Cum va arăta CSM București în 2020? Clubul stă pe un butoi cu pulbere, consecințele pot fi tulburătoare, mai ales că vine după un 2019 în care și-a pierdut bonitatea! | SPECIAL
Din punct de vedere sportiv, echipa de handbal feminin a CSM București a început anul cum nu se poate mai bine, chiar din prima săptămână reușind să recupereze două puncte în Liga Națională față de rivala SCM Rm. Vâlcea. Din punct de vedere administrativ, problemele sunt cât se poate de serioase, dacă nu chiar grave. Clubul abia a găsit bani pentru o deplasare a echipei de handbal la Slatina. Cristina Neagu & Co au plecat cu noaptea în cap, la ora 6:00, pentru a juca un meci oficial la ora 11:00, la aproape 200 de kilometri distanță. Club care are pretenții de Final Four în Liga Campionilor. Restanțele sunt mari în tot clubul, iar datoriile se rostogolesc precum un bulgăre de zăpadă. Problemele sunt mai complicate decât se văd în exterior.
Cum va arăta CSM București în 2020 la handbal feminin? Greu de răspuns la această întrebare, având în vedere incertitudicea care planează peste clubul Primăriei Capitalei.
Totul se reduce în primul rând la buget, iar după ce anul trecut acesta a fost redus cu 30%, sunt semnale că va urma o altă micșorare și în acest an. În plus, bugetul este o treabă, pe hârtie, iar banii lichizii care ajung propriu-zis la club este o altă treabă. În 2019, nu a existat un echilibru din acest punct de vedere, iar de aici ar fi pornit, de fapt, problemele reale ale clubului încă de la începutul anului trecut. Restanțele către sportivi au devenit tot mai însemnate, furnizorii au rămas neplătiți, ajugându-se până la situația de a fi desființate și anumite secții în vară. Care oricum nu au dus la îmbunătățirea lucrurilor din punct de vedere financiar, cel puțin până în această perioadă.
MAI PREZINTĂ CSM BUCUREȘTI O GARANȚIE BUNĂ?
Datoriile clubului ar însuma azi peste 10 milioane de lei, iar cu excepția fetelor de la handbal, care au restanțe de aproximativ 2-3 salarii, în rest, datoriile către sportivi și staff-uri sunt și mai mari. Așadar, situația este destul de complicată. În plus, imaginea acestui tașmeș-balmeș de la clubul Primăriei s-a probagat și în exterior. Iar de aici s-a născut și următoarea întrebare: Mai prezintă CSM București o garanție bună?
Dacă ne raportăm la echipa feminină de handbal, care în ultimii ani a devenit un brand în Europa și a fost inclusă permanent printre marile cluburi care luptă pentru câștigarea Ligii Campionilor, imaginea acesteia a fost afectată destul de serios. După tot ce s-a întâmplat în 2019, în lumea impresarilor, clubul este văzut tot mai sumbru, există chiar semnale că nu-l mai recunosc drept unul de top, nu mai prezintă bonitate, precum Gyor, Rostov, Metz, Brest Bretagne. Iar acest aspect îngreunează, implicit, procesul de formare a echipei pentru sezonul 2020-2021. Pe lângă faptul că majoritatea adversarilor mișcă deja pe piața trasferurilor, ba chiar au făcut publice și primele rezultate, CSM București va avea dificultatea să țină compact și actualul lot dacă situația nu se va îmbunătăți substanțial în următoarea perioadă.
PÂNĂ LA CUM VA ARĂTA ECHIPA CSM BUCUREȘTI ÎN VARA ANULUI 2020, VIN OPT MECIURI DE FOC ÎN URMĂTOARELE DOUĂ LUNI
Până la sezonul 2020-2021 și cum va arăta echipa din vară, CSM București are în față un început de an foarte dificil. Practic, tot sezonul se joacă în următoarele două luni, când sunt programate cele șase meciuri în Liga Campionilor, dar și derby-ul cu SCM Rm. Vâlcea plus o deplasare dificilă la Gloria Buzău în Liga Națională.
În Europa, „tigroaicele” stau prost la startul grupei principale, pentru că sunt abia pe locul 5 cu 3 puncte, după Metz – 6 puncte, Vipers – 5 puncte, Rostov – 5 puncte și Esbjerg – 4 puncte. Obiectivul CSM București este o calificare în Final Four, iar șansele sunt bune doar dacă prinde locurile 1-2 la final. Ce ar însemna asta? Că i-ar trebui în jur de 9-10 puncte din 12 posibile în cele șase partide cu Metz, FTC Rail Cargo și Vipers Kristiansand (tur-retur). Obligatoriu cu avantaj la meciuri directe cu Metz și Vipers în caz de egalitate de puncte. CSM București are deja dezavantajul meciurilor directe cu Rostov și Esbjerg, care sunt în față după prima fază a competiției. În sens contrar, scenariile sunt mai mult decât complicate în tentativa de a-și atinge obiectivul
Dacă vor termina pe locul 4 în grupă, „tigroaicele” vor fi „condamnate” în proporție de 90% la o „dublă” cu Gyor în sferturile de finală, cu returul în Ungaria. Dacă vor fi pe locul 3, atunci în fața lor va sta Brest Bretagne, cu al doilea meci în Franța. Echipa franceză, la rândul ei, a mers ceas până acum.
CSM BUCUREȘTI FUNCȚIONEAZĂ PRECUM UN ROBINET. PRIMĂRIA ÎL DESCHIDE CÂND VREA
Așadar, CSM București va merge în continuare, va putea să facă performanță cu o singură condiție, să aibă bani. Deocamdată, gruparea stă excelent la capitolul directori. Adică, are nu mai puțin de patru! Care o fi, totuși, rolul „adjucților” Ionuț Aron, Alexandru Nedelea (ambii impuși de partidele politice) și Iulian Pâslaru, repus în drepturi de Justiție, în condițiile în care clubul este atât de sărac azi? Toată „seva” vine de la Primărie, iar activitatea clubului funcționează precum un robinet. Depinde doar de cum Primăria îi mai dă drumul, pentru că alte surse de venit la CSM nu există.
CSM București va susține primul meci în grupele principale ale Ligii Campionilor pe 25 ianuarie, pe terenul echipei FTC Rail Cargo. Până atunci, în mod normal, clubul ar trebui să găsească soluții pentru a ieși din această agonie. În sens contrar, consecințele pot fi destul de tulburătoare, atât din punct de vedere sportiv, dar și structural.
Altfel, tot pe hârtie, așa cum a fost / este bugetul, echipa stă mult mai bine decât la startul anului 2019. Dacă în urmă cu an, CSM a plecat la drum fără Neagu și Kurtovic accidentate la echipele naționale, cu Lekic, Cvijic și Manea acuzând probleme medicale pe parcurs, acum bazele sunt mult mai solide. Lipsesc Carmen Martin, Laura Moisă și Nora Mork, cu premise bune de a reveni pe parcurs și pentru a aborda momentele fierbinți ale părții secunde de sezon.