Cum a pierdut CSM București calificarea în turneul Final Four al Ligii Campionilor. A condus 100 de minute, dar i-au lipsit deciziile, iar ajutorul de pe bancă nu a venit | Analiza lui Marius Huțu

Adrian Vasile, antrenorul formatiei CSM Bucuresti, urmareste meciul de handbal feminin CSM Bucuresti-TSKA Moscova din turul sferturilor Ligii Campionilor, disputat la Sala Polivalenta din Bucuresti, sambata, 3 aprilie 2021.GEORGE FILIP / MEDIAFAX FOTO

CSM București a ratat calificarea în turneul Final Four al Ligii Campionilor la handbal feminin, după o desfășurare incredibilă a lucrurilor în „dubla” manșă cu CSKA Moscova.

„Tigroaicele” au avut 9 goluri avans în prima manșă, dar au câștigat „doar” la 5 goluri diferență (32-27). În retur, au condus cu 3 goluri, dar au cedat cu 24-19. Puse cap la cap cele două rezultate, reprezentanta României a fost eliminată din competiție.

Pentru jucătoarele care activează și la echipa națională este a doua mare înfrângere din ultima lună, după ce au ratat prezența și la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Cum a pierdut CSM București calificarea în turneul Final Four al Ligii Campionilor

La prima vedere este foarte greu de înțeles cum CSM București a putut să piardă calificarea în „dubla” cu CSKA Moscova. A avut avantaj aproximativ 105 minute la „general”, iar mai bine de 60% din timp a condus la o diferență de cel puțin 5 goluri. Au fost suficiente însă 20 de minute slabe după pauză în returul cu CSKA Moscova și tot ce a construit în acest sezon, s-a năruit!

Atitudinea a fost corespunzătoare, dar momentele de decizie le-a gestionat slab. A avut experiența de partea ei, dar formația rusă a judecat mai la rece și a fost eficientă în situațiile de criză.

CSM București a avut calificarea în mână în cea mai mare parte a timpului din cele două jocuri, grație primelor 30 de minute din Polivalentă. Reprezentanta României a făcut în acel interval o adevărată demontrație de forță și a înscris de pe toate pozițiile. A fost o echipă completă în adevăratul sens al cuvântului. Distribuția golurilor pe posturi a fost echilibrată, iar apărarea a fost foarte bine susținută de portarul Jelena Grubisic.

Același joc nu a mai putut fi repetat însă și în partea secundă a partidei. S-a mizat mai mult pe Cristina Neagu, iar de pe banca de rezerve au venit puține soluții, aproape deloc jucătoare care să schimbe ceva. Astfel, s-a pierdut aproape jumătate din diferența de 9 goluri (scor 32-27). În orice caz, avantajul a fost încă bun pentru calificare.

Echipa perfectă din prima repriză din tur vs Jelena Grubisic, Cristina Neagu și cam atât în retur

Cristina Neagu a marcat 9 goluri în returul de la M,oscova. Nu a fost suficient pentru o calificare. GEORGE FILIP / MEDIAFAX FOTO

În returul de la Moscova, CSM București a devenit și mai mult dependentă de Cristina Neagu. De faptul, jocul echipei a început să semene foarte mult cu cel al echipei naționale. În prima parte, „tigroaicele” nu au fost atât de previzibile. Sau cel puțin au ținut presiunea pe adversară cu ajutorul portarului Jelena Grubisic, care a făcut o altă repriză mare.

Cristina Neagu și-a făcut și ea datoria, reușind peste 50% din golurile echipei (6 din 11). Ca și comparație, în primele 30 de minute ale partidei de la București, pivoții și extremele au marcat 12 din cele 20 de goluri. În prima repriză de la Moscova, Cristina Neagu a avut de una singură mai mult de 50%. Dar, repet, a fost OK, atât timp cât paradele portarului Jelena Grubisic au „mascat” alte slăbiciuni ale jocului.

După pauză, în momentul în care Jelena Grubisic a mai scăzut în procentaj, problemele echipei CSM București au fost din ce în ce mai evidente. Barbara Lazovic, constantă și cu un joc „în bine” pe parcursul întregului sezon, și mai ales Laura Moisă au fost complet ieșite din formă. Extrema dreaptă a ratat nu mai puțin de 4 mingi din situație de unu la unu. Până la urmă, absența spaniolei Carmen Martin a fost imensă. Interul dreapta din Slovenia a avut la rândul ei două mingi ratate de pe semicerc.

A lipsit momentul de decizie și CSM vs CSKA în privința ajutorului de pe bancă

Poarta nu a mai ținut, partea dreaptă de atac a fost în zi foarte slabă, Cristina Neagu nu a mai fost lăsată să joace, Elizabeth Omoregie a dispărut la rândul ei din joc, iar de pe bancă nu a venit niciun ajutor. Niciun element cu care să o scoată pe CSKA Moscova din situația de confort. Nicio handbalistă care să vină și să facă diferența sau măcar să schimbe ceva. Astfel, în aproximativ 20 de minute, CSKA Moscova a întors soarta calificării și a pus, la rândul ei, CSM București sub presiune.

Jelena Grubisic a  fost la un nivel foarte bun în ambele partide cu CSKA Moscova. ©  FOTO:Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

După o perioadă în care Denisa Dedu nu a reușit să oprească atacul gazdelor, Jelena Grubisic a revenit între buturi. Iar croata a fost din nou excepțională. Parcă și Cristina Neagu a primit din nou puțin aer în atac. De la 15-22, CSM București a revenit în situația de a fi calificată, în minutul 59, când a făcut 19-23. Dar în cel mai important moment, la CSKA Moscova a venit ajutorul de pe banca tehnică. Vedekhina a intrat în joc și în doar câteva secunde a marcat pentru 24-19.

Reprezentanta României a mai avut totuși un minut la dispoziție pentru a obține calificare, inclusiv un time-out. Dar momentul de decizie favorabilă nu a venit! CSM București nu a reușit să greșească nicio breșă pentru a trage la poartă, nu a avut aceeași fermitate pe care a arătat-o Vedekhina și a irosit momentul de a marca golul de Final Four. Și pentru ca momentul să fie și mai dureros, Siraba Dembele s-a accidentat grav chiar cu 3 secunde înainte de final. CSM București a avut poartă, a avut-o pe Neagu și a ratat totuși calificarea în fața unei debutante.

Așteptările nu sunt foarte mari, ci firești

Eliminarea echipei CSM București este un alt eșec mare pentru handbalul românesc, chiar dacă acesta a venit la nivel de club. Chiar dacă gruparea bucureșteană a reușit să ofere emoții, suspans. La fel ca și echipa națională, clubul rămâne însă doar cu niște imagini și … regrete. Cei mai buni, nu neapărat și pe hârtie, merg mai departe și luptă în Final Four în Ungaria. Sau la Jocurile Olimpice de la Tokyo și se bat pentru medalii. Undeva s-a greșit, undeva se supralicitează. Așteptările nu sunt foarte mari, ci firești, pe măsura interesului și a investițiilor.

Publicat: 11 04. 2021, 20:59
Actualizat: 11 04. 2021, 21:08