Cum se vede handbalul românesc din Germania? Werner Stockl: „Cu părere de rău, handbalul masculin nu mai reprezintă niciun fel de interes mediatic în afară”

  • Prezent la sărbătoarea Stelei – 40 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni – Werner Stockl (64 ani), unul dintre cei mai buni pivoți ai României din toate timpurile (campion mondial în 1974 și dublu medaliat olimpic), a acceptat să stea de vorbă cu ProSport, având ca temă de discuție handbalul românesc. Sau mai bine spus, cum se vede handbalul românesc în Germania?

Werner Stockl este plecat de fix 30 de ani din România, fiind stabilit la Karlshurer (Germania). Nu s-a rupt total de handbal, ci de câte ori a avut ocazia a antrenat echipe din Germania și Elveția, este adevărat la un nivel inferior de performanță. Atunci când are timp, nu ezită să meargă la meciuri în Bundesliga și în Liga Campionilor. În același timp, urmărește tot ce se întâmplă în handbalul românesc, în special prin intermediul mass-mediei. Chiar dacă acum Werner Stockl profesează ca fizioterapeut, sportul care i-a adus satisfacții totale rămâne pasiunea vieții. Ar vorbi non-stop despre handbal, iar în aceste zile a retrăit alături de coechipieri vremurile de altădată.

Despre Steaua 1977:

„Liderul a fost antrenorul Cornel Oțelea, care pentru toți a reprezentat un exemplu, un idol cu adevărat. A fost mereu alături de noi, ne-a înțeles, ne-a și iertat pentru prostiile pe care le făceam, atâta timp nu poți să fii numai serios, atmosfera trebuie să fie și destinsă. Și el a înțeles bine aceste situații și să ne aducă întotdeauna în momentele cheie la un nivel foarte ridicat de pregătire și cu o dorință enormă de victorie, pe care a avut-o ca triplu campion mondial”, a susținut Werner Stockl.

Marele pivot al României este în general o fire foarte veselă, dar atunci când vorbește despre prezentul handbalului masculin devine brusc foarte sobru. Cum se vede handbalul românesc în Germania? „Handbalul românesc, cu părere de rău, mă refer la cel masculin, nu mai reprezintă niciun fel de interes mediatic în afară. Au urcat alte națiuni, Franța, Spania. În anii 70, reprezentanți ai acestor națiuni au venit și au stat cu noi luni de zile, au învățat, au fost îndrumați de antrenori români, iar azi ne dau ei lecții, ne spun cum se fac antrenamentele și se obțin performanțele. Mai trist, ca o părere personală, la nivel de conducere al federației și al cluburilor există influența politicului. Pe plan sportiv, politicul nu are un drept de a se exprima sportiv, cum să se obțină performanța, cine să o obțină. Dar acestea sunt situațiile. Politicienii de azi își pun președinții la federații, deși poate că acești oameni nu sunt capabili și nici în putere de a conduce și a dezvolta sportul național în direcția de a câștiga. Revenind la handbal, în Germania nu se mai vorbește absolut deloc de handbalul românesc. Se mai face câte o referire la România atunci când e vorba despre un Campionat Mondial și se nominalizează națiunile care au câștigat. Dar imediat intervine și această idee: România nu mai reprezintă nimic, nu mai este ce a fost”, a răspuns Werner Stockl.

La începutul acestui an, fostul pivot al Stelei a urmărit partida amicală dintre Germania și România (30-21) și consideră că Xavier Pascual va avea la rândul lui dificultăți să facă o echipă care să devină constantă la cel mai înalt nivel. „Este greu să faci ceva valoros cu un material care nu este la nivelul performanței pe care o ceri. Și cred în continuare că România, mă refer la handbalul masculin, nu are jucătorii, materialul uman și dorința de a învinge. Ca să pornească din nou, trebuie reluată munca de jos, de la bază, la nivel de copii și juniori, să fie antrenați de profesori români care au interese să evolueze pe scara valorică. Dar este greu, trebuie luat totul de la început. Iar ca să o iei de la început, trebuie să începi și cu echipe noi, cu idei noi de performanță, Și trebuie răbdare cu acești jucători noi, să crească, să-i antrenezi, să nu-ți pierzi încrederea în ei. Birtalan a fost la Campionatul Mondial din 1970 la care a jucat foarte puțin, a fost la Jocurile Olimpice din 1972 în care iarăși nu a avut un aport substanțial, iar în 1974 a ieșit cel mai bun jucăto0 din lume și a avut o contribuție enormă la câștigare titlului. Deci, antrenorii au văzut ceva în el, au avut răbdare și i-au dat drumul în momentul lui cel mai de vârf. Asta lipsește la noi, răbdarea. Toată lumea vrea performanță și pentru asta cumpără jucători și jucătoare, uităm astfel valorile interne, acestea sunt date la o parte”.

Despre actuala echipă națională, Werner Stoeck crede că „poate face jocuri bune, dar constanța de a câștiga un turneu, de a se evidenția este instabilă. Poate face azi un joc foarte bun, ceea ce a și demonstrat o dată cu Rusia acum câțiva ani, dar lucrurile nu sunt de așa natură încât să poți să spui că azi poți să câștigi”.

Werner Stockl a venit special din Germania pentru a fi alături de colegi la sărbătoarea Stelei, adică împliniea a 40 de ani de la câștigarea ultimului trofeu în Cupa Campionilor Europeni.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 30 04. 2017, 13:37
Actualizat: 30 04. 2017, 19:29