții să confirme forma bună pe care o traversează în acest an”, a susținut Alexandru Dedu în Adunarea Generală de vineri, atunci când a vorbit despre lotul de tineret. Naționala U19 a avut condiții de 5 stele pentru pregătirea acestui Mondial și vor avea și prime substanțiale pentru un rezultat mare, de ordinul miilor de euro dacă jucătorii vor reuși să urce pe podiumul mondial.

Noi vom lupta în fiecare meci, poate va fi un loc 4-6, dar noi ne-am propus jucarea finalei Campionatului Mondial. Băieții sunt luptători, puternici, așa ne dorim, să jucăm finala și la asta visăm. Va fi greu, dar nu renunțăm la visul nostru. Cred că a venit momentul pentru relansarea handbalului românesc, iar asta trebuie să înceapă de la nivelul juniorilor și tineretului”, a declarat antrenorul principal Ovidiu Mihăilă înaintea plecării în Brazilia.

Lotul României pentru Campionatul Mondial din Brazilia

  • portari: Ionuț Iancu (CSM București), Alexandru Bucătaru (Energia Tg. Jiu), Daniel Bobeică (CSM Știința Bacău)
  • extreme stânga: Nicușor Negru (CSM București), Vlad Sâncelean (CSM București)
  • interi stânga: Robert Militaru (CSM București), Dan Racoțea (Wisla Plock), Gabriel Burlacu (CSU Suceava)
  • centri: Ramon Șomlea (CSM București), Petru Stroe (RomCri Brașov)
  • interi dreapa: Nicușor Ungureanu (CSM București), Bogdan Mănescu (Energia Tg. Jiu)
  • extreme dreapta: Roland Thalmaier (Potaissa Turda), Ionuț Nistor (Energia Tg. Jiu)
  • pivoți: Andras Szasz (HC Odorhei), Adrian Rotaru (CSM București), Andrei Voinea (Dunărea Călărași)
  • Antrenori: Ovidiu Mihăilă și Daniel Apostu

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 19 07. 2015, 15:16
Actualizat: 19 07. 2015, 17:56