CSM București, poate cel mai important club ca număr de discipline sportive, n-a avut un punct de vedere oficial în legea Novak.
Iulian Pîslaru, președintele clubului finanțat de Primăria Capitalei, a fost întrebat de Prosport despre aceast Ordin de Ministru.
Legea Novak a dat peste cap sportul românesc, iar handbalul a fost extrem de afectat multe dintre componentele echipelor care formează Liga Florilor fiind jucătoare străine.
Iulian Pîslaru, cel care i-a luat locul fostei sportive Gabriela Szabo la CSM București, a răspuns direct venind și cu o alternativă pe care o consideră foarte nimerită.
„Nu vreau să discut despre oportunitatea legii Novak sau despre efectele ei. În principiu, ea este o lege care poate să fie în folosul dezvoltării sportului românesc.
Însă momentul în care a fost dată a fost un pic tardiv și spun asta pentru că în acel moment toate contractele echipei de handbal feminin erau deja încheiate. Și asta te duce cu gândul la “principiul neretroactivității legii”.
O varianta mai bună ar fi fost promulgarea legii acum cu aplicabilitate începând cu sezonul 2023 – 2024, sau aplicarea ei graduală, adică 20% de jucători români participanți în sezonul 2022 – 2023 și 40% începând cu sezonul 2023- 2024.
Această lege poate fi și mai bună dacă în paralel se iau și măsuri de stimulare a sportului juvenil. Numărul de sportivi legitimați în comparație cu populația țării este extrem de mic
Din acest motiv ligile secunde aproape nu mai există din lipsa de practicanți și este valabil pentru toate sporturile.
Oricum trebuie gândită o strategie pentru revigorarea sportului românesc. Pusă bine la punct și bine urmărită, pentru că este o acțiune pe termen mediu și mai degrabă lung, ea poate avea rezultate vizibile. Și legea Novak poate fi un început”, a declarat ]n exclusivitate pentru Prosport fostul voleibalist.
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunţat că intenţionează să modifice Legea Sportului astfel încât sancţiunile pentru cluburile care folosesc într-un meci un procent mai mare de 60% de sportivi străini să crească de la 3.000 de lei, la 30.000 de lei.
„Ordinul este în vigoare, desigur atâtea pârghii am avut. Dar văd că e necesar să modificăm legea şi să avem amenzi mai serioase, pentru că oamenii nu iau în serios lucrurile importante. O să modificăm legea şi o să creştem sancţiunile de la 3.000 la 30.000 de lei şi atunci atitudinea va fi un pic altfel”, a declarat Novak.
El a precizat că reprezentanţii ministerului strâng datele cu echipele care folosesc în prezent mai mulţi jucători străini decât prevede ordinul de ministru:
„Suntem în continuă verificare, avem înfiinţată şi o comisie în minister care să verifice dacă e respectată.
Avem toate datele şi de la handbal şi de la fotbal şi celelalte sporturi. Acest lucru se va implementa în mai mult timp, pentru că oamenii trebuie să priceapă şi noi trebuie să fim mai clari
Dar deocamdată, pârghia noastră e 3.000 de lei, ce să zici”.
Ministerul Sportului a anunţat acum două luni, pe 7 iulie 2022, printr-un mesaj publicat pe un site de socializare, că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER