Condițiile în care pot fi transferați jucătorii străini în Liga Națională. CSM București, obligată să înregistreze transferul lui Linus Persson până în 3 aprilie

Consiliul de Administrație al FR de Handbal a decis, zilele trecute, să facă modificări în privința criteriului valoric de transfer al jucătorilor străini. Astfel, handbaliști care nu au jucat în națională în ultimul sezon nu mai pot fi aduși decât de la grupări din primele trei campionate ale Europei, conform ierarhiei întocmite de EHF.

Aproximativ 100 de jucători străini au început sezonul în Ligile Naționale de handbal, în vara trecută fiind aduse câteva nume importante pe plan mondial, în special în sectorul feminin. Cluburile au încercat să aducă în primul rând calitate, 64,1% din handbaliștii transferați în pauza dintre sezonul trecut și cel actual având cel puțin o prezență în Liga Campionilor.

Numărul de străini din România este însă mai mare ca niciodată, motiv pentru mai mulți oameni din fenomen să critice acest aspect. În opinia unora, pe teren mediu și lung vor avea de pierdut în primul rând echipele naționale. Problema handbaliștilor de peste hotare în Ligile Naționale a fost dezbătută în ultima ședință a Consiliului de Administrație. Nu s-a impus din nou limitarea numărului de străini, dar s-a luat o măsură menită să crească valoarea competițiilor. Astfel, s-a „umblat” la criteriul valoric de transfer, adică grupările să facă achiziții de jucători doar din primele trei campionate din Europa, conform ierarhiei întocmite de EHF pe baza rezultatelor obținute în cupele europene. Acest criteriu se referă strict la handbaliștii care nu fac parte din echipe naționale.

„M-am dus în Consiliul de Administrație cu dorința de a scoate acest criteriu, astfel încât să vină doar spuma în Ligile Naționale, însă propunerea nu a trecut. S-a ajuns până la urmă la un compromis”, ne-a declarat Alexandru Dedu, președintele FR de Handbal. În acest sezon, formațiile din LN au putut transfera fără nicio problemă jucători din primele cinci națiuni valorice.

Modificările la „criteriul valoric de transfer”

  • Masculin: până acum, cluburile au putut transfera fără probleme din campionatele Germaniei, Spaniei, Franței, Danemarcei și Sloveniei. Din vară, rămân doar Germania, Spania, Franța.
  • Feminin: echipele au putut transfera din Danemarca, Ungaria, Norvegia și Rusia. A 5-a națiune ca valoare a fost România. În urma decizie CA, a fost „tăiată” de pe listă Norvegia.

Având în vedere ultima decizie a FRH, spre exemplu, CSM București este obligată să înregistreze transferul suedezului Linus Persson până în 3 aprilie, acesta fiind deadline-ul oferit pentru cluburile care au apucat să facă achiziții până la modificarea din Regulamentul de Transferări. Persson evoluează în acest sezon în Danemarca, la Silkeborg.

Pentru a transfera jucători din străinătate, începând din aprilie, cerințele pe valoare,  sunt următoarele:

  • jucător până la 33 de ani: să fie component al lotului național în acest an sau să aibă minimum 10 selecții la seniori sau să provină de la o echipă participantă în Liga 1 a primelor trei națiuni valorice
  • jucători peste 33 de ani: să fi participat la cel puțin un joc oficial al lotului național în ultimii 2 ani

Criteriile de valoare sunt impuse cluburilor care transferă mai mult de doi handbaliști străini. În cazul primelor două achiziții nu sunt impuse condiții.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 27 03. 2015, 16:10
Actualizat: 27 03. 2015, 16:52