Cum va fi gestionată situația în handbalul românesc, dacă pandemia de coronavirus va afecta din nou întrecerile? Federația Română de Handbal a pregătit un Regulament pentru cazuri de forță majoră | EXCLUSIV
În plină pandemie de coronavirus și având în față și exemplul din sezonul trecut, Federația Română de Handbal a pregătit un Regulament pentru cazuri de forță majoră. Titlul la sfârșitul unui sezon se va acorda dacă s-au disputat peste 50%+1 din etapele programate inițial.
Federația Română de Handbal a pregătit un Regulament pentru cazuri de forță majoră, astfel încât să nu mai existe precedente precum cele din primăvară
Criza sanitară la nivel global a dat peste cap handbalul în sezonul 2019-2020. Calificările pentru Jocurile Olimpice au fost amânate, cupele europene au fost anulate (cu excepția turneului Final Four al Ligii Campionilor masculin), iar în competițiile interne s-au luat decizii diferite de la o țară la alta în privința ierarhiilor finale. Unele națiuni au încheiat campionatele cu acordare de titlu, altele nu, cum a fost și cazul României. Doar în Belarus s-a jucat aproape până la final, dar acolo a fost un caz particular.
În România a fost foarte multă agitație în privința închiderii de sezon, în special la feminin, acolo unde SCM Rm. Vâlcea și CSM București au fost la egalitate de puncte, „tigroaicele” având și un meci mai puțin disputat, o restanță cu AHCM Slobozia. În cele din urmă, Consiliul de Administrație a votat pentru închiderea sezonului după clasamentul existent în momentul întreruperii sezonului, cu Vâlcea – locul 1, grație unui gol în plus la golaveraj.
CSM București s-a simțit dezavantajată, nu mai reluăm discuțiile din luna mai, cert este că de această dată Federația Română de Handbal a pregătit un regulament și pentru „Situații Speciale”. Mai ales că pandemia de coronavirus nu a trecut și nu este exclus ca și ediția 2020-2021 să fie perturbată de acest factor.
Așadar, în cazuri de forță majoră, gen epidemii, război, etc, în care competiția nu se poate desfășura, propunerile sunt următoarele:
În Ligile Naționale, în cazul în care competițiile se întrerup și nu se mai pot relua până la data stabilită de EHF pentru transmiterea clasamentelor/echipelor calificate în cupele europene, clasamentele se va întocmi folosind criteriile de departajare finală (adițiune de puncte, meciuri directe, golaveraj, etc).
În cazul în care vor exista echipe aflate la egalitate de puncte, dar număr diferit de meciuri, clasamentul se va întocmi calculând coeficientul rezultat din împărțirea numărului de puncte la numărul de meciuri disputate.
Titlul va fi acordat dacă s-au disputat peste 50%+1 din etapele programate inițial. Echipele clasate pe locurile 16, 15, 14 și 13 vor retrograda direct în Divizia A.
Regulile U21 și U23: Se va calcula media de minute în raport cu numărul de etape disputate de fiecare echipă. Media trebuie să fie mai mare sau egală cu 10 minute, respectiv cu 30 de minute.
În cazul în care competiția nu poate începe la data stabilită inițial sau se întrerupe pentru o perioadă de timp și nu mai pot fi reprogramate toate etapele rămase de disputat, întâi se vor desfășura meciurile restante, astfel încât toate echipele să aibă număr egal de jocuri. Apoi, etapele se vor derula în ordinea programării inițiale, care se pot programa până la Cupa României. În cazul în care nu vor putea fi programate toate meciurile restante și vor exista echipe aflate la egalitate de puncte dar cu număr diferit de meciuri, clasamentul se va întocmi calculând coeficientul rezultat din împărțirea numărului de puncte la numărul de meciuri disputate.
În ce condiții se renunță la Play Off/Play Out în Liga Zimbrilor
În Liga Zimbrilor, dacă întrecerea se întrerupe înainte de începerea Play Off/Play Out, clasamentul se va întocmi folosind criteriile de departajare finală. Dacă întrecerea se întrerupe după începerea Play Off/Play Out, clasamentul cu care se va încheia Liga Zimbrilor va fi cel înregistrat la finalizarea sezonului regulat (tur/retur). Titlul se va acorda dacă s-au disputat peste 50%+1 din etapele programate inițial în sezonul regulat (tur/retur).
De asemenea, în cazul în care competiția nu poate începe la data stabilită inițial sau se întrerupe pentru o perioadă de timp și nu mai pot fi reprogramate toate etapele rămase de disputat, Liga Zimbrilor se va desfășura în sistemul tur/retur, cu renunțare la Play Off-Play Out.
Federația Română de Handbal va programa competițiile având ca prioritate, în ordine:
- Competiții europene oficiale pentru cluburi și loturi naționale
- Ordinea de încheiere a competițiilor: Liga Națională-masculin și feminin și Divizia A, Baraj de promovare, Cupa României
- Final Four-ul Cupei României și (eventual) turneul tururilor rămase restante se vor programa în săptămâna de dinaintea datei stabilite de EHF pentru transmiterea clasamentului final/echipelor participante în cupele europene.
- Dacă echipe care participă la Barajul de promovare sunt angrenate și în Cupa României, se respectă ordinea menționată anterior.
- Dacă nu sunt echipe angrenate și în Cupa României și în Barajul de promovare, turneele pot fi organizate în aceeași perioadă.
Totodată, Federația Română de Handbal a luat în calcul și posibilitatea ca sezonul să nu înceapă la datele anunțate inițial ori întrecerile să fie întrerupăte. Astfel, reprogramarea meciurilor la toate categoriile competiționale se poate face începând cu:
7 zile de la momentul la care este posibilă reînceperea antrenamentelor specifice în sală, în cazul în care competițiile nu au început la datele stabilite sau au fost întrerupte pentru o perioadă mai mică de 1 lună și sportivii s-au putut pregăti în spații deschise cu minim 10 zile înainte de intrarea în sală.
14 de zile de la momentul la care este posibilă reînceperea antrenamentelor specifice în sală, în cazul în care competițiile nu au început la datele stabilite sau au fost întrerupte pentru o perioadă mai mică de 1 lună și sportivii nu s-au putut pregăti în spații deschise minim 10 zile.
21 de zile de la momentul reînceperii antrenamentelor specifice în sală, în cazul în care competițiile au fost întrerupte pentru o perioadă mai mare de 1 lună și sportivii s-au putut pregăti în spații deschise cu minim 10 zile înainte de intrarea în sală.
Toate aceste propuneri vor fi supuse aprobărilii Consiliului de Administrație în ședința din 30 iulie.