Cu ce club s-a înscris Romanul în Cupa EHF? HC Zalău: „Este evident că CSM Roman nu a participat în campionatul național 2015-2016 și nu putea fi înscris în Cupa EHF”. CSM Roman: „Avem validarea EHF”. Și prezența HCM Rm. Vâlcea în LN poate fi contestată
Contestația făcută de HC Zalău la începutul partidei cu CSM Roman (scor final: 24-24), din cadrul etapei a 5-a în Liga Națională de handbal feminin, nu a rămas doar o „strategie a profesorului Tadici”, după cum au caracterizat-o oficialii formației oaspete. Gruparea sălăjeană continuă să conteste dreptul echipei CSM Roman de a evolua în prima ligă, motiv pentru care a și achitat o taxă de 1.000 de lei la Federația Română de Handbal, astfel încât cazul să fie judecat de Comisia de specialitate, în speță cea de Competiții.
După partida de campionat, managerul HC Zalău, Gheorghe Tadici, a susținut: „CSM Roman este ilegal în Liga Națională. Înscrierea e făcută cu acte false, cu tabele depuse, conform cărora nu au obligații față de jucătoare și corpul tehnic, ceea ce nu este adevărat, iar Federația a acceptat acest lucru”.
De asemenea, oficialul formației din Zalău a oferit o informație surprinzătoare, faptul că echipa din Roman evoluează în acest sezon pe două CIS-uri (Certificat de Identificare Sportivă), unul în Cupa EHF (HCM), iar altul în Liga Națională (CSM)! În acest sens, gruparea HC Zalău a venit cu lămuriri suplimentare: „EHF nu ar admite participarea clubului CSM Roman în Cupa EHF decât dacă a fost invocată o schimbare de denumire a HCM Roman în CSM Roman și nicidecum dacă ar fi vorba de două cluburi diferite. Acest lucru rezultă din prevederile art.2.1 din Regulamentul Cupei EHF care prevede că înscrierea în cupa EHF se face pe baza rezultatelor sportive înregistrate de club în sezonul 2015-2016. Este evident că CSM Roman nu a participat în campionatul național 2015-2016 și nu putea fi înscris în cupa EHF decât dacă la EHF se comunica faptul ca HCM și-a schimbat denumirea în CSM Roman”.
Clubul HC Zalău este totuși sceptic că FRH îi va da câștig de cauză în această speță, ceea ce ar însemna ca CSM Roman să piardă toate jocurile disputate până acum cu 10-0 și să fie penalizată, dar prin această contestație comisiile de specialitate ar fi obligate să și motiveze decizia. „Trebuie să ne ofere un răspuns, să ne demonstreze că actele prin care s-a făcut trecerea de la HCM la CSM sunt în regulă. Apoi, vom cere și sprijinul Federației Europene de Handbal în acest caz”, ne-a declarat Gheorghe Tadici.
CSM Roman nu are emoții în acest caz, după cum ne-a declarat Lucian Micu, viceprimarul localității de proveniență a echipei: „HC Zalău trebuia să achite acea taxă de 1.000 de lei la federație, altfel era pasibilă de sancțiuni. Au întârziat startul unui meci cu 10 minute, care era și transmis la TV. Noi suntem liniștiți. Avem mailul de la EHF care ne-a validat participarea în Cupa EHF sub denumirea de CSM Roman, ne-au spus că este OK cum am procedat. Trecerea de la HCM la CSM a fost regulamentară. Există o hotărâre a Consiliului de Administrație al FRH care a aprobat-o. În plus, toate memoriile profesorului Pera au fost respinse, toate argumentele pe care le-a prezentat nu au stat în picioare (n.r. fostul antrenor Florentin Pera susține că nu a semnat tabelul depus de Roman la FRH, necesar pentru a se face transferul de pe CSM – HCM. Motivul a fost evident, nu s-au stins toate litigiile financiare).
Lucian Micu a mai susținut că HCM nu s-a „închis” pentru că ar fi avut datorii: „HCM este o entitate curată, nu a avut datorii. Trecerea a fost legată strict de finanțare. Am dorit să ne transformăm dintr-un club de drept privat într-un de drept public, în directa subordine a Consiliului Local, cu Cod de Identificare Propriu. Pe vechea organizare ne era foarte greu să mai continuam, conform legii trebuia să venim și cu 10% contribuție proprie. Iar într-un oraș mic precum Roman era foarte greu să găsim 250.000 de lei”.
Cazul echipei din Roman, de a trece pe o entitate sportivă pe alta, nu este singulară în ultimii ani. În handbalul românesc mai sunt câteva exemple, este adevărat diferite. Constanța, Bacăul și Baia Mare nu au mai putut continua cu HCM, Știiința, respectiv HCM – Minaur, astfel că au luat-o de la zero din liga a doua, sacrificând un an de ligă națională. În schimb, exemplul Roman îl regăsim și la Vâlcea, o altă echipă a cărui prezență în Liga Națională este contestată, chiar dacă nu s-a notificat nimic în acest sens până acum. La sfârșitul sezonului 2012-2013, Oltchim s-a retras din campionat, iar în locul acesteia a apărut o altă echipă din Vâlcea. Locul a fost preluat de HC Oltenia (care avea numai grupe de copii și juniori), redenumită apoi HCM Rm. Vâlcea. Gruparea din Zăvoi nu a preluat însă active și pasive de la Oltchim, nici nu a pretins de altfel că ar fi continuatoarea fostei mari echipe. Dar conform regulamentelor FRH în vigoare și la acea vreme, locul unei grupări în Liga Națională care nu mai poate susține financiar activitatea poate fi preluat de un club din aceeași localitate, doar dacă preia și activele și pasivele. Surse ProSport susțin că prezența echipei HCM Rm. Vâlcea în Liga Națională poate fi contestată și azi, iar lucrurile se rezolvă doar dacă fostele handbaliste ale Oltchim și staff-ul tehnic își vor încasa restanțele financiare.
CSM Roman este primul exemplu de echipă din handbalul românesc care a trecut de pe o entitate sportivă pe alta între două sezoane și care activează direct în cupele europene.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?