Cristina, Paula și un meci PERFECT! LIVE BLOG | România – Croația 31-26 și mergem în grupele principale cu două puncte. Neagu, MVP-ul partidei
- România a învins Croația, scor 31-26, și s-a calificat cu două puncte în grupele principale, după un meci perfect al Cristinei Neagu, autoare a 10 goluri din 16 aruncări în duelul cu naționala lui Penezic.
21:05 CRONICA MECIULUI și bucuria fetelor de la final:
21:01 MERGEM ÎN MAIN ROUND CU DOUĂ‚ PUNCTE! Se termină meciul, nu înainte ca Laura Chiper să înscrie un gol frumos de pe extremă, iar Paula să le mai refuze un gol croatelor și să termine meciul cu nouă intervenții salvatoare. Câștigăm clar, scor 31-26, și atacăm grupele principale cu două puncte, după un meci perfect.
20:56 Min. 58: Ambros cere time out, le explică schema tactică lui Zamfir și Laslo, dar prima aruncă rău și croatele mai reduc puțin diferența. Ungaria a învins Muntenegru, scor 21-14, și vine în grupa noastră principală.
20:53 Min. 55: Meciul e ca și jucat, iar Ambros face schimbările despre care vorbea Marius Huțu înaintea partidei. Intră Chintoan, Florică, Laslo și Zamfir, iar Zamfirescu primește și ea minute. Jocul Croației s-a prăbușit, iar Penezic și colegele sale vor părăsi EURO 2016.
20:50 Min 52: Neagu înscrie de la șapte metri, ajunge la nouă goluri și lucrurile sunt clare: conducem cu șapte goluri, dar Penezic își face din nou datoria și mai oferă câteva minute de speranță. Zamfirescu aruncă neglijent, Pintea faultează în atac, dar avem noroc cu un contraatac ratat al adversarilor și rămânem la șase goluri și atacul cu opt minute înaintea finalului.
20:47 Min. 49: Reușim cea mai frumoasă fază a meciului, după pase rapide între Neagu, Manea și Buceschi și o pătrundere de zile mari a Elizei. Ajungem la șase goluri, 25-19, în momentul în care Micijevic părăsește sala din Helsingborg cu lacrimi în ochi.
20:44 Min. 46: Dureros! Micijevic oferă unul dintre cele mai triste momente de la acest turneu atunci când încearcă un dribling și cade direct în mână. Doctorul intervine imediat, îi „trage mâna la loc”, dar interul croat nu mai poate continua și părăsește terenul în lacrimi.
20:43 Min. 45: Cele cinci goluri diferență rămân doar două, pentru că atacul Croației începe să producă. Oprim seria la timp, prin Oanea Manea, care marchează și scoate și o eliminare foarte valoroasă. Revenim apoi la rețeta clasică: intervenție Paula la Penezic, contraatac rapid și gol Neagu. Opt reușite pentru Cristina și mergem din nou la patru goluri, 23-19.
20:40 Min. 43: Trecem printr-un moment greu după ce Pintea, pentru fault, și Eliza Buceschi, pentru apărare în semicerc, sunt trimise pe banca de odihnă. Atacăm patru contra șase, scoatem portarul, iar Udriștoiu face minuni unu la unu cu o adversară și înscriem din nou în superioritate.
20:37 Min. 41: Neagu se înalță, plutește și găsește plasa, apoi înscrie de la șapte metri și ajungem la cinci goluri avans în minutul 39, înainte ca Penezic să mai dea un semnal de trezire în rândul coechipierelor sale. Croatele sunt încă aproape, iar diferența pe care o dorea Ambros Martin nu se face, așa că rămânem cu titularele pe teren.
20:32 Min. 38: Basic e prima croată care o învinge pe Paula în repriza a doua, dar Iuganu găsește culoarul potrivit și ne duce din nou la patru goluri. Avem noroc la o aruncare în bară a lui Penezic, dar Neagu e blocată de apărarea adversă. Meci slab făcut de Melinda Geiger, care nu reușește să ajute deloc de la nouă metri.
20:28 Min 35: Din nou inspirat! Nu trec decât cinci minute și mutarea lui Jaume Fonte dă roade. Paula închide poarta, apără trei aruncări ale croatelor, Neagu dă startul petrecerii de la nouă metri, iar Udriștoiu înscrie rapid. Time out pentru croați, la 17-13 în minutul 35. E prima dată când avem un avans de patru goluri.
20:26 Min 33: Eliza mai scoate o lovitură de la șapte metri, dar de data aceasta trage în portarul advers și-și sabotează procentajul perfect. Ne apărăm mai atent la Penezic, cu Iuganu mai avansată decât restul coechipierelor, dar relația de joc Neagu – Manea nu merge deloc cum trebuie și mai pierdem o minge în ofensivă. Repară Paula, care apără din poziție de unu vs. unu și trec trei minute din repriza a doua fără ca cineva să înscrie.
20;23 Începe repriza a doua, iar Jaume Fonte schimbă la pauză. Denisa rămâne pe bancă, iar Paula Ungureanu intră în poartă. Începem cu 1 minut și 15 secunde de superioritate.
20:11 STATISTICĂ‚. Cifrele primei reprize spun că ambele echipe au aruncat de 20 de ori spre poartă și că am oferit adversarului cu trei mingi mai puțin, cinci față de opt. Starul primei părți e Eliza Buceschi, care intră la vestiare cu procentaj 100% al aruncărilor și șase goluri (dintre care cinci de la șapte metri). Neagu e la 4/7, Denisa are 4 intervenții din 14 șuturi, în timp ce Penezic se poate lăuda cu șase goluri din opt aruncări.
20:08 PAUZĂ‚! Dedu ghicește în sfârșit intențiile lui Penezic și scoate de sub bară o rachetă a starului croat, dar Andrea își ia revanșa la faza imediat următoare și reduce diferența la doar două goluri. Avem atacul la 14-12, Florică forțează foarte bine intrarea din extremă și vom începe repriza a doua în superioritate numerică. Buceschi marchează de la șapte metri, ajunge la 6/6 și terminăm prima parte cu un avantaj de trei goluri, scor 15-13, pentru că Penezic înscrie senzațional în ultima secundă.
20:04 Min 27: Linia de nouă metri funcționează bine în inferioritate. Pasăm rapid pe traseul Neagu-Buceschi-Geiger-Udriștoiu și ultima ne duce din nou la două goluri în față, 13-11, înainte ca suedezii să fluiere pași la Penezic și să ne ofere din nou posesia.
20:02 Min 25: Se merge din eliminare în eliminare și ambele echipă adună șase minute în care joacă în inferioritate. Penezic face legea de la nouă metri, iar Cristina încearcă să dea replica, dar nu reușește fără ajutorul Anetei Udriștoiu. Paula e trimisă în poartă la o aruncare de la 7 metri, dar brațul lui Maric e sigur și portarul nostru nu are șanse. 12-10, minutul 25. după câteva momente în care ambele linii ofensive au dat rateuri.
19:57 Min. 22: Udriștoiu se face foarte utilă și scoate o eliminare la Nemaskalo, apoi Eliza înscrie din nou de la șapte metri. Ne apărăm în superioritate, dar asta nu o împiedică pe Penezic să înscrie și să ajungă la trei goluri din cinci aruncări. Răspundem instant, cu o pătrunde marcă înregistrată a Elizei și ajungem din nou la două goluri, 10-8, moment în care Oana Manea e eliminată pentru un fault foarte dur la vedeta Penezic.
19:52 Min 19: Dedu își aduce aminte de evoluția fabuloasă din meciul cu Rusia și apără prima minge. În minutul 16, la o aruncare teribilă a lui Penezic. Ajungem într-o poziție foarte bună, dar Manea ratează o execuție care pare ușoară. Atacurile Croației sunt duse din ce în ce mai mult spre Penezic. La noi, Geiger e absentă. Ambros schimbă ambele extreme și mizează pe Florică și Udriștoiu, dar nu desfacem defensiva adversă și Penezic ne penalizează instant.
19:49 Min 16: În sfârșit, Neagu! Profităm din plin de superioritatea numerică și de inexactitățile din atacul croat, apoi vedem de ce Cristina Neagu e una dintre cele mai bune jucătoare din lume. Trei aruncări năprasnice de la nouă metri, peste întreaga apărare croată, și conducem cu 8-6! Time out Croația după cinci goluri la rând ale României.
19:46 Min 13: Risipim prea multe mingi în atac. Oana Manea scoate inteligent o lovitură de la șapte metri, iar Eliza Buceschi reduce diferența, apoi pierde mingea pe următorul atac. Avem noroc cu un semicerc călcat de extrema dreaptă a Croației, apoi traseul Buceschi – Manea merge de minune. Venim la un singur gol, 5-6, și jucăm în superioritate.
19:42 Min 10: Penezic iese în evidență pentru prima dată în minutul 10, când aruncă de la nouă metri fără nicio speranță pentru Denisa. Chiper scapă pe extremă, dar finalizează modest și croatele ajung la trei goluri, 6-3, în minutul 10, moment în care Martin Ambros ia primul time out.
19:39 Min. 8: Denisa e din nou surprinsă la o aruncare violentă a lui Maric, apoi găsim primul traseu cu adevărat bun în atac. Eliza joacă perfect pentru Oana Manea, iar pivotul își face treaba perfect și egalează la trei, înainte ca adversarele să treacă din nou în avantaj. 3-4, după opt minute în care Denisa Dedu nu a reușit nicio intervenție.
19:35 Min 5: Maric înscrie primul gol al Croației, dar răspunsul vine imediat și Chiper o lobează superb pe Besen. Cristina se apără neglijent și permite o aruncare de la șapte metri, pe care Paula o apără, dar goalkeeper-ul nostru e învins pe mingea a doua. 2-2 după cinci minute și găsim destul de greu ritmul în atac.
19:33 Min 3: Începem în defensivă, iar arbitrii suedezi o elimină două minute pe Gabriella Szucs pentru un fault ușor la Penezic. Jucăm în inferioritate, Zadravec calcă semicercul, iar Ambros scoate portarul pentru a ataca șase la șase și înscriem primele, prin Neagu!
19:30 START! Sunt peste 150 de fani români în sală, ne transmite Marius Huțu. Ne arbitrează suedezii Mirza Kurtagic și Matthias Wetterwik. Începem cu Denisa Dedu în poartă.
19:20 PE POZIȚII. Fanii români și-au ocupat locurile în sala din Helsingborg și sunt gata să strige din nou pentru Denisa, Cristina și restul fetelor noastre.
19:11 PREGĂ‚TITE. Mai sunt 20 de minute până la startul meciului, iar fetele noastre și-au terminat încălziirea, reporterii EHF surprinzând câteva dintre momentele premergătoare meciului.
18:55 ALBASTRU, GALBEN, ROȘU. România va folosi în această seară al treilea echipament în tot atâtea meciuri. Dacă albastrul ne-a purtat ghinion cu Norvegia, iar în galben am dat lovitura în fața Rusiei, împotriva Croației Neagu și colegele sale vor fi îmbrăcate în roșu.
18:35 STRATEGIA LUI AMBROS. Marius Huțu, corespondentul ProSport în Suedia, dezvăluie tactica la care s-a gândit antrenorul spaniol de pe banca tehnică a României. Ambros vrea ca fetele să înceapă tare, să creeze încă din start o diferență confortabilă, pentru ca mai apoi să le vadă la lucru și pe jucătoarele care au evoluat mai puțin și să odihnească dintre titulare pentru meciurile din Main Round.
De asemenea, e interesant de urmărit dacă Ambros va miza tot pe Denisa Dedu, eroina din meciul cu Rusia, sau o va titulariza pe Paula Ungureanu.
18:20 DE CINE NE TEMEM. Andrea Penezic (31 de ani), marea vedetă a echipei antrenate de Goran Mrdjen! Interul stânga de la Vardar Skopje e una dintre cele mai bune jucătoare ale lumii și se poate lăuda cu peste 500 de goluri înscrise în tricoul Croației în cele 130 de meciuri jucate, iar în sezonul 2014/2015 a împărțit titlul de golgheter al Ligii Campionilor cu…Cristina Neagu. La acest EURO, Penezic (1.86 m) a înscris deja 11 goluri – 4 cu Novegia și 7 cu Rusia.
18:00 BELLA. Isabelle Gullden a produs în meciul Suedia – Serbia (30-30) unul dintre cele mai frumoase momente ale acestui turneu final. Pasa centrului de la CSM București pentru colega Anna Lagerquist face toți banii. Noi mai avem o oră și jumătate până la meci și așteptăm aceleași lucruri de la Eliza Buceschi.
17:20 FAVORITE. Casele de pariuri au încredere în fetele lui Ambros Martin, care sunt văzute drept favorite în confruntarea cu Penezic și colegele sale. Nu câștigați foarte mult dacă mizați pe o victorie a româncelor, iar vestea proastă e că în ultimele ore cota României a crescut substanțial, semn că pariorii se așteaptă ca echipa Croației să facă o figură frumoasă. Să sperăm că nu e cazul.
15:00 RĂ‚ZBOINICE Sonja Basic, coordonatoarea de joc a Croației, a pregătit repertoriul de declarații. Să vedem dacă optimismul ei se va reflecta și în meciul de la Helsinborg. „Nimic nu este pierdut, mulțumim lui Dumnezeu. Sunt încă în competiție și trebuie să dăm totul pentru a reuși calificarea. Vom încerca să câștigăm la o diferență cât mai mare”, a declarat centrul Croației, Sonja Basic, potrivit site-ului oficial al Campionatului European.
14:00 „PERSEVERENȚĂ‚, TALENT” Citește aici portretul Denisei Dedu, cea mai bună jucătoare din meciul cu Rusia. „Denisa este o sportivă cu o educație deosebită care muncește foarte mult și are țeluri înalte chiar dacă are doar 22 de ani! Este o plăcere să lucrezi cu ea fiind foarte dedicată handbalului! Am admirat-o și apreciat-o pentru faptul că a avut rezultate foarte bune în același timp și la școala, fiind eleva unui liceu cu pretenții în Brașov – Liceul Informatic Grigore Moisil. Perseverența, talentul și pasiunea pentru acest sport alături de șansa acordată la o vârstă foarte fragedă de a juca în Liga Națională au fost motivele care au făcut ca la doar 22 de ani Denisa să ne uimească cu evoluțiile ei! Mă bucur mult că este un produs 100% brașovean, iar de aici vor mai crește sportive care vor contribui la rezultate deosebite pentru echipa națională”, spune celebra Mariana Târcă.
Foto: Marius HUȚU
13:00 VOCEA SPECIALISTULUI Corespondentul ProSport la Helsinborg, Marius Huțu, a stat de vorbă cu Jaime Fort, antrenorul de portari al naționalei României. Întrebat dacă a fost o alegere grea să decidă portarul care intră în poartă din minutul 1 cu Rusia, Jaume Fort a răspuns: „Sunt antrenor, am de făcut alegeri dificile, dar acestea sunt știri foarte bune. Toate decizile care le-am luat până acum au fost dificile pentru că toți portarii, incusiv Yulia Dumanska, trag foarte tare, sunt motivați, concentrați pe ce au de făcut”.Ibericul a susținut că după jocuri nu se uită foarte mult la cifre, ci „mă uit la senzații. Vreau că toată lumea să aibă sentimentul atunci când iese de pe teren că a făcut tot ce s-a putut”. Jaume Fort a mai adăugat că victoria cu Rusia a pus România pe o direcție bună, dar a și atras atenția. „Mai sunt multe pericole în împrejurimi, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut, să corectăm greșelile. Trebuie să avem încredere, dar nici să nu exagerăm. Sunt sigur că meciul cu Croația va fi foarte dificil. Trebuie să fim foarte serioși”, a concluzionat Jaume Fort.
12:00 BACKGROUND Naționalele Serbiei și Suediei vor porni cu câte trei puncte în prima grupă principală, care se va disputa la Goteborg. Serbia a învins Slovenia (36-34), Spania (25-23) și a remizat cu Suedia, astfel acumulând cinci puncte, însă rezultatul cu Slovenia nu se va mai lua în calcul, după ce această reprezentativă a terminat pe ultimul loc al grupei A. Suedia a remizat cu Serbia, a pierdut cu Slovenia (23-25) și a câștigat împotriva Spaniei, cu 25-19. Ibericele vor începe grupa principală cu 0 puncte.
