CSM București nu are cum să rateze Liga Campionilor! Dinamo are o bătălie dură, dar după criteriile EHF are argumente să prindă Top 6. Trupa din Ștefan cel Mare se mută într-o sală de 5.300 de locuri
Dinamo București și CSM București vor afla spre finalul acestei săptămâni dacă vor juca în Liga Campionilor în sezonul 2020-2021 sau vor fi distribuite în grupele European Handball League. Ambele echipe au solicitat wildcard-uri pentru cea mai importantă competiție la nivel de cluburi.
CSM București este în cap de listă pentru a primi wildcard în Liga Campionilor. Concurență: 1,71 / loc
Conform ierarhiilor EHF, pe baza cărora se acordă locurile în cupele europene în sezonul 2020-2021, România ocupă locul 3 la feminin și locul 13 la masculin. Asta înseamnă că are o singură formație calificată direct (SCM Rm. Vâlcea – feminin) plus posibilitatea de upgrade pentru câte un loc la masculin, respectiv feminin (Dinamo și CSM București). Comitetul Executiv al Federației Europene va definitiva pe 19 iulie lista finală a echipelor participante în Liga Campionilor.
Cluburile care au solicitat wildcard-uri sunt evaluate pe baza mai multor criterii diferite, precum arena în care evoluează, TV, spectatori, rezultatele înregistrate în competițiile EHF în ultimii ani și managementul produsului, adică toată partea de marketing, activitatea de promovare în zona social media.
La feminin, CSM București este într-o dispută cu alte 11 echipe pentru șapte locuri disponibile. Și în mod normal nu are cum să rateze wildcard-ul, pentru că este pe locurile 1-2 la toate capitolele.
Nicio altă adversară nu are rezultate mai bune în ultimii 3 ani (o prezență în Final Four și două calificări în sferturile de finală; în ultimul sezon încă este în competiție). După numărul de spectatori, CSMB a avut a doua medie din Liga Campionilor după Gyor în ultimii ani. Din punct de vedere al expunerii TV, România stă foarte bine nu numai în cazul „tigroaicelor”, pentru că jocurile din Liga Campionilor sunt transmise pe trei posturi TV (Digi Sport, Look TV și Telekom Sport). De asemenea, CSM București are o arenă de 5.300 de locuri – Sala Polivalentă – și în general a avut activitate în zona de social media, în special atunci când a fost vorba despre Liga Campionilor. Așadar, alături de Brest Bretagne și FTC Rail Cargo, CSM București nu are cum să lipsească din competiție în sezonul 2020-2021.
- Cristina Neagu a fost desemnată cel mai bun inter stânga în Liga Campionilor, în ultimul sezon.
- Dinamo a perfectat deja patru transferuri pentru sezonul următor.
Dinamo are o bătălie mult mai dură. Concurență: 2,33 / loc
Dinamo București are o luptă mult mai dură pentru wildcard, alături de alte 13 formații pentru șase wildcard-uri aflate în joc. Dintre cele 14 echipe, șapte provin din națiuni care au deja o reprezentantă calificată în Liga Campionilor, iar alte șapte au încheiat ultimul sezon pe locul 1. Unele au primit titlul de campioană, altele, precum este și cazul celor de la Dinamo, nu.
Din punct de vedere al televiziunilor, Dinamo se poate bate aproape cu oricine. Este televizată concomitent pe trei posturi (cele aminitite mai sus), care la rândul lor plătesc în jur de 800.000 de euro / sezon pentru drepturile TV, conform unor informații ProSport.
Din punct de vedere al rezultatelor în ultimii 3 ani, Dinamo este devansată clar de Pick Szeged (Ungaria) și Nantes (Franța), ultima având și o finală în Liga Campionilor în urmă cu 2 ani. Clubul din Ștefan cel Mare are o calificare în optimi fără înfrângere în acest sezon și o accedere în play-off. Un bilanț aproximativ egal are și Sporting. Lusitanii au făcut câteva puncte în plus în urmă cu 3 sezoane, dar Dinamo a echilibrat balanța în ultimul an competițional plus „rezerva” că era încă în competiție în momentul în care EHF a renunțat la optimile de finală și sferturile de finală. Cu Wisla Plock, Dinamo a obținut 5 puncte din 8 posibile în meciurile directe, a terminat de fiecare dată înaintea ei în grupă, dar polonezii au totuși două prezențe în optimile de finală. Meshkov Brest are două calificări în optimile de finală, în timp ce Celje Lasko a fost în grupele de elită în ultimii ani, fără a reuși însă și calificări în fazele superioare.
Ademar Leon, Eurofarm, GOG, Kadetten, Besiktas și Elverum au performanțe sub Dinamo, în timp ce Motor Zaporojie are la rândul ei o calificare în optimile de finală ale Ligii Campionilor. Așadar, la acest capitol, reprezentanta României ar fi în zona locurilor 5-6 cu Sporting Lisabona.
Din punct de vedere al arenelor, Dinamo a anunțat EHF că va evolua în „Polivalentă” în Liga Campionilor, pentru a avea o șansă mai bună ca punctaj și la acest criteriu, adică într-o sală cu 5.300 de locuri. Arene mai mari au Ademar Leon (6.000 de locuri), Wisla Plock (5.492 locuri) și HBC Nantes (10.750). Celje Lasko are la rândul ei în jur de 5.200 de locuri. Nu știm ce arene au anunțat Elverum și Besiktas. Cel puțin în Istanbul sunt câteva locații care să plaseze formația turcă în top. Așadar, cu „Polivalenta”, Dinamo ar prinde un Top 6. Cu propria arenă din Ștefan cel Mare s-ar fi aflat în coada ierarhiei.
Din punct de vedere al suporterilor, Dinamo a primit pe parcursul ultimelor sezoane mai multe aprecieri din partea EHF pentru cei mai „entuziaști fani”. Mai mult, suporterii echipei din Ștefan cel Mare au fost și în deplasări, cazurile de acest gen fiind mai rare azi în handbal. La Lisabona, Dinamo a avut, spre exemplu, peste 300 de fani. Așadar, ca atmosferă, ca prezență, impact al fanilor, reprezentanta României stă foarte bine.
Din punct de vedere al managmentului de produs, al marketing-ului, Dinamo a făcut pași importanți și la acest capitol. Evident, echipe precum Pick Szeged, Nantes, Meshkov Brest, Wisla Plock, Celje Lasko stau mai bine în social media, având însă și o experiență mai mare în spate, dar probabil și mai mulți oameni dedicați pentru acest capitol.
Adunând și scăzând însă la toate cele cinci capitole, Dinamo nu ar avea cum să rateze Liga Campionilor, ci ar trebui să se afle în același grup cu Nantes, Pick Szeged, Brest Meshkov, Celje Lasko. Primele trei cluburi se detașează, iar pentru următoarele trei locuri se luptă în mod normal Dinamo, Celje, Wisla Plock, Sporting, Motor și Elverum. Faptul că vine după un sezon fără înfrângere și se mută într-o arenă mai mare în Liga Campionilor, cu 5.300 de locuri, i-au crescut șansele de participare. EHF are ultimul cuvânt, în 19 iunie!