CSM București este la un pas de destrămare în plină pandemie de coronavirus, care a lovit puternic și sportul mondial. Clubul susținut de Primăria Capitalei a intrat în această perioadă cu restanțe, care s-ar putea dovedi a fi fatale! Jucătoarele sunt la o zi distanță de a deveni libere de contract.
Pe 25 martie, adică mâine, se împlinesc 90 de zile de când „tigroaicele” nu și-au primit drepturile financiare, adică salariile pentru lunile noiembrie, decembrie și ianuarie. Mâine ar trebui achitată și luna februarie, deci se ajunge la patru luni de restanțe. Așadar, jucătoarele vor deveni libere de contract și, foarte probabil, cele mai multe, dacă nu chiar toate străinele, vor pleca de la CSM București! Mai ales că nu se întrevăd posibilități ca aceste restanțe să fie achitate în zilele următoare. În plus, unele au fost deja contactate de alte cluburi, atât din țară, dar și din străinătate, pentru a semna alte angajamente. În această situație intră inclusiv sportivele care și-au prelungit de curând contractele, precum Elizabeth Omoregie sau Jelena Grubisic.
Zilele trecute, Guvernul României a dat o Ordonanță prin care sportivii pot beneficia în această perioadă de Stare de Urgență de o indemnizație de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Adică o sumă care se cifrează în jurul a 5.100 de lei, indiferent de valoarea contractelor de activitate sportivă. Din acest punct de vedere, CSM București are două probleme majore.
Prima problemă și cea mai importantă ar fi faptul că lucrurile din urmă nerezolvate, adică restanțele financiare, rămân! Această Ordonanță de Urgență nu operează retroactiv, ci se aplică pe perioada Stării de Urgență instituită în 16 martie. Deci, cele 90 de zile de restanțe financiare către jucătoare rămân, pentru că ele ar fi trebui achitate până acum!
Din surse ProSport, conducerea clubului a încercat să ajungă la o înțelegere cu Primăria Capitalei, pentru ca sportivelor să li se achite măcar un salariu restant, pentru a evita să se ajungă la această situație de 90 de zile, dar răspunsul autorităților a fost negativ.
A doua problemă a clubului CSM București este legată de suspendarea contractelor de activitate sportivă pe timpul Stării de Urgență. Toate cluburile, inclusiv CSMB au posibilitatea de a activa această ”suspendare”, adică jucătoarele să fie plătite cu 75% din salariul mediu brut pe economie. Doar că „tigroaicele” au alte venituri lunare, care ajung până la 17.800 de euro în cazul Cristinei Neagu. Indiferent de valoarea contractelor, toate sportivele pot primi în jur de 5.100 de lei.
Cluburile, implicit CSM București, pot plăti în continuare contractele în vigoare, dar în niciun caz din bani publici. În această perioadă de Stare de Urgență, acele sume acordate de Primării, Consilii Județene prin contractul de activitate sportivă prin Ordonanța de Urgență 38 / 2017 nu mai pot fi utilizate. Altfel, totul devine o chestiune de legalitate, iar la un Control al Curții de Conturi totul se complică. Așadar, contractele de activitate sportivă la valoarea actuală mai pot fi suportate în această perioadă doar din venituri proprii, din bani privați.
Având aceste probleme majore, CSM București este azi într-o situație fără ieșire.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER