Deciziile luate într-o fracțiune de secundă de Rudi Stănescu! „Toată viața mea este legată de handbal, eu nu sunt tangențial cu acest sport”. Cine poate fi pe viitor „combinația” Rudi Stănescu – Mihai Popescu?

La numai câteva luni distanță după ce s-a retras din activitate, Rudi Stănescu a acceptat provocarea de a candida pentru funcția de vicepreședinte al FR de Handbal, sectorul masculin. Pe 14 februarie, fostul portar al echipei naționale și actual președinte al HC Dobrogea Sud Constanța va fi într-o competiție pentru postul amintit cu Daniel Georgescu și Sorin Dinu.

Rudi Stănescu este probabil unul din cei mai mari portari ai României din acest secol, a pus umărul la niște rezultate de excepție ale echipei HCM Constanța, dar în același timp a făcut parte din generația echipei naționale care s-a calificat la ultimele turnee finale, în 2009 și 2011. Dragostea, pasiunea pentru handbal l-au convins să pună pe picioare un nou club în Constanța și să continue în fenomen și după retragere. Acum, este gata să-și pună informațiile, cunoștințele la dispoziție și la nivelul Federației Române de Handbal. ProSport a stat de vorbă cu Rudi Stănescu, iar interviul poate fi citit în rândurile următoare:

Rudi, de ce candidezi pentru funcția de vicepreședinte al Federației Române de Handbal?
Candidez pentru că îmi pasă de acest minunat sport, fac parte din handbalul românesc de foarte muți ani. Nu pot să stau indiferent mai ales că mi s-a oferit o șansă, să pot lua parte la deciziile în folosul handbalului românesc.

Te-ai retras din activitate în vara trecută, ai făcut repede pasul către administrație, la cel mai înalt nivel. Îți imaginai un astfel de curs al carierei în urmă cu 9 luni?
Nu a fost nimic premeditat…

Întrebam ca viziune, fără niciun alt substrat...
Și la conducerea HC Dobrogea Sud Constanța nu pot să spun că am ajuns întâmplător. A fost ceva mai mult spontan, nu ceva premeditat în decurs de mai mult timp. Chiar doamna Elena Frîncu a venit, m-a întrebat, eram cu Toma, cu Buricea, „Hai, ce facem?”. „Facem!”. A fost o decizie luată într-o fracțiune de secundă și am dat drumul la treabă. Iar azi, nu avem încă 3 ani, ne batem din nou cu Dinamo, cu marile echipei ale României. Am avut și o „dublă” cu Magdeburg în Cupa EHF, am fost foarte aproape să-i eliminăm. Treaba merge bine la Constanța, iar acum, pentru că sunt alegeri la Federația Română, de ce să nu mă implic și la nivelul handbalului național, nu doar cel constănțean? Am posibilitatea asta, am capacitate, cunosc foarte bine sistemul, practic am jucat și la juniori foarte mulți ani, am jucat la seniori, de curând am fost și în liga a doua, știu care sunt problemele și acolo, avem Academiei la Dobrogea Sud și la juniori, știu despre ce este vorba și la acest nivel. De echipe de seniori nu mai vorbesc, de echipe naționale, nici atât. Deci, fac parte din sistemul acesta și sunt convins că pot să ajut la dezvoltarea handbalului.

Tot într-o fracțiune de secundă ai decis și atunci când a fost vorba despre a candida la funcția de vicepreședinte al FRH?
Da! Domnul Dedu m-a chemat prin octombrie, mi-a spus că dorește să obțină un nou mandat pentru următorii 4 ani și că are nevoie de ajutorul meu pentru a pune osul la treabă. „Te bagi, ce zici?”. Bineînțeles, răspunsul a venit tot într-o fracțiune de secundă, am spus DA! Nu ai cum să te gândești, să refuzi. Toată viața mea este legată de handbal, eu nu sunt tangențial cu acest sport, sunt în sistem de peste 25 de ani. Dacă ai posibilitatea asta, nu cred că poți refuza.

„O echipă bună cred că poate să pună la punct problemele existente azi”

Dacă vei câștiga postul de vicepreședinte și ai avea o baghetă magică la dispoziție pentru a schimba rapid ceva, care ar fi acest lucru?
În ultima perioadă am luat legătura cu mai mulți oameni de handbal din România, sunt multe probleme de rezolvat. Este clar că trebuie să umblăm puțin la regulamentele, să le corelăm. După aceea, judecat strict, conform regulamentului. Pot să vă dau un exemplu: anul trecut când s-a retras Reșița, decizia Federației a fost greșită. Anul acesta când s-a retras Odorhei, de data asta a fost decizie bună, corectă, chiar dacă nu s-a mai întâmplat ca anul trecut. Aici este o mare problemă. Am citit programele celor trei candidați la funcția de președinte, într-adevăr, trebuie să ne îndreptăm mult atenția către copii și juniori. Practic, aducerea celor doi antrenori la naționalele de seniori este un lucru foarte bun pentru handbalul românesc. Dar dacă ei nu au „materie primă”, jucători cu care să lucreze și să obțină rezultate, e puțin mai greu. Acolo este un sector care ar trebui exploata la maximum. Dar o echipă bună cred că poate să pună la punct problemele existente azi.

Se discută foarte mult în această perioadă faptul ca pe viitor jucătorul român să fie mai bine protejat în Liga Națională, în sensul de a fi introduse anumite restricții pentru aducerea jucătorilor străini sau obligativitatea ca echipele să aibă în componență și jucători până în 21 de ani. Ca președinte de club acest lucru, mai ales că HCDS Constanța are mai mulți jucători străini în lot?
Toți jucătorii români trebuie protejați, este perfect adevărat. Din păcate, diferența valorică între un jucător care termină junioratul și altul care activează în Liga Națională este foarte mare, din cauza acesta cred că este și un import masiv de jucători străini. Ca președinte de club, și eu îmi doresc să aducem cât mai mulți jucători români la echipă. În momentul în care ne facem campania de achiziții pentru sezonul următor, începem cu handbaliștii români. De exemplu: ne trebuie un jucător pe un anumit post, luăm cele mai bune trei variante din țară, dar ne lovim de faptul că sunt sub contracte, nu pot să vină, atunci trebuie să iau un jucător străin. Deocamdată ne lovim lipsa unui fond mai mare de jucători de valoare, de unde să putem alege, pentru a ne ajuta să obținem și rezultatele propuse. Este clar, trebuie să dezvoltăm mai multe proiecte pentru mărirea numărului de jucători români de valoare, dar pentru asta este nevoie de timp.

Încă ești destul de actual cu băieții care sunt azi la echipa națională, cu câțiva ai și jucat la Constanța. Ce ți-au transmis când au aflat de candidatura ta?
Aproape toți m-au felicitat și m-au susținut în această tentativă. Mulți mi-au transmis că este nevoie de un suflu tânăr în Federația Română de Handbal.

Cum vezi competiția cu Sorin Dinu și Daniel Georgescu?
Din ce semnale am, lupta este destul de echilibrată. De fapt nu e nicio luptă, este o candidatură pentru un post, pentru a ajuta handbalul. Este o oarecare concurență.

Ești pregătit și pentru momentele când se va spune, „Constanța a câștigat pentru că Rudi Stănescu este vicepreședinte la FRH”?
Nu vor fi decizii în favoarea Constanței! Dacă vă referiți la arbitraj, astăzi băieții au condus meciul impecabil, păcat că nu a fost transmis meciul (n.r. referire la Bogdan Stark și Romeo Ștefan, care au condus partida Dinamo – HCDS 29-29). Greșeli s-au mai făcut, greșeli vor mai fi, până la un anumit punct sunt omenești. Important este să nu fie 15-16 într-o direcție.

Pe când estimezi că vom avea din nou o echipă națională care să se califice măcar la turneele finale?
Aș minți să spun peste un an. Important este ca drumul pe care suntem acum, iar eu am mare încredere în Xavier Pascual, să fie continuat. El are un proiect bun, m-am interesat și la foștii colegi de la echipa națională, nu am auzit decât cuvinte de laudă, cuvinte frumoase vizavi de tot ce înseamnă mentalitate, concepție de joc, program, schimbările pe care le face.

Cât timp ar trebui să avem cu toți pentru a fi reconstruită naționala masculină?
Într-un timp foarte scurt nu se poate. Eu sunt de principiu că un lucru bun se face în timp, peste noapte nu faci nimic. Este greu de estimat acum. De ce spun asta? Am fost în Croația la Campionatul European, echipele de acolo sunt mult în fața noastră. Cu siguranță, trebuie să venim din urmă, dar nici ei nu stau pe loc. Eforturile noastre trebuie să fie duble față de ei, pentru a-i ajunge din urmă. Eu cred în echipa națională de azi, cred că ne putem califica și la un turneu final.

Am avut la echipa națională cțiva ani modelul Rudi Stănescu, de o perioadă de timp îl avem pe Mihai Popescu. Cine va fi viitoarea combinație Rudi Stănescu – Mihai Popescu dintre portarii tineri din țară?
În primul rând, sper ca „Pope” să mai joace cel puțin 5 ani, meseria de portar este mai longevivă, el mai poate evolua la nivel mare câțiva ani buni. Dintre portarii mai tineri care vin din urmă este Tudor Stănescu de la Steaua, Ionuț Iancu, un portar foarte bun, văd că vine puternic din urmă și Bucătaru de la Baia Mare. Poarta este asigurată.

Prioritatea numărul 1 rămâne clubul sau va deveni Federația?
Prioritatea mea numărul 1 este handbalul românesc. Am fost întrebat de conflict de interese. Nu! Practic, FR de Handbal este alcătuită din asociația cluburilor. Este normal ca federația să fie condusă de oameni de handbal, de oameni implicați la diferite cluburi, oameni care au jucat handbal, oameni care fac parte din sistem. În primul rând este nevoie de o echipă, iar dacă aceasta este prohandbal, sută la sută disciplina va produce în continuare rezultate.

Îți dorești un rol executiv la Federație sau este suficientă o voce, un vot în Consiliul de Administrație?
Nu cred că este suficient doar o voce și un vot. Am vorbit și cu domnul Dedu, eu chiar vreau să implic. Este adevărat, nici nu poți să le faci pe toate, indiferent cât de dibaci ești. Dar vreau să mă implic mai mult decât un singur vot.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 11 02. 2018, 16:29
Actualizat: 11 02. 2018, 16:37