Cristina Laslo (24 ani), jucătoarea cu cele mai multe minute în echipa României la Euro 2020, a susținut că singura șansă a României de a fi mai eficientă și a obține rezultate pozitive în Main Round este să reușească mai multe goluri pe faza a doua și contraatac. Naționala debutează joi, de la ora 19:15, în grupa principală 2 în compania Croației.
Șansele României de a urca mai mult la Euro 2020 sunt legate strâns de acest meci cu Croația, a precizat Cristina Laslo: „Dacă ne gândim la statistici şi facem calcule, nu avem nicio şansă. În următorul meci trebuie să luăm toate punctele și apoi ai şanse. Dacă nu te focusezi pe primul meci, nu ai nicio șansă”.
Croația este revelația turneului final până acum. Deși nu are nicio jucătoare de la Podravka, acestea intrând în carantină înaintea turneului final, selecționata condusă de Nenad Sostaric a câștigat toate meciurile. Chiar și cu fetele de la Koprivnica, naționala Croației ar fi plecat tot cu ultima șansă la Euro 2020.
„Am urmărit toate meciurile Croaţiei, sunt multe fete din generaţia mea, eu le cunosc foarte bine, am jucat cu ele și la tineret, la junioare. Nu au un joc foarte spectaculos sau impresionant, dar sunt foarte eficiente, bagă mingea în poartă și se apără foarte agresiv. Sunt foarte luptătoare, joacă până în ultima secundă și dau maxim la fiecare meci”, a punctat Laslo.
„Când mă pregătesc pentru meci și îmi pun tricoul în geantă, atunci începe să bată inima și nu mai e nevoie de absolut nimic. Nu mă încarc negativ, nu-mi place să fac statistici, astea cred că ne duc în jos și îți iau cumva din bucuria de a avea meci”, Cristina Laslo
Atacul nu a fost punctul forte al României până acum. În schimb, defensiva a funcționat și a mulțumit-o și pe handbalista de la Minaur Baia Mare: „Fără apărare nu câştigam cu Polonia, nu eram aproape cu Germania şi nu făceam poate meciul bun cu Norvegia. Avem o apărare bună, pe care nu am mai făcut-o nici la antrenamente. Eu sunt în al cincilea an la lot şi, poate, în ultimii 5-10 ani nu am avut o astfel de apărare. În formula asta nu am jucat nici la antrenamente. Poate despre asta sau şi despre asta ar trebui să vorbim!”.
Apărarea României a fost la un nivel bun, dar poarta a fost punctul forte până acum, atât Yuliya Dumanska, cât și Denisa Dedu ajutând echipa în multe situații critice.
„Cred că fără ele n.r. cu referire la Denisa și Yuliya) nu ne-am fi putut reveni în niciunul dintre meciuri. Cu ajutorul lor am revenit pe finalul fiecărei prime reprize. Îți dă o altă încredere mergând pe faza a doua, pe contraatac sau după o minge recuperată de ele într-o acțiune unu la unu sau după un 7 metri apărat. Să scoți mingea din poartă și să mergi la centru este foarte greu psihic. Chiar și contra Norvegiei am avut câteva atacuri rapide, ceea ce nimeni nu ar fi crezut. Am reușit puțin să le spargem apărarea lor de fier și asta doar datorită acțiunilor Denisei și Yuliei”, a precizat Cristina Laslo.
În Main Round, România are nevoie și de atac, iar tricolora a arătat un posibil drum: „În următoarele jocuri avem nevoie mai mult de goluri rapide și ușoare, care ne-ar putea duce spre victorie. Procentajul slab din ofensivă îl putem suplini doar cu acțiuni reușite pe atac, dar este imposibil din pozițional să ai procentaj sută la sută. Sunt jucătoare care joacă 57 de minute pe meci, exemplu eu, Neagu sau Eliza. Mai este varianta atacului rapid, pe contraatac și suprinderea adversarului. Pe atac pozițional e foarte greu”.
„Avem și foarte multe pase, eu am 620. Ne chinuim mult pe faza de atac și asta se vede, din păcate. Trebuie să găsim tot timpul soluția în atac pozițional și asta este și greu mental”, Cristina Laslo
În ceea ce privește strict propria evoluție, Cristina Laslo a declarat: „Procentajele sunt destul de bune, am și jucat cele mai multe minute după revenirea de aproape un an. Mă simt bine, sunt tânără, mă pot recupera destul de repede după oboseala unui meci, însă sunt lucruri de îmbunătățit, bineînțeles, care nu se fac peste noapte. La nivel de apărare sunt foarte mulțumită, însă la nivel de atac cred că pot să fiu mult mai eficientă și cu o mai mare amprentă”.
În primele trei meciuri, Laslo a fost nevoită să acopere mai mult postul de inter dreapta în atac. Cum se simte acolo? „Da, inter dreapta nu este postul meu de bază, însă acolo este nevoie de mine în momentul de față și acolo am fost mai mult folosită în cele trei jocuri. Mă adaptez situației, nu am ce să fac și vom vedea la meciurile următoare care este tactica noastră împotriva apărărilor Ungariei, Croației și Olandei. Dacă aș fi mai eficientă în centru? Probabil că da. Centru este postul meu, pe inter dreapta nu o să pot să arunc cu mâna stângă niciodată. Trebuie să vin, să-mi fac pașii, dribling, acțiuni, extra ca să spun așa pe postul respectiv. Văd mai greu pivotul, mi se blochează mult mai mult spațiile, chiar și cu Norvegia am fost mult mai ușor de contracarat, pentru că jucătoarele din această echipă au și un alt sistem. Și nu sunt jucătoare ușor de păcălit. Dar la meciurile următoare, chiar dacă voi fi pe inter dreapta, nu vreau să consider asta ca pe un impediment”, a răspuns Cristina, care a dezvăluit că a jucat pe acest post la toate echipele pe care le-a reprezentat până acum, inclusiv la junioare: „Nu mi-e greu să mă obișnuiesc cu acest post, este doar mai greu decât în centru. Dar nu e ca și cum m-ar pune pe extremă sau pe pivot. Acolo dacă m-ar pune, ar fi o problemă. Și în poartă cred că aș apăra un contraatac”.
România începe cu 0 puncte în Main Round, în timp ce Croația are deja 4 puncte.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER