Pe data de 8 Martie 1970, România câștiga la Paris al treilea titlu mondial la masculin din seria de patru cucerite în decursul a 13 ani. La 50 de ani distanță, campionii mondiali în viață s-au adunat ieri la București – Corbeanca, la inițiativa lui Cristian Gațu, pentru a sărbători performanța. Dincolo de bucuria revederii, fostul președinte al FR de Handbal, component la rândul lui al echipei din 1970, a fost „încercat” și de motive de regret.
Cea mai mare „durere” a dublului campion mondial este faptul că România nu a reușit să organizeze un Campionat Mondial, în ciuda faptului că are o istorie fabuloasă în spate, de neimaginat zilelor de azi.
„Plec din viața publică cu o mare durere. Am fost 18 ani președintele Federației Române de Handbal, dar nu am reușit să construim o sală care să ne permită să organizăm un Campionat Mondial. Este trist, pentru că România a câștigat de patru ori titlul mondial, dar niciodată acasă. Iar spectatorii noștri ar merita o astfel de competiție. În 2007, am pierdut la un vot în fața Croației pentru a găzdui Mondialul din 2009”, a susținut Cristian Gațu. La vremea respectivă, România și-a susținut candidatura cu o sală pe hârtie. Construcția pentru acea arenă nu a început nici până azi!
„Mă încearcă niște sentimente de regret că a decăzut handbalul nostru, iar noi nu mai avem vârsta să confirmăm”, Cristian Gațu pentru ProSport
Atunci când a fost întrebat despre situația handbalului românesc de azi, fostul președinte al FR de Handbal a fost categoric:
„Este pe tobogan. Și lăsând la o parte cauzele care și pe mine m-au băgat mai în spate, noi ne-am calificat la două Campionatele Mondiale la masculin, cu Aihan Omer în 2009 și cu Vasile Stângă în 2011, când i-am eliminat pe ruși. Ne-am mai calificat de două ori, dar acum nu mai avem nicio șansă, suntem în lumea a treia. Urmează și fetele și o să vedeți ce o să iasă”.
Cristian Gațu a declarat fără nicio reținere că regretă faptul că l-a propulsat pe Alexandru Dedu către funcția de președinte al Ligii Profesioniste de Handbal și apoi către poziția numărul 1 în Federația Română de Handbal:
„Nu am mai avut texte cu președintele Dedu, știm în ce condiții a câștigat. În 2014, inițial, nu am mai vrut să candidez, dar am intrat în cursă doar ca să-l sperii pe Remus Drăgănescu. Nu am acceptat ca unul care a fost vicepreședinte ani de zile să spună: Eu dacă mâine sunt președinte, am soluția! De ce nu a spus-o cât a fost vicepreședinte. Mă sunau cluburile: Cum, nu candidați? Păi atunci cu cine votăm? Le-am spus: Cu ăla tânărul (n.r. referire la Dedu). Și uita așa, și cu ajutor de acest gen, a trecut. Regret enorm că l-am propulsat. Nu am știut că are atâtea fețe. Tot ce a făcut până acum, este pentru buzunarul și interesul lui personal. Și-a creat o gașcă cu cei care votează numai ce vrea el. Îmi aduc aminte că, după ce a fost votat președinte în 2014, l-am sunat și i-am spus să vină să-i predau totul. M-am dus la federație și am stat de vorbă cu el, bineînțeles, am stat acolo unde i-am făcut eu biroul, în fosta casă de bilete”.
Cristian Gațu a mărturisit apoi că, la acea discuție din 2014, a avut o singură rugăminte adresată lui Alexandru Dedu:
„>. Și a făcut un …. din ele. A luat o grupă de la Sighișoara și a transferat-o la Timișoara și o grupă de la Vâlcea și a dus-o la Brașov. Și din două centre bune, pentru că erau bune, funcționau, a făcut patru proaste. Centrele de la Sighișoara și Vâlcea deveniseră deja suportul echipelor naționale”.
În privința celui mai recent scandal, cu jucătătorii extracomunitari, Gațu a apreciat că Dedu a venit cu o astfel de propunere în cel mai nepotrivit moment. „Când eram președinte, în campionat aveam limită de trei jucăători străini, au venit la mine și am zis, OK, cinci jucători, dar cu condiția ca în teren să fie maximum trei în același timp. Din punctul meu de vedere, asta este soluția, o limitare a numărului de străini, numai că el a luat o decizie cu extracomunitarii ca să se răzbune pe Dinamo, într-un moment nepotrivit. Și fără suport! Eu în fiecare an făceam licitație și dădeam jucători români din Centrele Naționale la echipele de club. Nu mai spun că din 62 de absolveți ai Centrului Național de la Sighișoara, că am statistica, 18 au fost sau cochetează cu echipa națională. Centrul a dat marfă pentru ca jucătorii români să joace în Liga Națională. Acum, centrul nu a mai produs niciun jucător”, a mai spus Cristian Gațu.
Azi, naționala masculină a ajuns în lumea a treia, Federația nefiind capabilă să o califice la un European și în condițiile în care numărul participantelor s-a mărit la 24! De asemenea, reprezentativa feminină a suferit la ultimul Mondial poate cele mai crunte bătăi din istorie, totul culminând cu acel 20-37 în fața Japoniei. Nici la juniori și tineret situația nu este deloc roză. Selecționatele masculine au retrogradat în urmă cu 2 ani, iar la junioare s-a ratat, de asemenea, Mondialul de junioare din acest an.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER