Costică Buceschi a acceptat propunerea lui Tomas Ryde de a reface echipa tehnică la națională. Antrenorul CS Minaur, solicitat pentru a face un tandem și la CSM București! Marea revanșă pe care și-o dorește staff-ul tehnic

Costică Buceschi este antrenorul secund al lui Tomas Ryde la echipa națională de senioare. Informația a trecut oarecum în plan secund în această perioadă. De fapt, la prima reprezentativă s-a refăcut tandemul care a adus ultima medalie pentru România la un turneu final, bronz la Campionatul Mondial din 2015. Tomas Ryde a ținut să lucreze la lot cu un antrenor bine ancorat în viața Ligii Naționale de handbal feminin, campion național în 2014 cu HCM Baia Mare și vicecampion cu Dunărea Brăila în 2017. Antrenorul suedez l-a dorit pe Costică Buceschi și în staff-ul de la CSM București, dar băimăreanul avea deja la Minaur proiectul conturat.

„Revenirea la echipa națională înseamnă o nouă provocare pentru performanță. Sper din tot sufletul să fie la fel de rodnică precum a fost și ultima oară, când am lucrat împreună cu Tomas Ryde la prima reprezentativă. Adică, ne dorim din tot sufletul o calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, este principalul obiectiv, mai ales că întrecerile sunt peste un an”, ne-a declarat Costică Buceschi.

Oferta venită de la Tomas Ryde nu l-a luat prin surprindere pe antrenorul băimărean. „Noi am rămas în relații foarte bune și după ce el a plecat, iar eu am rămas cu Ambros Martin. Am mai discutat, nu despre echipa națională, am vorbit despre handbal, chiar și despre posibilitatea de a mă ajuta pe parte de jucătoare, pentru că avea relații în țările nordice. Nu prea am reușit, pentru că jucătoarele din zona respectivă se cam feresc de România. Nici n-am știut că Ambros renunță. Am fost sunat de Tomas, am crezut că este tot o discuție amicală, mi-a spus de oferta primită din partea Federației”, ne-a relatat antrenorul echipei Minaur.

Pe lângă oferta pentru a lucra împreună la echipa națională, Tomas Ryde i-a propus lui Costică Buceschi să vină alături de el și la CSM București! „A fost o propunere și pe partea asta, mai ales că, știți foarte bine, la CSM București este foarte greu să lucrezi din postura de antrenor. A dorit să aibă oamenii pe care îi cunoaște, cu care a lucrat în România. Dar i-am spus că nu pot să plec de la Baia Mare, le-am promis celor de aici că rămân, am semnat continuitatea contractului pe un an de zile, am vorbit și cu câteva jucătoare care să vină la Baia Mare. Și a fost o înțelegere în care am fost și eu implicat. Apoi, nu cred că este foarte bine ca ambii antrenori de la club să fie și la echipa națională. În momentul în care pleacă la lot, echipa de club rămâne oarecum de izbeșliște, nu se poate ocupa nimeni de pregătirea celorlalte fete care rămân acolo”, a dezvăluit Costică Buceschi.

În perioada 2015-2016, pe parcursul a aproximativ 18 luni, Ryde și Buceschi au reușit să câștige medalia de bronz la Campionatul Mondial și s-au calificat en-fanfare la Jocurile Olimpice. Singurul minus a venit la Rio, acolo unde România a fost eliminată încă din faza grupelor, fiind învinsă și de Angola. Posibilitatea de a ajunge din nou la o ediție a Jocurilor Olimpice ar însemna și o revanșă pentru staff-ul tehnic, după experiența Rio 2016. „Dacă vom ajunge acolo, nu vom mai repeta greșelile pe care le-am făcut înainte de Rio și în timpul Jocurilor Olimpice. Dar întâi să ajungem acolo, iar dacă vom fi calificați, vom putea vorbi despre revanșă sau ce am dori să facem la Tokyo. Acum, pentru noi, următorul pas este Campionatul Mondial. O competiție care îți dă posibilitatea să te califici direct în cazul în care câștigi sau să participi la acel turneu preolimpic”, a susținut Costică Buceschi.

Naționala României a ocupat locul 4 la ultimul Campionat European și se află într-o situație bună în tentativa de a ajunge la Tokyo. În primul rând, și-a asigurat deja prezența la Campionatul Mondial, așadar nu există presiunea acestei calificări. În al doilea rând, este calificată în proporție de peste 90% la turneul preolimpic prin Campionatul European. La Mondiale, poziția poate fi îmbunătățită, în sensul de a-și asigura o grupă mai accesibilă.

„Avem liniște prin faptul că suntem calificați la Campionatul Mondial, având în vedere și jucătoarele accidentate în această perioadă. Putem pregăti mult mai relaxați turneul final din Japonia, vom avea și meciuri cu miză, precum cele din preliminariile Euro 2020 cu Ucraina și Insulele Feroe. Cel mai important lucru acum este recuperarea jucătoarelor”, a mai spus Costică Buceschi.

  • „Ultimul rezultat la Campionatul European a fost extraordinar, ținând cont de tot ce se întâmplă în România, nu numai în sport. Cred că principala noastră țintă în această perioadă va fi să formăm un grup, o echipă națională cât mai aproape de valoarea celei care a cucerit bronzul la Campionatul Mondial din 2015, iar staff-ul medical să recupereze cât mai bine fetele accidentate”, Costică Buceschi, antrenor secund naționala României.

România 2015 vs România 2019

„Naționala de atunci era formată din jucătoare care aveau foarte multe sezoane în Champions League, mă refer la Mica Brădeanu, Paula Ungureanu, Oana Manea, Ada Nechita. Era o echipă călită, fetele au jucat multe partide tari, în special la Oltchim. Cristina Neagu era într-un vârf al jocului, a câștigat Liga Campionilor și imediat a obținut și titlul de cea mai bună handbalistă a lumii. Aveam și multe jucătoare tinere care băteau la ușa naționalei și vroiau să se afirme, Denisa Dedu, Gabriela Perianu, Eliza (n.r. Buceschi) și Laura Chiper, care acum se regăsesc în echipa națională. Cred acea echipă era mult mai tare la momentul respectiv. Dar anii au trecut și cred că acum este timpul ca generația care a stat aproape de acele jucătoare să demonstreze că pot și ele să facă o performanță bună. Au tot ce trebuie, au calități foarte bune și sperăm ca împreună să reușim să alte rezultate notabile, un loc la Jocurile Olimpice și să obținem mult mai mult decât la precedenta ediție”, a precizat Costică Buceschi.

Naționala feminină se va reuni pe 24 mai pentru prima dată sub comanda antrenorilor Tomas Ryde și Costică Buceschi. În perioada 31 mai – 2 iunie, România va juca la Brăila în cadrul Trofeului Carpați, turneu la care vor mai evolua Angola, Japonia și România U19.

 

Publicat: 21 05. 2019, 12:36
Actualizat: 21 05. 2019, 12:37