Sezonul 2014-2015 din handbalul feminin s-a încheiat cu victoria în premieră a formației CSM București, care s-a impus cu 2-0 la „general” în fața rivalei HCM Baia Mare. În urma acestui rezultat, formația din Capitală și-a asigurat prezența în viitoarea ediție a Ligii Campionilor. În schimb, vicecampioana României va fi nevoită să solicite wild-card pentru a participa în această competiție, lucru care, foarte probabil, se va întâmpla.
CSM București devine a 5-a formație din România care va juca în grupele Ligii Campionilor, de când această întrecere a fost reformată în 1993, după Oltchim, Silcotub Zalău, „U” Cluj și HCM Baia Mare. Performanța de vârf în toată această perioadă a fost atinsă de formația vâlceană, în 2010, când a ajuns până în finala competiției.
Formația din Capitală s-a pregătit din timp pentru o participare în Liga Campionilor, astfel că debutul din toamnă nu o va lua chiar prin surprindere. Pe lângă lotul pe care îl are la dispoziție, cu câteva jucătoare cu mare experiență la cel mai înalt nivel (Torstensson, Rodrigues, Manea, Vărzaru, Martin, Vetkova), CSM București a anunțat deja alte trei transferuri de marcă pentru sezonul următor: Isabelle Gullden, Maria Fisker, Line Jorgensen. Mai mult, oficialii clubului au anunțat că nu se opresc aici și vor mai anunța 4-5 transferuri în zilele următoare, un portar, cel mai probabil de peste hotare, plus 3-4 jucătoare din România, de echipă națională! „Până nu definitivăm transferurile nu putem anunța nimic”, susține Constantin Căliman.
În condițiile în care va participa în premieră în Champions League și pentru a doua oară în istoria clubului, CSM București va prelua coeficientul de țară al României. Cum Liga Națională este pe locul 5 ca punctaj în ierarhia pe baza căreia s-au distribuit locurile în cupele europene în sezonul 2015-2016, echipa pregătită de Mette Klit se va regăsi, foarte probabil, în urna a doua valorică.
Având ca reper sezonul 2014-2015, în grupele Ligii Campionilor vor fi admise 14 campioane naționale, iar alte două locuri vor fi păstrate pentru echipele care vor evolua în turneele de calificare.
În mod normal, 24 de națiuni din Europa vor avea dreptul să înscrie cel puțin o formație în Liga Campionilor, însă este greu de crezut că țări precum Portugalia, Elveția, Grecia, Ucraina, poate chiar Cehia și Turcia vor participa, având în vedere șansele reduse de a pătrunde în grupe. Spre exemplu, în acest sezon, din a doua grupă valorică doar Belarus, Olanda și Serbia și-au trimis reprezentante în turneele de calificare. Primele 15 țări (cu excepția Spaniei) au avut reprezentantă calificată direct în grupe!
Ungaria și Danemarca, primele două națiuni în ierarhia EHF, vor avea din oficiu două echipe în Liga Campionilor, vicecampioanele urmând să evolueze însă în turneele de calificare. Pentru că Muntenegru a câștigat Liga Campionilor ar putea să înscrie, la rândul ei, încă o formație, dar foarte probabil nu o va face. Oricum aceasta ar juca în turneu de calificare, așa cum s-a întâmplat și cu reprezentanta Ungariei (țara care a triumfat prin Gyor în Ligă în 2014) în toamna trecută – Ferencvaros. Alte națiuni de top, printre care și România, ar putea solicita wild-card din partea EHF și să-l și primească.
Echipele care s-ar putea regăsi în turneele de calificare:
Gyor (Ungaria), Esbjerg (Danemarca), Ankara / Muratpasa (Turcia), MKS Lublin (Polonia), Radnicki (Serbia), Dalfsen (Olanda), BNTU Minsk (Belarus)
Cine ar putea solicita wild-card
HCM Baia Mare, Lada (Rusia), Buxtehuder (Germania), Issy / Fleury (Franța).
În funcție de numărul de echipe înscrie în Ligă (ediția trecută Bera Bera nu s-a înscris, motiv pentru care s-a eliberat un loc), dar și de numărul de wild-card-uri solicitate și aprobate de EHF se va stabili numărul de grupe de calificare, cel mai probabil două.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER