Patru din cele opt naționale calificate în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de handbal masculin din Franța au avut pe banca tehnică selecționeri străini. Aducerea unor antrenori din alte țări pe băncile tehnice ale primelor reprezentative nu mai este azi un moft, ci mai degrabă o modă. Una pe care a adoptat-o și Federația Română de Handbal, care a pus antrenori străini în fruntea ambelor reprezentative, pe Ambros Martin (feminin) și Xavier Pascual (masculin).
Invitat la ProSport LIVE, Alexandru Dedu a motivat de ce a adus antrenori străini la loturile de seniori și a evidențiat faptul că au venit și cu strategii bine definite, pe termen lung: „Eu am ars niște etape, dar spun de fiecare dată când sunt întrebat pe acest subiect. Eu nu vreau antrenori străini în România, eu îmi doresc antrenori români în străinătate. Asta este doleanța mea. Clar, la nivel de abordare suntem lacunari, deficitari. Și atunci, primul lucru care trebuie să-l faci este să-ți pregătești antrenorii, trebuie să le dai șansa să se pregătească ori asta durează. Asta oricum trebuie făcut. Am ars niște etape, am adus niște oameni care în afara faptului că sunt ei niște profesioniști și știu ce înseamnă handbalul la cel mai bun nivel, vin cu un sistem. Ce transformări s-au făcut apropo de abordare, de staff, la nivel de federație cu acești doi oameni nu vă spun. Este un mare beneficiu pentru noi, mâine dacă pleacă tot rămânem cu ceva”.
Șeful handbalul românesc a dezvăluit faptul că ambii selecționeri spanioli au formulat deja multe cereri către FRH: „Pasqui este ceva mai structurat, mi le dă servite cu raport despre fiecare om în parte, cu ce a fost bine nu prea, cu ce a fost rău. Omul gândește strategic și s-a implicat în tot ceea ce înseamnă handbalul masculin. În foarte scurt timp o să facem plublic modul în care trebuie abordat handbalul masculin, de la minihandbal până la echipa mare. Va veni cu o strategie foarte clară pe nivel de vârstă, câteva modalități de bază de punere în practică. Dacă o punem în practică și creăm și niște pârghii de control precum proiectul Talent, despre care v-am povestit, în 8 ani de zile putem să avem niște generații sănătoase. La fete suntem foarte OK. Întrebarea este: Sunt OK fiindcă suntem noi speciali sau este OK fiindcă handbalul feminin nu a progresat cu aceeași viteză ca și handbalul masculin? Este de studiat”.
Cu această ocazie, Alexandru Dedu a vorbit și despre modul cum îi convinge pe antrenorii români să accepte ideile venite de afară: „Lucrurile sunt absolut normale, nimic nu este de pe altă planetă. Conflictul dintre generații există și va exista. Pe mine mă deranjează un singur lucru, oameni care au senzația că dețin tot adevărul și îl bagă în buzunar. În rest, știu că vă referiți la domnul Tadici, nu am nicio problemă. Domnul Tadici este un lucru bun pentru mine fiindcă este omul care tot timpul mă trage de mânecă și mă face să fiu atent și să-mi pun întrebări legat de niște lucruri. Este un lucru absolut normal, Tadici este un mare antrenor și face un lucru nemaipomenit inclusiv în campionatul ăsta. Eu sunt foarte OK cu dânsul. Ce îmi pare rău, așa cum este Tadici pentru mine în momentul de față, vreo 10 ani nu a fost un Dedu pentru Tadici. Dar asta este altă discuție”.
După cum am simțit lucrurile, adversitatea față de antrenorii străni la echipele naționale provine în primul rând de la faptul că aceștia sunt bine plătiți (nici nu avea cum să fie altfel, din moment ce la naționale au fost aduși printre cei mai buni tehnicieni din lume), iar majoritatea antrenorilor loturilor de juniori și tineret nu au contracte. „Sunt câțiva care nu au contracte, sunt câțiva cu care avem contracte”, a recunoscut Alexandru Dedu, care vorbind apoi de Pascual și Martin a punctat: „Sunt antrenori de echipă națională de seniori! Și domnul Aihan Omer a avut un salariu civilizat ca antrenor de echipă națională de seniori”. În ceea ce privește contractul în valoare de 500 de euro pe care l-a avut Gheorghe Tadici până la începutul anului 2015, președintele FRH a susținut: „Este un contract pe care eu l-am moștenit și pe care l-am plătit la ultimul leu, ca lucrurile să fie foarte clare”.
Revenind la antrenorii de la loturile de juniori și tineret, Dedu a precizat: „Cei care au obținut performanță, începând cu calificări și până la locul 6, să vă spună dacă au fost mulțumiți de banii pe care i-au primit. Și la băieți, antrenorii dacă au calificat, au primit niște bani frumoși. Dacă n-au calificat…. eu încerc să stimulez performanța”.
URMĂ‚REȘTE AICI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ‚ A EMISIUNII PROSPORT LIVE CU ALEXANDRU DEDU
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER