Liga Campionilor la handbal feminin a intrat într-o nouă etapă, dacă ar fi să privim strict din punct de vedere al României. Tragerea la sorți pentru grupele Ligii Campionilor – sezonul 2013-2014, programată aseară, la Viena, a fost prima din ultimii șapte ani fără Oltchim Rm. Vâlcea printre combatante. Campioana României ar fi trebuit să fie cap de serie, după ce a jucat de două ori în semifinalele competiției în ultimii trei ani, însă cum și-a anunțat „dispariția”, evenimentul din capitala Austriei a trezit ceva emoții doar prin prisma unei eventuale calificări a echipei HCM Baia Mare.
Prin retragerea echipei Oltchim, Krim Ljubljana a fost principala beneficiară, în sensul că a urcat din urna a doua valorică în prima, alături de Gyor, Larvik și Buducnost. Formația slovenă va fi, probabil, una dintre favoritele publicului din România în viitorul sezon, în condițiile în care la Ljubljana a fost transferată „tripleta” Oana Manea – Patricia Vizitiu – Talida Tolnai. Marea favorită a românilor va fi însă Buducnost Podgorica, atât prin prisma transferului Cristinei Neagu, cât și datorită solidarității de care a dat dovadă poporul muntenegrean în urma gravului accident de la sfârșitul săptămânii trecute.
Alte două formații, Savehof (Suedia) și MKS Lublin (Polonia), s-au numărat printre „norocoasele” tragerii la sorți de la Viena, cele două beneficiind de situația Oltchimului, respectiv a campioanei Rusiei, Dinamo Volgograd, o altă formație care va lipsi din Liga Campionilor.
Gyor, posibilă adversară a vicecampioanei României
Grupa A a Ligii Campionilor, în care a fost extrasă și deținătoarea trofeului, Gyor, ar putea fi și cea mai atractivă, mai ales dacă HCM Baia Mare va reuși să treacă de turneul de calificare pe care îl va găzdui pe teren propriu. În caz de reușită, trupa lui Costică Buceschi va sosi în această grupă, în care au mai fost extrase Hypo Viena (Austria) și Thuringer (Germania). Pentru început, Baia Mare are de înfruntat alți doi adversari extrem de redutabili, formațiile daneze Viborg și Holstebro. Grupa A va avea însă cu siguranță români la start. Campioana Germaniei este antrenată de Herbert Muller, tehnicianul născut la Timișoara și care a pregătit în trecut și Rulmentul Brașov. Apoi, la Hypo și-ar putea face reapariția două handbalsite emblematice ale clubului, Simona Spiridon și Gabriela Rotiș. Cele două românce au primit oferte din partea clubului vienez să revină în activitate, iar șansele ca ele să accepte sunt foarte mari. Simona Spiridon s-ar afla în acest caz într-o ipostază inedită, avându-i ca adversari pe Herbert Muller, cel care i-a fost antrenor la naționala Austriei, și prietenii maghiari de la Gyor, trupă la care a activat cinci ani și pentru care a și evoluat într-o finală de Champions League.
Interesant de urmărit va fi și jocul Katarinei Bulatovic la Gyor, muntenegreanca reprezentând, probabil, cel mai important transfer înaintea sezonului următor, chiar dacă Vardar Skopje a făcut achiziții importante pe bandă rulantă. „Este prea devreme să vorbim despre apărarea titlului. Grupa în care vom juca este foartă bună, cu Hypo și Thuringer, care și geografic sunt aproape de Gyor. Acest lucru este ok și pentru fanii noștri, care vor putea să ne însoțească într-un număr important și în deplasare”, a declarat Tamas Szabo, reprezentantul campioanei Europei.
Cristina Neagu vs Jakob Vestergaard
Din punct de vedere al handbalui românesc, interesul în grupa B este stârnit de duelul dintre Cristina Neagu, ajunsă la Buducnost, și antrenorul Jakob Vestergaard, fostul tehnician al Oltchimului care va sta pe banca formației daneze FC Midjylland. Interul stânga a declarat în mai multe rânduri că a fost cucerită de stilul de lucru al antrenorului danez. De partea cealaltă, Vestergaard a primit o grea lovitură la Vâlcea când Neagu s-a accidentat, Cristina fiind considerată o jucătoare vitală de către danez. De altfel, după ce Oltchim a ieșit din Liga Campionilor, Jakob a spus că o cauză pentru ratararea finalei Ligii Campionilor a fost și absența Cristinei Neagu din echipă. În grupa B vor mai evolua MKS Lublin și câțtigătoarea turneului 2 de calificare, în care Ferencvaros este mare favorită. „Este o grupă puternică, cu siguranță nu va fi ușor pentru nimeni. Dar vorbim despre Liga Campionilor, iar dacă vrei să câștigi, trebuie să bați fiecare echipă. Cred că Buducnost poate să meargă mai departe decât a făcut-o în sezonul următor”, s-a exprimat Bojana Popovic, în prezent manager sportiv la Buducnost. Fosta mare handbalistă a și insistat pentru transferul Cristinei Neagu la Podgorica.
Tragere cu dedicație pentru Vardar Skopje
În grupele C și D vor evolua trei dintre favoritele Ligii Campionilor, Krim (grupa C), Larvik și, probabil, Vradar Skopje care va veni din calificări (grupa D). Echipa tripletei românești de care aminteam mai sus va evolua într-o grupă mai mult decât accesibilă, cu Metz, Savehof și probabil Byasen sau Leipzig, care se vor bate pentru poziția a patra în grupă în turneul de calificare. În grupa D, Larvik le-a mai primit pe Balonmano Bera Bera, formație la care va juca și Silvia Navarro, și Podravka. Această ultimă grupă ar veni ca o „mănușă” pentru Vardar Skopje, noua forță handbalistică apărută pe harta Europei după ce a transferat o echipă de vedete, în frunte cu Pineau, Dembele, Lekic sau Radicevic. Vardar trebuie să-și asigure însă locul într-un turneu de calificare cu Rostov și Fleury, ultima echipă la care activează și Ionela Stanca.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER