Cum ar putea arăta selecționata viitorului! Mariana Târcă: „Mă uitam la daneze, te impresionează cum arată. Au niște picioare lucrate, nici în Liga Națională nu vezi așa ceva”
Naționala de junioare (sub 17) a revenit luni seara în România, după ce a încheiat pe locul 4 la Campionatul European din Macedonia. Pentru generația 98-99 a fost o îmbunătățire a rezultatului de la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European), unde s-a clasat pe locul 5, iar pentru handbalul românesc a fost cel mai bun rezultat în această vară într-un turneu final.
Raportat la rezultatele obținute în ultimii 2-3 ani cu trei echipele naționale în sectorul juvenil, România se va număra, teoretic, printre națiunile cu pretenții în handbalul feminin internațional și în următorii ani. Generația Gabrielei Perianu s-a clasat anul trecut pe locul 6 la Campionatul Mondial U20, având și neșansă la respectiva competiție, generația Cristinei Laslo a câștigat, tot în 2014, Campionatul Mondial U18, iar acum generația Sorinei Târcă a obținut un loc 5 la FOTE și un loc 4 la Euro. Așadar, opțiuni din trei generații diferite pentru fiecare post, soluții de jucătoare care au început să fie deja luate în calcul de fostul selecționer Gheorghe Tadici sau de actualul selecționer Tomas Ryde. Cu siguranță însă că structura lotului de senioare va suferi modificări importante după Jocurile Olimpice din 2016, iar până la JO din 2020 multe componente ale celor trei generații se vor regăsi în echipa mare.
Selecționata viitorului, cu care România ar putea „defila” la turneele finale chiar până în 2024, s-ar putea forma, în mare, din următoarele jucătoare (au fost selectate vârfuri de la cele 3 generații amintite):
- portari: Dedu, Șerban, Roșca, Hosu
- extreme stânga: Tănăsie, Carabulea, Dindiligan, Verde
- interi stânga: Tiron, Perianu, Constantinescu, Bazaliu, Târcă, Petruș, Muntean
- centri: Zamfirescu, Pricopi, Laslo
- interi dreapta: L. Popa, A. Ilie, Bucur, Tecar, Dinuț
- extreme dreapta: Badea, Berbece
- pivoți: Safta, Cîrjan, Ostase, Craiu, Popescu
„Pe plan internațional, nivelul de competiție la 98-99 este mai bun decât la 96-97”
Revenită de la Campionatul European, Mariana Târcă, antrenorul principal al României U17, a tras și câteva concluzii: „Până la urmă, am ieșit bine ca și rezultate. Nivelul de competiție a fost foarte ridicat pentru niște copile de 16-17 ani, eu pur și simplu am rămas uimită de nivelul de exprimare al multor naționale. Pe plan internațional, cred că nivelul de competiție la generația 98-99 este mai bun decât la 96-97. Sunt multe naționale apropiate ca valoare, diferența o face starea de moment, vârsta. Deocamdată, Danemarca și Rusia se detașează, sunt două naționale care au jucătoare așezate foarte bine pe fiecare post”.
În ceea ce privește strict România U17, selecționerul a susținut: „Eu sunt foarte mulțumită de evoluția fetelor. La motivație încă suferim și la forța fizică. Mă uitam la daneze, te impresionează cum arată. Au niște picioare lucrate, nici în Liga Națională nu vezi așa ceva. Mai avem de lucrat mult și la relația unu la unu, încă nu o stăpânim. Aici s-au văzut puncte slabe ale jocului, iar Ungaria ne-a depășit pe acțiuni unu la unu”.
La Campionatul European, toate cele 16 fete care au făcut deplasarea în Macedonia au primit șansa de a juca. Cu excepția Elenei Șerban, care a adunat doar 17 minute de joc, toate au petrecut, în medie, cel puțin 10 minute în teren. La polul opus, doar extremele Elena Verde și Alexandra Badea au avut o medie de peste 40 de minute / joc. „Nu puteam ține o jucătoare în teren un meci cap-coadă. Apoi, toată lumea a trebuit să-și aducă contribuția la rezultate, până la urmă este vorba de o echipă națională, fetele au fost selectate pentru că sunt cele mai bune din țară”, ne-a declarat Mariana Târcă, care la finalul Campionatului European a primit și un premiu special, cel mai bun antrenor-femeie de la turneul final.
În ceea ce privește viitorul junioarelor, fosta mare handbalistă este categorică: „Fetele au 17 ani și pot să joace chiar și în Liga Națională. Important este ca ele să fie la echipe unde există și curaj să li se dea drumul la joc”.
Mariana Târcă a vorbit și despre fiica ei, Sorina, care a ieșit golgheterul Campionatului European din Macedonia. „Eu sunt foarte bucuroasă că reușește să-și pună în valoare calitățile în folosul echipei. Spre exemplu, în meciul cu Germania, care a contat mult în ecuația calificării ca și golaveraj, România a reușit să revină pe o serie de opt goluri consecutive înscrise de Sorina”.
Este greu de gestionat o relație mamă / antrenor – fiică / jucătoare la aceeași echipă, mai ales că în culisele handbalului sunt foarte multe discuții și interpretări pe această temă? „Sunt mulți care vorbesc în necunoștință de cauză. La echipă, la națională, relația este doar de antrenor – jucătoare, iar interesul este unul singur, performanța. Sorina este o handbalistă cu potențial mai mare și de asta pare că ar fi favorizată„, a răspuns Mariana Târcă.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?