Cristian Gațu, campion mondial la handbal masculin acum fix 49 de ani, furios după eșecul din Feroe! „E dureros ce se întâmplă, dar nu avem ce face” | EXCLUSIV
În urmă cu 49 de ani, mai precis pe data de 10 martie 1974, echipa de națională de handbal a României cucerea pentru a patra oara titlul mondial, în fața reprezentativei Republicii Democrate Germane. Cristian Gațu și-a amintit de acea dată în contextul eșecului dureros cu Insulele Feroe.
Cristian Gațu, campion mondial la handbal masculin acum fix 49 de ani, furios după eșecul din Feroe: „E dureros ce se întâmplă, dar nu avem ce face” | EXCLUSIV
Atunci, pe terenul nemților, tricolorii aveau să se impună cu scorul de 14-12. România intră astfel în Cartea Recordurilor cu o performanță unică la acel moment. Golgheterul competiției avea să fie declarat Ștefan Birtalan, cu 43 de goluri marcate.
La 49 de ani distanță de la acel moment, actuala echipă a României, antrenată de Xavi Pascual s-a întors rușinos în țară după ce a pierdut un meci în Feroe, cu o echipă care din punct de vedere valoric nici nu contează în lumea bună a handbalului european și mondial.
Cristian Gațu, liderul de drept al tricolorilor din 1974, a analizat pentru Prosport evoluția actualilor componenți ai naționalei noastre explicând faptul că această comparație între ceea ce s-a întâmplat în 1974 și rușinea din Feroe este una cât se poate de dureroasă.
„Ce aș mai putea spune? Este dureros să vezi acest lucru. Dar asta este realitatea. Nu avem ce face. Pe viitor ar trebui revizuit în totalitate lotul României. Iar pentru meciul retur să încercăm să schimbăm, ce se mai poate schimba.
Domnul Xavi Pascual ar trebui să primească un avertisment din partea conducerii federale, iar dacă ne vom trezi cu un eșec și în partida retur, atunci, clar, ar trebui să fie schimbat”, a declarat Cristian Gațu pentru Prosport.
Nicolae Ceaușescu a văzut meciul în Mexic!
Apelând la cutia cu amintiri, Cristian Gațu a povestit pentru Prosport lucruri inedite legate de acel moment fabulos al handbalului românesc.
„Meciul ăla cu RDG-ul a fost, ca să zic așa, ceva normal pentru noi. Eram o echipă foarte puternică. Ne știam valoarea. Puteam juca în fața oricărui adversar. Doar că acea finală, cu tot cu prelungiri, a durat vreo 80 de minute.
A fost o tensiune foarte mare. Când ne-am întors în țară am fost primiți de însuți Nicolae Ceaușescu
Ne-a decorat pe fiecare dintre noi cu Ordinul Muncii clasa întâi. Pentru că nu era în țară când noi am disputat jocul, ci într-o vizită în Mexic, am aflat că a cerut în mod special să vadă acest meci.
După victoria noastră a întrebat când vom reveni în țară, pentru că intenționează să ne primească pentru a ne decora”, și-a amintit Cristian Gațu.
Maurer i-a dat aprobare pentru o mașină
După primirea de la Nicolae Ceaușescu, întreaga echipă a mai rămas alături de câțiva membrii ai Guvernului României de la acea dată, printre care și Ioan Gheorghe Maurer care îndeplinea funcția de prim-ministru.
„Îmi amintesc că eu am nimerit lângă domnul Maurer, care un tip foarte jovial. La un moment dat m-a luat după umeri și m-a întrebat: E, acum că ești inginer, ești campion mondial , ce-ți mai dorești? Am profitat de ocazie și i-am spus că mi-aș dori o mașină.
Știu că s-a întors imediat către unul dintre aghiotanți căruia i-a transmis ca a doua zi să vină cineva la mine pentru a lua cererea prin care solicitam aprobarea pentru autoturism.
Dar pentru că nu aveam 70. 000 de lei, m-am împrumutat de la colegi. Cert este că am reușit să primesc mașina” , a încheiat Cristian Gațu pentru Prosport.