Gyor a rupt blestemul finalelor pierdute în cupele europene. După ce a pierdut Liga Campionilor de două ori în ultimul act (2009 și 2012), campioana Ungariei a cucerit pentru a doua oară consecutiv trofeul care răsplătește cea mai bună echipă din Europa, după ce s-a impus cu 27-21 în fața lui Buducnost, în finala disputată duminică seară la Budapesta
Duelul dintre Buducnost și Gyor a devenit deja adevăratul clasic al acestui deceniu în Liga Campionilor. Rivalitatea dintre cele două echipe a început, cu adevărat, în 2012, când Buducnost a câștigat prima Ligă a Campionilor din istorie chiar în fața lui Gyor, după două meciuri epice, în care muntenegrencele au cucerit trofeul grație numărului de goluri superior înscrise în deplasare, generalul fiind perfect egal, 54-54! Însă episodul care a certificat duelul dintre cele două echipe ca fiind unul marcant în istoria handbalului s-a petrecut chiar în acest an.
Sorții au decis ca Buducnost și Gyor să evolueze în grupele principale ale competiției, iar cele două meciuri nu au dezamăgit. Turul de la Gyor (23-23) a fost unul dintre cele mai spectaculoase dueluri ale sezonului. Iar returul de la Podgorica (26-26) a oferit principalul motiv pentru care echipa muntenegreană a fost huiduită copios de fanii maghiari. Atunci, în ultima fază a partidei, Milena Knezevic a lovit-o din senin cu capul în gură pe Anita Gorbicz. A fost startul unui adevărat „război” între Buducnost și Gyor, care și-a consumat un nou episod în „Papp Laszlo Arena” din Budapesta, în finala Ligii Campionilor din acest an, un meci cu Liga pe masă chiar la mijlocul terenului.
Buducnost a mizat din nou totul pe Neagu
Un meci între cele mai bune handbaliste ale lumii. Un duel între Lunde și Woltering, Loke și Cvijic, Neagu și Gorbicz sau Knezevic și Bulatovic. Un joc care s-a disputat nici pe departe pe teren neutru, arena din Budapesta transformându-se într-un vulcan verde, în care 10.000 de oameni au susținut-o din răsputeri pe Gyor. Și care și-au pus amprenta pe „7”-le de start pe care Dragan Adzic, tehnicianul lui Buducnost, l-a trimis în teren. În orice alt meci, Adzic ar fi titularizat-o pe Adzic în linia de 9 metri a campioanei muntenegrene. Însă în condițiile în care Knezevic a fost mai huiduită la prezentarea echipelor decât Gorbicz aplaudată, tehnicianul lui Buducnost a avut-o din nou doar pe Neagu ca „tunar”.
7 goluri din 17 aruncări a reușit Neagu în finala Ligii cu Gyor, un procentaj de 41%
Iar acest lucru s-a văzut și pe tabelă. În doar 14 minute, Gyor s-a distanțat la cinci goluri diferență, scor 7-2, după ce nimeni din tabăra muntenegreană nu a îndrăznit să tragă la poartă cu excepția lui Neagu, care a avut 9 din cele 20 de aruncări ale lui Buducnost în prima repriză. Iar după ce românca a marcat de trei ori consecutiv în poarta adversă, defensiva maghiară a devenit tot mai atentă la aruncările româncei, forțând trei ratări ale interului român. În tot acest timp, defensiva lui Buducnost n-a mai semănanat nici pe departe cu cea pe care Buducnost a avut-o în semifinala cu Vardar de sâmbătă. Aici a insistat Gyor, pistonând continuu, atât de la 9 metri, cât și de pe extreme sau de pe pivot. Fentele lui Gorbicz, aruncările în forță ale lui Amorim și golurile de pe extremă ale lui Bognar-Bodi și Orban au dus-o pe Gyor în avantaj la pauză, scor 15-10.
Fanii lui Buducnost, evacuați de poliție în minutul 57
Nimic nu s-a schimbat după pauză. Ba din contră, Buducnost a devenit și mai dependentă de Neagu, care a fost scoasă pe faza de apărare special pentru a-și trage sufletul și a produce sclipirea de care avea nevoie echipa muntenegreană în atac. Dar cum Gyor se pregătise deja de acest lucru și știa din disputele precedente ce trebuie să facă, Neagu a fost anihilată. Iar cu excepția unor pase geniale către Cvijic, interul român a părut, la fel ca întreaga echipă muntenegreană, în lipsă de idei. Nu și Gyor. Condusă magistral de Gorbicz, echipa maghiară a dictat ritmul, iar ori de câte ori Buducnost s-a apropiat, a replicat prin combinații care au făcut șah-mat defensiva muntenegreană, vizibil obosită după cele 70 de minute jucate sâmbătă, contra lui Vardar. Finalul n-a mai fost animat decât de disputa din tribune dintre fanii celor două echipe, aplanată însă de forțele de ordine prezente la meci.
56 de minute și 34 de secunde a jucat Neagu în finala cu Gyor, fiind de departe cea mai folosită jucătoare a lui Buducnost
Însă nimic nu a putut opri sărbătoarea verde. A doua cupă europeană câștigată de Gyor în istorie, a două Ligă a Campionilor consecutivă pentru cea mai puternică echipă din handbalul feminin în ultimii ani. O echipă aproape perfectă, cu unul dintre cei mai buni centri din istorie, Anita Gorbicz, un portar care poate scoate orice minge, Katrine Lunde, un pivot excelent în persoana lui Heidi Loke și un antrenor, Martin Ambros, capabil să scoată echipa din impas în momente-cheie.
Buducnost – Gyor 21-27 (10-15)
Buducnost: Woltering 12 intervenții – Neagu 7, Dalby 5, Cvijic 4, Knezevic 2, Petrovic 1, Mehmedovic 1, Byzdra 1.
Gyor: Lunde 12 intervenții, Herr 1 intervenție – Gorbicz 7, Loke 4, Amorim 4, Orban 4, Bulatovic 3, Kovacsics 2, Bognar-Bodi 2, Korsos 1.
Au arbitrat: Charlotte Bonaventura / Julie Bonaventura (Franța)
Eliminări: Cvijic (09:06), Knezevic (19:49, 45:07), Byzdra (47:52), Gjorgjievska (51:03) / Amorim (44:25)
Cartonaș roșu: Kovacsics (55:36)
Evoluția scorului: 0-2 (5), 2-4 (10), 3-8 (15), 5-10 (20), 7-12 (25), 10-15 (pauză), 12-17 (35), 14-18 (40), 16-19 (45), 17-22 (50), 20-25 (55),
Sala: „Laszlo Papp Arena” (Budapesta); Spectatori: 10.000; Jucătoarea meciului: Anita Gorbicz
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER