Handbalul este într-o pauză forțată în această perioadă, la fel ca tot sportul în general, astfel că avem suficient timp să ne imaginăm cum ar putea să arate viitoarea ediție a Ligii Campionilor la feminin. Federația Europeană de Handbal (EHF) a anunțat reformarea cupelor europene, pentru a le face mai atractive.
La feminin, se va juca tot cu 16 echipe ca și în acest sezon, doar că se vor forma două grupe de câte opt echipe. Așadar, 14 jocuri pentru fiecare club în parte, înainte de a se intra în fazele eliminatorii, un play-off cu echipele clasate pe locurile 2-6, sferturi de finală și Final Four. În total, cele mai bune patru formații din competiție pot susține până la 20 de meciuri în Liga Campionilor, adică un „surplus” de patru jocuri față de acest sezon în Europa. Evident, pentru un asemenea program este greu de crezut că un club poate duce un astfel de sezon, cupe europene – plan intern (în jur de 50 meciuri), doar cu 14-16 jucătoare. Fără a mai pune la socoteală faptul că cele mai multe jucătoare vor avea program și cu echipele naționale. În principiu, fiecare grupare ar avea nevoie de un lot de cel puțin 18-20 de handbaliste.
Ungaria 1 (Gyor)
Rusia 1 (Rostov)
România 1 (CSM București sau SCM Rm. Vâlcea)
Danemarca 1 (Esbjerg sau Odense)
Franța 1 (Metz sau Brest)
Norvegia 1 (Vipers)
Germania 1 (Dortmund sau Bietigheim)
Macedonia 1 (Kumanovo sau Metalurg Skopje)
Muntenegru 1 (Buducnost)
Ungaria 2 sau Danemarca 2 (în funcție de cine câștigă Cupa EHF în acest sezon. În acest moment, Danemarca are cel mai bun punctaj în Cupa EHF, bazat pe performanțele din ultimele 3 sezoane, dar are un mic avans față de Ungaria. România este pe locul 3 după performanța Craiovei din 2018, dar nu mai are reprezentantă în competiție cu care să mai facă puncte. Așadar, echipa care termină mai sus, Siofok vs Odense / Ikast, aduce un loc suplimentar națiunii în Liga Campionilor; În acest caz, participanta va fi Siofok sau Odense / Esbjerg).
Dacă Federația Europeană de Handbal urmărește un model, o idee, atunci Euroliga de baschet masculin poate fi un caz de studiu. În această întrecere participă doar reprezentante din 10 națiuni. Spania a intrat cu patru echipe, Rusia cu trei, Turcia, Grecia și Germania, cu câte 2 echipe. Dacă EHF își dorește să aibă o competiție cât mai ridicată din punct de vedere valoric, să nu o dilueze, atunci va trebui să acorde cele șase wildcard-uri unor echipe tari, cu suporteri, bine finanțate, care au confirmat în ultimii ani prin rezultate, chiar dacă asta ar însemna mai puține națiuni la start.
Astfel, cele șase wildcard-uri pentru Liga Campionilor ar trebui să ajungă la:
Ungaria 2 și / sau 3 (Siofok, Ferencvaros) / Danemarca 2 (dacă nu deține primul loc în Cupa EHF, Esbjerg / Odense)
România 2 (CSM București / SCM Rm. Vâlcea)
Franța 2 (Brest / Metz)
Croația (Podravka)
Slovenia (Krim Ljubljana)
Există și un caz particular, ca Macedonia de Nord să nu înscrie echipă în Liga Campionilor, deși are un loc din oficiu. În acest caz, wildcard-ul ar trebui să meargă spre Germania 2 (dacă titlul nu ajunge la Bietigheim) sau Rusia 2 (CSKA Moscova sau Lada Togliatti)
Transferurile efectuate în ultimele luni în Europa sunt un alt argument pentru o ediție a Ligii Campionilor cu următoarele echipe:
Gyor: Laura Glauser (Metz Handball), Silje Solberg (Siofok KC), Viktoria Lukacs (Ferencvaros)
Rostov: Jana Knedlikova (Gyor), Grace Zaadi (Metz)
Metz: Hatadou Sako (OGC Nice), Laura Kanor (Saint-Maur Handball), Tjasa Stanko (Podravka Koprivnica), Melvine Deba (Paris 92), Debbie Bont (Kobenhavn Handbold)
Podravka: Azenaide Carlos (Atletico Petroleos de Luanda)
Krim: Oceane Sercien-Ugolin (Paris 92), Samara da Silva Vieira (SCM Râmnicu Vâlcea), Jovana Risovic (Podravka Koprivnica), Maja Svetik (ZRK Mlinotest Ajdovscina)
SCM Rm. Vâlcea: Zeljka Nikolic (SCM Craiova), Maren Nyland Aardahl (BBM Bietigheim), Evgenija Minevskaja (Brest Bretagne Handball)
Brest: Tonje Loseth (LB) (Herning-Ikast), Djurdjina Jaukovic (Buducnost Podgorica), Laurene Catani (Toulon Saint-Cyr Var Handball)
Buducnost: Barbara Arenhart (Vac NKSE), Valeriia Maslova (Rostov-Don), Andrea Lekic (CSM București)
CSM București: Siraba Dembele (Toulon Saint-Cyr Var), Alexandrina Barbosa Cabral (Nantes Atlantique Handball)
Ferencvaros: Kinga Janurik (Erd HC), Emily Bolk (Thuringer HC), Alicia Stolle (Thuringer HC), Anett Kovacs (Bekescsabai Elore NKSE), Angela Malestein (BBM Bietigheim), Julia Behnke (Rostov-Don), Anett Kisfaludy (Erd HC)
Siofok: Danick Snelder (Ferencvaros TC), Laura van der Heijden (BBM Bietigheim), Dinah Eckerle (BBM Bietigheim), Tamara Horacek (Paris 92)
CSKA Moscova: Kathrine Heindahl (Odense), Anastasiia Illarionova (Zvezda Zvenigorod), Viktoriya Borshchenko (Rostov)
Odense: Lois Abbingh (Rostov-Don), Malene Aambakk (Molde HK), Ayaka Ikehara (Nykobing Falster HK), Rikke Iversen (Silkeborg-Voel KFUM)
Bietigheim: Xenia Smits (Metz Handball), Nele Reimer (Neckarsulmer SU), Julia Maidhof (HSG Bensheim/Auerbach), Trine Ostergaard (Odense), Stine Jorgensen (Odense), Emily Stang Sando (Buducnost Podgorica)
Esbjerg: Mette Tranborg (Odense)
Dortmund: Delaila Amega (TuS Metzingen), Tessa van Zijl (HSG Blomberg-Lippe), Clara Monti Danielsson (Team Esbjerg), Jennifer Gutiérrez (CBM Elche)
Sursa foto: Sursa foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER