CSM Cetate Deva a retrogradat din Liga Națională de handbal feminin, după ce a pierdut, marți seara, partida cu CS Măgura Cisnădie (scor 22-24) în cadrul turneului de baraj de la Rm. Vâlcea. Vorbim de o retrogradare cel puțin ciudată, având în vedere faptul că Deva a încurcat mai multe echipe din Top 8, inclusiv Corona Brașov (locul 3), cu care a terminat la egalitate în returul sezonului regular, dar și cu jucătoare cu o cotă foarte bună, precum Cartaș, Senocico. Printre altele, Marian Muntean, președintele echipei devene, și-a acuzat anumite jucătoare că și-ar fi dorit ca Cetate să piardă și să retrogradeze!
Dincolo de acest conflict intern, retrogradarea echipei CSM Cetate are și alte consecințe, mai de amploare, în privința Ligii Profesionistă de Handbal (LPH)! Marian Muntean a fost desemnat președinte interimar de membrii fondatori, oficialul formației din Deva fiind mandatat în ultimele luni să pună pe picioare acest for, care teoretic să preia organizarea Ligii Naționale din sezonul 2015-2016.
Președintele Cetății a preluat toată documentația de la FRH și de la fostul președinte, Alexandru Dedu, însă lucrurile s-au urnit destul de greu. Cert este că activitățile lui Marian Muntean în fruntea acestui for nu a produs nicio schimbare în privința LPH, aceasta nefiind încă în stare de funcționare. Activitatea LPH a fost suspendată încă de la sfârșitul anului 2013 și așa este și azi, la data publicării acestui articol!
Oficiali din handbalul românesc au susținut că Marian Muntean a reușit să adune în ultimele săptămâni mai multe adeziuni pentru LPH din partea cluburilor, însă nu s-a prezentat cu acestea la FRH: „A vrut să-și asigure locul în Liga Națională, să rezolve problema play-out-ului”. Patronul echipei Cetate Deva a confirmat teoria pentru ProSport: „La întrunirea cu președinții de săptămâna trecută nu m-am dus voit, trebuia să pun pe masă toate adeziunile. Și poate astfel mi-aș fi atras antipatiile din partea federației!”. În ciuda acestui „joc”, Marian Muntean nu și-a salvat locul în primul eșalon și pentru sezonul 2015-2016, iar pentru LPH a însemnat practic alte săptămâni, ca timp, irosite în încercarea de a deveni funcțională. Mai mult, Liga a intrat și mai mult în ceață, având în vedere că, teoretic, a rămas fără președinte! În stare de funcționare, actualul șef-interimar al LPH și-a pierdut calitatea de membru al LPH prin retrogradarea echipei Cetate Deva.
Marian Muntean a stat de vorbă cu ProSport și a încercat să lămurească câteva aspecte în privința Ligii Profesioniste de Handbal. „Am retrogradat, dar Liga nu are de suferit. Deocamdată nu are obiectul muncii, adică nu este în stare de funcționare. Oricum, atât timp cât Cetate Deva va exista, eu voi rămâne membru fondator. Acum sunt o mie la sută motivat să merg mai departe. Voi cere Federației organizarea campionatului începând din toamnă. 12 cluburi la feminin și 8 la masculin și-au exprimat dorința de a adera la LPH și de a prelua organizarea campionatului. Dacă FRH va accepta acest lucru, la Ligă se vor organiza alegeri pentru un nou președinte„, a susținut Muntean.
Conducătorul echipei Cetate a precizat că în ultimele luni a dus muncă de lămurire cu toți președinții de cluburi pentru a adera la LPH: „I-am făcut să înțeleagă ce beneficii vor avea. Într-un final toți au înțeles, mai ales după acest campionat cu foarte multe scandaluri, influențat de arbitraje, dar și cu taxe exagerat de mari plătite la FRH. Majoritatea au aderat și vor ca LPH să preia organizarea competiției. Nu este încă târziu, nici federația nu este încă organizată în ceea ce privește viitorul sezon. Poate doar pentru drepturi TV să fie puțin cam târziu, dar cine știe și în privința acestuia spect. Deocamdată nu s-a anunțat nimic oficial”.
„Alexandru Dedu mi-a spus că în momentul în care îi vor intra pe ușă 12 președinți, el va fi de acord ca Liga să preia totul”
Marian Muntean a mai afirmat că Alexandru Dedu, președintele FRH, nu are cum să refuze ca LPH să începe să funcționeze din nou: „Consiliul de Administrație al FRH va hotărî acest lucru. La prima ședință, care sper să fie cât mai curând, le voi duce toate documentele. Domnul președinte Alexandru Dedu mi-a spus că în momentul în care îi vor intra pe ușă 12 președinți, el va fi de acord ca Liga să preia totul. Probabil că nu voi merge cu 12 președinți, pentru că e greu să îi adun pe toți în același timp, dar voi duce cele 12 hârtii prin care au cerut să adere la LPH, iar acest for să se organizeze și să-și gestioneze singur activitatea”.
Federația Română de Handbal lucrează în această perioadă la calendarul competițional pentru 2015-2016, iar în următoarele zile va informa oficial și cluburile care este programul, sistemul de desfășurare al întrecerilor, cam tot ce ține de organizare. În aceste condiții, sunt șanse mici ca LPH să preia drepturile de organizare pentru sezonul următor. Pur și simplu, timpul nu mai este un aliat pentru Liga Profesionistă, cel puțin în privința ediției de campionat 2015-2016.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER