Dependente de primării!** Peste 90% din grupările primei ligi de handbal sunt finanțate de comunitățile locale
Turul Ligii Naționale feminine (11 meciuri) se întinde pe durata a aproximativ cinci luni
În sezonul 2012-2013, o echipă poate alinia cinci jucătoare străine
Cupa României revine în noul sezon sub o formulă mai atractivă, cu un „Final 4″
Liga Națională feminină debutează la mijlocul acestei săptămâni sub semnul tranziției. Handbalul încearcă să faci pași către o Ligă Profesionistă, însă cum procesul de transformare se desfășoară cu mare dificultate, din varii motive, sezonul 2012-2013 va fi organizat tot de Federația Română de profil. Cluburile au făcut însă o cerere de aderare la Liga Profesionistă de Handbal, prin care s-au obligat ca până la sfârșitul sezonului să se transforme în grupări profesioniste.
Și în noua ediție de campionat, echipele din Liga Națională sunt dependente în mare măsură de comunitățile locale. Cu excepția Oltchimului și a Jolidonului, care dispun de alte surse de finanțare, celelalte grupări și-au construit bugetele în primul rând pe promisiunile Primăriilor locale și ale Consiliilor Județene.
Vărzaru s-a întors acasă
Pentru noul sezon, Liga Națională propune câteva schimbări semnificative. În primul rând, campionatul se va disputa cu 12 echipe la start, după câteva tentative eșuate ale FRH de a reduce numărul combatantelor din prima ligă. Apoi, limita jucătorilor străini admiși într-o echipă la un meci s-a modificat de la trei la cinci. Oltchim Rm. Vâlcea, Dunărea Brăila, Oțelul Galați sau HCM Roman sunt echipele care s-au orientat către piața externă și vor beneficia de această prevedere. Campioana României a achiziționat adevărate staruri, Bulatovic, Pineau, Barbosa, care nu ridică neapărat valoarea campionatului, dar care o vor ajuta cu siguranță să se înscrie în duelul pentru câștigarea Ligii Campionilor. Reperul valorii campionatului va fi dat de celelalte combatante, întrucât, e clar, Oltchim „joacă” la alt nivel și nu are cum să rateze titlul cu numărul 19 din istoria clubului. Ediția 2012-2013 marchează întoarcerea Cristinei Vărzaru în România, la CSM București, după ce a câștigat, printre altele, de trei ori Liga Campionilor cu Viborg, dar poate și revenirea în lumina reflectoarelor a formației Corona Brașov (n.r. ex-Rulmentul), trupa Marianei Târcă fiind ultima care a reușit să întrețină o competiție cu Oltchim pe plan intern, în urmă cu 4-5 ani.
Medie de două jocuri pe lună
Din punct de vedere al evoluției întrecerilor interne se disting două aspecte înaintea debutului. Primul ar fi că turul de campionat, adică 11 meciuri, se desfășoară pe durata a aproximativ cinci luni (!!!). Programul echipei naționale sau a cluburilor implicate în cupele europene ar fi o explicație, însă media de două jocuri pe lună este totuși cam mică. În schimb, Cupa României, competiția batjocorită în ultimii ani, revine în actualitate cu un nou format. În primă fază, formațiile de pe locurile 5-12 în sezonul trecut vor juca într-o dublă manșă eliminatorie. Celor patru câștigătoare li se vor alătura Oltchim, Brăila, Zalău și Cluj și se vor forma „sferturi”, care se vor juca tot în sistemul tur-retur. Învingătoarele vor merge într-un „Final 4″, programat după ultima etapă de campionat.
Oltchim este gruparea care a câștigat cele mai multe titluri, 18
10 echipe au cucerit cel puțin un titlu de campioană
Primul „7″ al echipelor de top
Oltchim: Navarro (portar) – Barbosa, Jovanovic, Pineau, Manea, Bulatovic, Managarova
Jolidon: Petroczi (portar)- Dincă, Tivadar, Senocico, Chintoan, Cartaș, Paraschiv
Corona: Dedu (portar)- Hotea, Druțu, Țăcălie, Apetrei, Tudor, Burghel
Brăila: Nichita (portar)- Crăciun, Horjea, Ada Moldovan, Shutska, Kuridza, Brot
Dintre cele 12 participante, doar Oltchim, Corona Brașov și HC Zalău au în palmares cel puțin un titlu de campioană
Cele mai importante transferuri
Oltchim: Katarina Bulatovic (Buducnost), Amandyne Leynaud (Metz), Allison Pineau (Metz), Alexandrina Barbosa (Itxako), Silvia Navarro (Itxako)
„U” Jolidon: Carmen Cartaș (Cetate Deva)
HCM Baia Mare: Renata Ghionea Tătăran (Neptun Constanța), Melinda Geiger (Oltchim), Mihaela Smedescu (Oltchim)
SCM Craiova: Dana Băbeanu (Oltchim), Ionica Munteanu (Jolidon Cluj)
Corona Brașov: Adriana Țăcălie (Buducnost), Diana Druțu (Oțelul), Cristina Sântămărean (CSM Bacău), Nicoleta Tudor (Oțelul), Andreea Artean (Oțelul), Oana Cîrstea (Neptun Constanța)
Dunărea Brăila: Mirela Nichita (Zalău), Irina Shutska (CSM Bacău), Yanna Batkova (St. Petersburg), Sandra Kuridza (Erdi)
HCM Roman: Radina Krumova (CSM Bacău), Radostina Genkova (Murcia), Mihaela Din (Corona Brașov)
CSM București: Cristina Vărzaru (Viborg), Daniela Molfea (HC Zalău)
CSM Ploiești: Manuela Manda (Oțelul Galați), Alexandra Iovănescu (Neptun Constanța), Mirela Toma (CSM Bacău)