Cristina Vărzaru: „Gruia era un tip foarte efervescent”. Ce spune despre naționala feminină: „M-a enervat foarte tare înfrângerea României cu Spania, atunci pe moment, dar…”

La ședința publică prin care Cristina Vărzaru și-a susținut teza de doctorat și la capătul căreia a primit titlul de Doctor în Educație Fizică și Sport, la sediul UNEFS, reprezentanții handbalului și ai lumii academice au ținut un moment de reculegere pentru Gheorghe Gruia, cel mai mare handbalist român, care a murit miercuri seară, la 75 de ani, după ce a suferit un infarct  în Mexic, țară în care trăia de 36 de ani.

Cristian Gațu a fost cel care a dat semnalul pentru omagiul adus „Mâinii de aur” a handbalului românesc, dublu campion mondial care a fost selecționat direct în reprezentativa seniorilor, fără a trece pe la naționalele de juniori și tineret. „Condoleanțe familiei. Este o mare pierdere pentru handbalul românesc și mondial. Când spui handbal românesc imediat îți vin în minte numele Gațu, numele Gruia, numele Stângă și așa mai departe. Este o mare pierdere pentru handbalul românesc. Personal, nu l-am cunoscut, suntem generații destul de depărtate, nu l-am prins jucând și nu îl știu decât din cele câteva filmări care mai apar zilele astea, pe internet sau pe la unele televiziuni. L-am cunoscut întâmplător la o gală a laureaților, mi-a plăcut foarte mult. Era un tip foarte efervescent și plin de viață, care m-a impresionat cu acest lucru. Se vedea că este special„, a povestit Cristina Vărzaru.

„Consider că putem să batem și Rusia, și Norvegia, dacă o să jucăm mai bine și mai inspirat”

Cu susținerea tezei de doctorat de pregătit, cu meciurile de la CSM, Cristina este conectată sută la sută la evoluția României la Campionatul Mondial de handbal, din Danemarca.

M-a enervat foarte tare înfrângerea României din meciul cu Spania. Dar mi-a trecut. M-am enervat atunci pe moment, dar mi-am zis a doua zi că mai rău decât atât nu putem juca împotriva nimănui. Fetele sper să mă contrazică, însă eu cred că stilul de joc al Spaniei se potrivea mai bine stilului nostru de joc. Consider că putem să batem și Rusia, și Norvegia, dacă o să jucăm mai bine și mai inspirat. Eu am încredere în fete, eu presimt că o să jucăm cu Brazilia și o să o eliminăm în fazele eliminatorii„, a comentat Cristina Vărzaru, care nu vede cu ochi buni scandalul iscat în jurul naționalei de handbal și atacurile lansate de Gheorghe Tadici la adresa selecționerului Tomas Ryde.

Indiferent cine vine la echipa națională va avea tunurile pe el. Oricine ar veni, sunt tunurile puse, pentru că așa suntem noi obișnuiți să facem lucrurile. În loc să lăsăm echipa și antrenorul să își facă treaba și eventual să punem tunurile la final, dacă este cazul, facem toate lucrurile astea, fără să ne dăm seama că le facem rău jucătoarelor. Eu nu pot să judec, nu o voi face niciodată. Sunt colegele mele acolo și știu ce mult înseamnă un cuvânt spus împotriva mea sau împotriva colegei mele, împotriva antrenorului meu. Afectează foarte mult, pentru că implicarea este foarte mare„, explică Vărzaru.

„Eu mi-aș dori ca echipa națională a României să fie condusă de un român, dar în condițiile actuale eu îl sprijin pe Tomas sută la sută”

În contextul în care decizia aducerii unui selecționer străin pe banca reprezentativei feminine de handbal este din ce în ce mai contestată, Cristina Vărzaru refuză să aleagă o tabără. „Eu am jucat și în România și în Danemarca, și cu antrenori români și cu antrenori danezi, și pot spune că există antrenori foarte buni și de o parte și de alta, așa cum există și antrenori foarte slabi și de o parte și de alta. Eu nu consider că naționalitatea unui antrenor este lucrul care să împiedice performanța, ci calificarea lui. Sigur, eu mi-aș dori ca echipa națională a României să fie condusă de un român, dar în condițiile actuale eu îl sprijin pe Tomas sută la sută, pentru că am și lucrat cu el, știu ce viziune are asupra jocului de handbal și este un antrenor care și-a pus foarte mult amprenta asupra carierei mele și este un model pentru mine

În ultimii ani petrecuți la CSM, de când joc cu atâtea jucătoare talentate din străinătate am învățat faptul că un antrenor poate fi un tehnician bun nu doar dacă este competent din punct de vedere al lucrurilor pe care le prezintă la antrenament, ci doar dacă este bun și din punct de vedere social. Sunt niște personalități atât de puternice într-un lot format numai din individualități, încât o mică fisură între două dintre jucătoare poate să ducă de râpă absolut tot. Pentru că unde sunt mai mult de două jucătoare, mai mult de două femei, să ne ferească Dumnezeu dacă se întâmplă ceva!  Contează foarte mult abilitatea pedagogică și psihologică a antrenorului și cred că este la fel de importantă precum calificarea lui ca antrenor. Eu cred că este mult mai greu de condus o echipă cu multe valori decât o echipă cu valori egalizate, cu un singur lider de echipă care să comande și ceilalți să se supună, pentru că acela este cel mai bun„, a conchis Cristina Vărzaru.

Publicat: 10 12. 2015, 19:00
Actualizat: 10 12. 2015, 21:36