O finală de Cupa Campionilor Europeni se câștigă nu doar prin valoare și formă sportivă, ci și prin decizii inspirate. Rețeta a fost testată și de voleibaliștii de la Dinamo, câștigători ai CCE în 1981.
Dinamo a adus ultima cupă importantă a voleiului românesc în 1981, când învingea pe ȚSKA Moscova cu 3-2 în finala de la Palma de Mallorca. Bucureștenii formau atunci un grup redutabil, poate cel mai valoros din istoria jocului cu mingea la fileu de la noi, dar chiar și așa victoria lor a surprins. „ȚSKA Moscova era naționala URSS din acel moment. Tot ce aveau rușii mai bun. O echipă aproape imposibil de bătut în acele vremuri”, rememorează Laurențiu Dumănoiu, cel considerat un adevărat „Marius Lăcătuș” al voleiului autohton.
„Gunther a venit cu ideea de a schimba liniile”
ProSport a reunit patru dintre artizanii victoriei de acum 29 de ani, pentru a afla rețeta succesului. Gunther Enescu, Laurențiu Dumănoiu, Marius Căta-Chițiga și Marian Păușescu (foto sus, de la stânga la dreapta) au atins și întrebarea zilei: cum poate Oltchim să mai câștige Liga Campionilor? „Cu un an înainte, în 1980, luasem bronzul la Olimpiadă. Ne-au bătut rușii în semifinale. Știam că sunt mai buni ca noi, dar am inovat. Am schimbat echipa, i-am luat tare și, până să se dumirească, aveam 2-0 la seturi”, povestește Păușescu. Rușii s-au adunat și, următoarele două „felii” de meci, i-au făcut arșice pe bucureșteni. „Nu mai știam de noi. Eram bulversați, cu moralul la pământ. Noroc că a venit Gunther cu o idee bună. Am schimbat liniile și, până să-și dea seama rușii, i-am bătut. Așa se câștigă un meci, și cu inspirație de moment. La asta trebuie să lucreze și Oltchim, la factorul surpriză”, punctează Dumănoiu.
„Locul 5 la CE, o tragedie”
Ceea ce puțini știu: Dinamo și ȚSKA Moscova au disputat împreună patru finale de CCE: 1974 (Paris), 1977 (Pieksamaki), 1981 (Palma de Mallorca) și 1982 (Paris).
Dintre toate, românii au câștigat numai una, cea din 1981! „Am avut o echipă de excepție, clădită în vreo 10 ani, numai din vârfurile fiecărei generații. Atunci, un loc cinci la europene era văzut ca o tragedie. Eram băgați în ședință și făcuți trădători. Acum, ce să mai vorbim…”, punctează Enescu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER