CSM București a tras cu fetele la titlu, dar s-au mobilizat și băieții. Trupa lui Bozo Rudic este prima echipă calificată în finala Ligii Naționale de handbal masculin

CSM București a câștigat cu 2-0 seria semifinală cu Potaissa Turda și a obținut calificarea în finala mare a Ligii Naționale. În urma acestei performanțe, formația din Capitală și-a asigurat prezența în viitoarea ediție a cupelor europene, indiferent de deznodământ.

„Unde dai și unde crapă!”, este o sintagmă care se potrivește perfect echipei masculine de handbal a clubului susținut de Primăria Capitalei. Porniți în primă fază cu gândul de a prinde play-off-ul și mai apoi, după începutul bun de sezon, să se claseze pe locurile 1-6, băieții lui Bozo Rudic și Ovidiu Mihăilă au dat o mare lovitură în finalul sezonului. Feriți de scandaluri, de presiunea rezultatelor, bucureștenii și-au văzut de drum și au urcat treapă cu treaptă. Fetele au avut presiune, având în vedere și distribuția, băieții însă s-au mobilizat și n-au vrut să rămână mai prejos.

Anul trecut s-au salvat cu emoții de la retrogradare, iar pentru a evita probleme asemănătoare și în acest sezon a adus o trupă consistentă din spațiul ex-iugoslav, dar și câțiva jucători cu experiență din Liga Națională, precum Novanc, Stamate și Stavrositu. Alături de ei și puștii de la naționala U21 au luat viteză, au crescut și au devenit opțiuni viabile pentru tehnicienii de la CSM București.

Piesele grele aduse însă în vara trecută aveau să fie însă și oamenii decisivi ai formației bucureștene la calificarea în marea finală. Novanc a adus puțină liniște pe final când CSM s-a desprins la 25-23 (min. 58), iar Marijanac a marcat golul decisiv cu 2 secunde înainte de final. Acestea au fost momentele exponențiale care au contribuit la victoria în meciul doi cu Potaissa (26-25). Blazevic, Kostadinovic, Miloșevic și Stamate au avut, la rândul lor, o contribuție însemnată atât în jocul de joi, cât și în partidele anterioare cu Turda și HCM Constanța, în urma cărora echipa din Capitală a făcut pas cu pas spre primul trofeu important din istoria clubului.

CSM București și-a propus la începutul sezonului, ca prim obiectiv, calificarea în finală cu echipa feminină, dar băieții au luat-o înainte, teoretic cu 2 zile. Până la urmă, clubul se va alege, probabil, cu două finale în Liga Națională, ceea ce înseamnă o premieră pentru handbal românesc, ca o grupare să se joace pentru titlu în ambele Ligi Naționale. Baia Mare este în cărți să facă același lucru.

Revenind la partida de joi seara, Potaissa Turda și-a vândut scump pielea și chiar a crezut cu tărie că poate răsturna situația la general, după ce a pierdut primul meci acasă cu 28-26. În Capitală, trupa lui Horațiu Gal a condus cu 19-16 (min. 40), a pierdut apoi ritmul, iar spre final și-a recăpătat forță. Explozia a venit din brațele portarul Varo, care a apărat patru aruncări de la 7 metri și a înscris și golul meciului, din poartă în poartă, pentru 23-23. Până cu 2 secunde înainde de final, Turda a rezistat și într-o inferioritate numerică, a trimis portarul în atac (pe Szopka) pentru a egala, a reușit acest lucru de la 7 metri prin Raul Marian, dar a cedat chiar înaintea ultimei sirene.

CSM București – Potaissa Turda 26-25 (14-13)

  • Kostadinovic 5, Novanc 4, Pătru 3, Constatinescu 3, Șomlea 3, Marijanac 3, Negru 3, Milosevic 1, Stamate 1
  • R. Marian 6, Cântec 5, Adomnicăi 4, Câmpan 3, Dediu 2, Lazăr 2, Ștef 1, Varo 1, Pavel 1
  • Arbitri: Stark – Ștefan

Ca și în Baia Mare, la jocul Minaur – Dinamo, partida din Sala Rapid s-a terminat cu proteste ale formației oaspete. Dacă a fost forțare sau nu la Marijanac, rămâne să decidă CCA. O discuție ar putea fi și vizavi de modul cum a repus CSM București mingea după golul primit, adică din alergare. Per total însă, în această dublă, CSM București a părut echipa mai bună, mai legată, mai proaspătă, cu o bancă mai lungă, aspecte care au făcut diferența.

În marea finală, CSM București va înfrunta învingătoarea duelului de sâmbătă dintre Minaur și Dinamo.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 14 05. 2015, 22:08
Actualizat: 15 05. 2015, 11:56