„A fost extraordinar, de-a dreptul extraordinar, pentru că am pierdut avantajul de șase goluri, dar am jucat pe terenul lor. Cred că Suedia a avut totul de partea ei, dar noi am luptat până la capăt pentru a ne demonstra valoarea. Cred că concentrarea noastră a avut de suferit în partea a doua a jocului, dar am crezut până la final în șansa noastră”, a declarat centrul Kristina Liscevic la finalul partidei cu Suedia, în timp ce portarul Jovana Risovic a adăugat: „Sunt foarte fericită pentru că am reușit să acumulăm trei puncte pentru grupa principală. A fost un meci incredibil. Am ratat câteva șanse importante, dar trebuie să-mi felicit coechipierele pentru jocul din defensivă. Sper să jucăm la fel de bine și mai departe”. În prima partidă din grupa principală, Suedia va întâlni vicecampioana mondială Olanda, în timp ce Serbia se va confrunta cu Germania.
11:45 DE CE E IMPORTANTĂ‚ VICTORIA CU CROAȚIA Dacă bate Croația la un gol, iar apoi Rusia câștigă cu Norvegia, România este eliminată. Norvegia si Rusia ar avea patru puncte, iar România și Croația câte două. Se ia în considerare meciul direct. Ținta e elevele lui Martin Ambros să nu ajungă la mâna altora și să se califice pe cont propriu.
11:30 CE S-A ÎNTÂMPLAT JOI Suedia și Serbia vor debuta în a doua fază a competiției cu câte trei puncte, Germania Franța și Olanda cu câte două, iar Spania de la zero. În grupele principale se iau în calcul doar punctele obținute în meciurile cu echipele calificate în această rundă. Iată rezultatele înregistrate, joi seara, în ultimele partide din grupele A și B:
- Grupa A: Germania – Polonia 23-22 (12-10), Spania – Slovenia 30-18 (14-5);
- Grupa B: Olanda – Franța 18-17 (7-12), Suedia – Serbia (30-30).
Clasamentul din grupa I principală, înaintea primelor meciuri: 1. Suedia (3 puncte) 2. Serbia (3 puncte), 3. Germania (2 puncte), 4. Franța (2 puncte), 5. Olanda (2 puncte), Spania (0 puncte).
În grupa II principală, s-au calificat înaintea ultimei runde Danemarca și Cehia din grupa C, iar Norvegia și Rusia din grupa D. Vineri seara, Muntenegru și Unagria se vor înfrunta pentru ultimul loc calificabil din grupa C, iar România și Croația vor juca în grupa D pentru o poziție în următoarea fază a competiției.
Elevele lui Ambros Martin joacă azi, de la 19:30, (TVR 2, libevlog pe www.prosport.ro), cu echipa Croației și nu iau în calcul decât cele două puncte, care le-ar putea asigura chiar și locul 1 în Grupa D, într-o anumită conjunctură.
România așteaptă cu încredere partida cu Croația, adversar pe care l-a înfruntat pentru ultima dată la nivel oficial la Mondialul din 2011. Atunci, adversara s-a impus cu 28-27 și s-a calificat în „sferturi”. Ultimul succes al României în fața Croației a venit un an mai devreme, la Euro 2010. După succesul cu 31-22, tricolorele s-au calificat în semifinale și au cucerit medalia de bronz.
„Putem câștiga și cu Croația, trebuie să menținem ritmul, să fim puternice în defensivă. Este cel mai important meci din grupă. Dacă nu câștigăm cu Croația, victoria cu Rusia nu înseamnă nimic”, spune Gabriella Szucs pentru ProSport. În cealaltă partidă a grupei, Norvegia întâlnește Rusia.
! Naționala poate termina și pe locul 1 în grupă, dacă Rusia învinge Norvegia, dar poate fi și eliminată dacă pierde cu Croația.
Partida România-Rusia de miercuri seară a plasat postul TVR 2 pe locul 4 atât pe targetul Comercial (cu un rating mediu de 3% și o cotă de piață medie de 6%) cât și pe Urban (cu un rating mediu de 2,6% și o cotă de piață medie de 6,8%). La nivel național, partida de handbal difuzată în intervalul 19.23 – 20.58 a fost urmărită în medie de 468.000 de telespectatori, reprezentând un rating mediu de 2,6% și o cotă medie de piață de 5,1%.