CSM București a câștigat Liga Campionilor cu un „careu de ași” avut pe mână și de Krim. De ce a eșuat campioana Sloveniei și ce calcule are campioana României la dispoziție pentru partida de sâmbătă
CSM București își continuă aventura în Liga Campionilor, sâmbătă (ora 18:00, Digi Sport, Dolce Sport), urmând să ajungă în premieră la Ljubljana, acolo unde va întâlni Krim. Deținătoare a trofeului, echipa pregătită de Aurelian Roșca este sub presiune, având în vedere situația din grupă, fiind la 3 puncte distanță de campioana Sloveniei.
Acum câțiva ani, Krim era o echipă foarte greu de bătut la Ljubljana, avea bani, jucătoare de top și influență. Spre sfârșitul perioadei în care a contat cu adevărat, patru din actualele componente ale CSM București, Linnea Torstensson, Oana Manea, Carmen Martin și Jelena Grubisic, au jucat pentru campioana Sloveniei în perioada 2012-2014.
Exceptând pivotul român care evolua la Oltchim, celelalte trei handbaliste au și ajuns cu Krim în semifinale în sezonul 2012-2013. Din cauza problemelor financiare, echipa din Ljubljana s-a destrămat spre sfârșitul anului competițional 2013-2014. Oana Manea a fost prima care a poposit în tabăra campioanei României, apoi, rând pe rând, au semnat Carmen Martin, Linnea Torstensson și Jelena Grubisic. Interesant, cu fostul nucleu al echipei Krim Ljubljana, CSM București a câștigat Liga Campionilor în 2016, toate cele patru handbaliste având merite incontestabile la cucerirea trofeului.
22 de sezoane consecutive are Krim Ljubljana în Liga Campionilor, cifră pe care a mai atins-o doar Buducnost Podgorica. Campioana Sloveniei, cu Luminița Huțupan-Dinu în echipă, a câștigat trofeul în 2001 și 2003
Oltchim s-a desființat în 2013. Krim Ljubjlana a fost la un pas să aibă aceeași soartă un an târziu, dar a găsit soluții pentru a rezista și a continua povestea în handbalul feminin. Sigur, cu un lot mai subțire, motiv pentru care și rezultatele au fost departe de perioada de glorie a clubului. Dar a rămas în Liga Campionilor! Iar sezonul 2016-2017 pare a fi anul relansării pentru Krim, chiar dacă mai are nevoie de timp pentru a emite pretenții. Antrenorul Uros Bregar (37 ani) a fost adus la echipă în februarie 2016 și a semnat de curând un contract până în 2020, având sarcina de a reclădi o echipă puternică.
Totul se va construi, probabil, în jurul unei handbaliste bulgăroaice, cu origini nigeriene, Elizabeth Omoregie. Interul stânga în vârstă de 20 de ani a fost revelația primei părți a Ligii Campionilor, cu 34 de goluri în 6 meciuri.
- Omoregie a fost, de altfel, desemnată de EHF cea mai bună handbalistă a lunii noiembrie
Cu tânăra handbalistă la „comandă”, Krim Ljubljana a învins Larvik de două ori în toamnă, dar și Esbjerg în meciul de pe teren propriu, astfel că s-a calificat cu 6 puncte în grupa principală. Fără Omoregie în echipă, campioana Sloveniei a debutat cu o înfrângere la scor în grupele principale, 22-39 cu Gyor. Campioana Ungariei a luat în serios parcursul echipei Krim din toamna trecută, la fel cum probabil va reacționa și CSM București. Dar campioana României nici nu are altă variantă, pentru că altfel riscă să fie eliminată chiar din această fază a Ligii Campionilor. O diferență de 5 puncte ar fi greu de recuperat în următoarele patru jocuri, așadar CSM este obligată să câștige la Ljubljana.
Omoregie nu va juca nici cu CSM București, fiind într-o perioadă de recuperare după o accidentare destul de serioasă. Bulgăroaica a avut și varianta unei operații, dar până la urmă a optat pentru tratament. Georgijev și Baric au fost la rândul lor accidentate, dar au efectuat deplasarea în Ungaria și au jucat. Pentru meciul cu CSMB, baza va fi în Milanovic-Litre, Bajramovska, Koren și portarul Marincek, care la rândul ei a acuzat probleme medicale în ultima vreme.
„Ca orice echipă de top, CSM București are doi portari excelenți, Paula Ungureanu și Jelena Grubisic. Apoi, au două extreme extraordinare, Carmen Martin și Majda Mehmedovic. Și pe celelalte poziții stau la fel de bine, cu Linnea Torstensson, Oana Manea, Isabelle Gullden și Camille Ayglon. Pe scurt, CSM are o echipă stelară și un buget cu care nu ne putem compara. Dar și în prima parte a sezonului am jucat împotriva unor cluburi cu bugete mai mari și totuși am avut succes”, a comentat Uros Bregar înaintea acestei partide.
CSM București a plecat vineri dimineață la Ljubljana, fără Paula Ungureanu, care nu a fost refăcută după accidentarea suferită cu CSM Roman.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?