UPDATE 11:20 Alegerile pentru președinția Federației Române de Handbal au fost amânate din cauza vremii. În această dimineață, a fost consultat în regim de urgență Consiliul de Administrație al forului, și, cu un singur vot împotrivă, s-a decis ca alegerile să aibă loc la o dată ulterioară. Drumurile blocate ca urmare a ninsorilor abundente au făcut imposibilă venirea în București a mai multor votanți.
Au mai rămas doar câteva zeci de ore până la data la care, teoretic, handbalul românesc ar trebui să-și aleagă președintele, dar și ceilalți conducători pentru următorii patru ani. Este un moment de cumpănă al unei discipline (n.r. poate singura la nivel de echipe) care a reușit să mai scoată capul și în afara țării în ultimii ani, dar care pare că a intrat într-o stare de melancolie. A luat forma unui pacient bolnav, care nu are încă un diagnostic, dar care așteaptă verdictul medicilor pentru a ști cum se poate vindeca. Handbalul încă are capacitate să producă rezultate la cel mai înalt nivel, dar „tratamentul” ar trebui aplicat imediat, pe baza unei strategii, a unui sistem preocupat să caute, să atragă, să dezvolte, să inoveze, iar lista în acest sens poate continua.
Bătălia pentru șefia FRH se dă în trei, între Cristian Gațu (68 ani, actualul președinte), Remus Drăgănescu (64 ani, vicepreședinte, director tehnic) și Alexandru Dedu (42 de ani, până de curând președinte Liga Profesionistă de Handbal). Fiecare a intrat în această luptă cu cel puțin un argument, care ar putea atrage voturi. Cristian Gațu are capacitatea de a atrage și alte resurse financiare decât cele venite de la MTS, Remus Drăgănescu are un proiect care se adresează și celor „mici”, cu multe puncte de dezvoltare pentru sectorul de copii și juniori, în timp ce Alexandru Dedu vine cu o reformă a actualului sistem. În funcție de oamenii intervievați, fiecare candidat are și puncte slabe. Despre Gațu și Drăgănescu se spune că fac parte dintr-un sistem învechit, că au avut prea multe șanse pentru a schimba ceva, nu au făcut-o și e timpul să plece, în timp ce lui Dedu i se pun în cârcă cei doi ani de mandat în fruntea Ligii Profesioniste de Handbal, for suspendat de curând pentru că nu a reușit să atragă niciun alt membru lângă cei șase care l-au constituit.
Și totuși, cine are cele mai șanse mai mari să câștige această bătălie? Întrebare, cu trei răspunsuri: „Gațu e favorit, câștigă din primul tur cu 65-70%!”, „Dacă vin toți la vot, atunci Drăgănescu va fi noul președinte!”, „Lumea s-a săturat de Gațu și vrea o schimbare. Dedu va reuși!” Așadar, trei candidați, nenumărate scenarii și trei câștigători, dacă ar fi să dai crezare fiecărei tabere în parte. Astfel, din afară, bătălia pentru șefia FRH se prezintă echilibrată și este riscant să dai un pronostic. Mai degrabă am putea să anticipăm că luni nu se va face cvorumul, adică prezența la Adunarea Generală a două treimi din structurile afiliate cu drept de vot. Iar un rol important în acest aspect l-ar avea… vremea! Meteorologii au anunțat coduri galbele, portocalii și chiar roșii în aceste zile, de viscole și ninsori, astfel că n-ar fi exclus să apară și drumuri blocate. Iar în condiții meteorologice extreme mulți ar fi tentați să rămână acasă. În cazul în care nu va fi cvorum, luni, atunci alegerile vor fi „reprogramate”. Sunt voci care susțin că acestea ar putea fi împinse până la începutul lunii martie. Tot atunci se va alege și președintele de la fotbal.
Cititorii ProSport ar vota cu Dedu
Într-un sondaj inițiat de Prosport, „Pe cine vezi președinte al handbalului românesc în următorii patru ani?”, peste 1.000 de cititori și-au exprimat un vot. Majoritatea și-ar dori o schimbare la vârful handbalului românesc, Alexandru Dedu având 71% din opțiunile celor 1.073 de votanți. Cristian Gațu ar avea 21%, iar Remus Drăgănescu – 8%. Cei care și-au exprimat însă o părere nu au și drept de vot la Adunarea Generală, astfel că este de așteptat ca, la ședința în care va fi desemnat noul președinte, cifrele să fie diferite.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER