Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a decis miercuri, cu 10-2 voturi, ca HC Vaslui să fie echipa care va participa la turneul de baraj pentru menținerea în Liga Națională de handbal masculin. Echipa pregătită de Sandu Iacob nu s-a împăcat cu această idee, de a reveni din vacanță și a susține încă două partide pentru a continua în Liga Națională, dar până la urmă a decis să plece spre Brașov, acolo unde va înfrunta Știința Municipal Bacău și CNOT Brașov. „Din respect față de meseria pe care ne-am ales-o, față de echipele participante, față de regulamentele/comisiile pe care le respectăm și față de cei care ne susțin financiar și moral am decis să ne prezentăm la acest turneu de baraj„, a relatat antrenorul.
Din puncte de vedere sportiv, lucrurile vor continua conform ultimei decizii a „instanței” supreme din handbalul românesc. În paralel însă au început să se producă anumite „mișcări tectonice”. Într-o zi FRH a anunțat că Minaur este echipa care va participa la turneul de baraj, iar în ziua următoare a fost chemată HC Vaslui din vacanță pentru a-și juca viitorul în Liga Națională, situație care a tensionat atmosfera.
„Lucrurile acestea sunt urmate în mod normal de demisii„, a susținut Sandu Iacob, imediat după ce a aflat că trebuie să-și sune jucătorii din vacanță și să-i anunțe că bătălia în acest sezon nu s-a terminat, așa a / i-a anunțat FRH.
În susținerea antrenorului de la HC Vaslui și ca urmare a unui comunicat oferit de FRH a sărit un handbalist activ, Răducu Andrei Tamaș, portar la Știința Municipal Bacău. Acesta s-a simțit frustrat de tot ce s-a întâmplat și a avut un mesaj foarte tranșat pe pagina personală de Facebook:
Prima demisie nu s-a lăsat mult așteptată și a venit la câteva ore distanță după ce Consiliul de Administrație a dat votul final. Alin Cârligeanu, membru în Consiliul de Administrație care a votat pentru menținerea deciziei Comisiei de Competiții, și-a anunțat pe pagina de Facebook demisia de onoare. Fostul arbitru internațional și președinte al Comisiei Centrale de Arbitri nu și-a anunțat numai plecarea din forul decizional al FRH, dar și-a îndemnat și colegii să facă același lucru, după Jocurile Olimpice, pentru … a grăbi alegerile generale.
ProSport vă prezintă integral mesajul lui Alin Cârligeanu:
„Dragi prieteni ai handbalului,
Astazi dupa ora 15:00, citind ultima parte a comunicatului FR Handbal din care citez : „Conducerea Federației este profund afectată de cele întâmplate și face mențiunea faptului că Regulamentul Ligii Naționale a fost întocmit de Departamentul Tehnic al Federației și aprobat în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 25.06.2015, fără obiecțiuni.” am realizat ce greseala imensa am facut fata de cele doua echipe- Minaur si Vaslui cand am votat „fara obiectiuni” regulamentul de desfasurare a LN” – si am hotarat sa demisionez din CA.
Cred ca, desi cele doua echipe au reprezentanti in CA care au fost la fel de „atenti” ca si noi ceilalti membri la continutul regulamentului inaintat de departamentul de specialitate, le sunt dator cu scuze si-mi inaintez demisia, zic eu de onoare. Sper ca dupa JO (ca sa nu tulburam atmosfera) si ceilalti 9 colegi care astazi au votat pentru mentinerea hotararii CC sa-si faca o analiza si, spre binele handbalului, sa grabeasca alegerile generale.
Personal, dupa ultimele evolutii interne pe care nu doresc sa le comentez, ma consider eliberat de orice obligatie morala pe care uneori Presedintele sugereaza ca as avea-o fata de echipa actuala. Cred ca pe parcursul celor mai bine de 2 ani am incercat sa-mi fac datoria in mod onest. Le doresc succes componentilor delegatiei Romaniei la JO si iubitorilor de handbal sa se bucure de un sport curat si frumos.
Pe cei care vor vota la toamna sau peste doi ani ii rog sa refuze listele si sa voteze in special cu mintea si putin si cu inima. Sunt convins ca Romania va inregistra o crestere substantiala a nivelului de dezvoltare la masculin in urmatorii 4 ani, indiferent de cine va alcatui CA si cine-l va prezida. Celor care astazi conduc FRH in calitate de alesi, nu le doresc nimic sau, asa cum zicea nea Pandele (n.r. unchiul fostului șef CCA, unul din pionierii arbitrajului românesc), ce-mi doresc ei mie sa le dea Dumnezeu lor ori zece„.
Majoritatea membrilor CA au fost luați prin surprindere de gestul lui Alin Cârligeanu, dar mai ales de mesajul pe care l-a publicat. „Eu nu am de ce să-mi dau demisia, nu este apanajul nostru toată această situație creată. Comisia de Competiții și Departamentul Tehnic trebuie să ia în considerare toate situațiile care se pot întâlni în timpul unui sezon. Este o greșeală ce s-a întâmplat în ultimele zile, dar din punctul meu de vedere, dacă o echipă merge mai departe cu anumite rezultate care contează într-un clasament, atunci acestea trebuie luate în considerare și în eventualitatea că există o egalitate de puncte și trebuie efectuată o departajare”, a susținut Vasile Pavel, membru CA. Mai mult, omul care se ocupă cu delegările arbitrilor pe plan intern a precizat că Alin Cârligeanu „nu este omul care să discute despre acest Consiliu de Administrație, întrucât este membrul care a participat la cele mai puține ședințe. Eu sunt unul dintre memmbrii care a participat la toate ședințele, iar acest Consiliu de Administrație a rezolvat multe probleme ale handbalului românesc. Nu este de competența CA să întocmească un regulament de desfășurare al unui campionat”.
Din contextul mesajului publicat de Alin Cârligeanu am extras mai multe idei. Una dintre acestea spune așa: „Cele două echipe au reprezentanți în CA care au fost la fel de > ca și noi ceilalți membri la conținutul regulamentului înaintat de departamentul de specialitate”. Referirea probabil că îi viza pe Daneil Kotecz (Baia Mare) și Liviu Gugleș (Vaslui).
Daniel Kotecz, un personaj cunoscut în handbalul românesc în principal pentru activitatea depusă la echipa feminină HCM Baia Mare, a făcut o declarație mai mult decât interesantă. El a semnalat încă de anul trecut faptul că anumite puncte din regulamente nu sunt în regulă!
„Eu nu am fost la ședința Consiliului de Administrație la care s-au votat regulamentele pentru sezonul 2015-2016, întrucât am fost plecat în vacanță. Am lăsat însă înainte un draft, dar nu s-a ținut cont de el. Când m-am întors am semnalat că sunt mai multe probleme în regulament, nu numai la Liga Națională, ci și la junioare, dar mi s-a spus: >”, a afirmat Daniel Kotecz!
Directorul sportiv al clubului băimărean a mai evidențiat, printre altele: „Unde scrie că HCM Roman merge în Cupa EHF? Și unde scrie cine este echipa de pe locul 1 în Cupa EHF? Pe ce criteriu merge Roman de pe această poziție și nu Baia Mare, care a terminat sezonul pe locul 2?”. Pe de altă parte, Daniel Kotecz susține că nu se simte vizat în niciun fel atunci când în handbalul românesc au început să se ceară demisii, inclusiv ale membrilor CA: „Nu mă simt vizat și nu cred că e cazul să-mi dau demisia din Consiliul de Administrație. Nu m-a sunat nimeni pentru un schimb de voturi (n.r. aluzie la afirmația secretarului general Mihail Bocan: Dai un vot, capeți două). Nu mi s-a părut normal ca anumite conversații confidențiale să apară în mass-media”. Dar pentru că aceste informații au fost „desecretizate”, oficialul băimărean a comentat și pe această temă: „Oferta cu voturile ne-a fost făcută doar de domnul Bocan. Nu am avut discuția asta cu nimeni și nu facem jocurile nimănui. Dacă era altfel votul la Consiliul de Administrație, aș fi respectat votul și am fi urmat alte căi de atac”
În discuția purtată cu ProSport, Daniel Kotecz a mai remarcat un aspect: „În speța Vaslui – Minaur lucrurile au fost foarte clare, de aceea și votul a fost 10-2. Există cadru regulamentar pentru ce s-a votat, din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte clare. Regulamentul care trebuie citit nu este cel al Ligii Naționale, ci Regulamentul de Organizare și Desfășurare al Competițiilor Naționale de Handbal, la Art. 30.2.a. În cel al Ligii Naționale nu se specifică nici măcar sistemul de calificare în cupele europene. Dar asta înseamnă că nu mai merge nimeni în Europa?”.
Un alt membru din CA a venit cu o întrebare retorică în tot acest caz de amploare în handbalul românesc. „Nu știu de ce atâta agitație? Până la urmă regulamentul a fost votat atât de Daniel Kotecz, cât și de Liviu Gugleș, care sunt la Baia Mare, cât și la Vaslui. Ei ar fi trebuit să știe foarte bine regulamentul de la început”. Baia Mare și Vaslui s-au agitat însă înaintea meciului direct, din penultima etapă a play-out-ului! Semn că nici un club, nici altul nu au fost stăpâne pe … regulament! Acest lucru este certificat tocmai de o conversație purtată în interiorul Consiliului de Administrație:
Alin Cîrligeanu și-a anunțat demisia din Consiliul de Administrație și i-a invitat practic și pe ceilalți nouă membri care au votat pentru Minaur să facă același lucru: „Sper ca dupa JO (ca sa nu tulburam atmosfera) si ceilalti 9 colegi care astazi au votat pentru mentinerea hotararii CC sa-si faca o analiza si , spre binele handbalului, sa grabeasca alegerile generale„. Mesajul a fost adresat, așadar, membrilor Alexandru Dedu, Nicolae Dumitru, Daniel Georgescu, Flaviu Sâsâeac, Vasile Pavel, Marius Barcan, Jean Mateescu, Gheorghe Bejinariu, Toma Pleșa.
Atenția este îndreptată acum către membrii CA, până la urmă oamenii care fac și desfac lucruri în handbalul românesc. Un alt membru al CA a indicat însă alți doi vinovați în cazul „Vaslui – Minaur”, Sorin Toacsen, directorul tehnic al naționalei masculine, cel care s-ar fi „grăbit” să publice pe site programul turneului de baraj cu Minaur între echipele participante, și Mihail Bocan, secretarul general al FRH. „Mihail Bocan este numit de MTS în acest post, este incompatibil cu acest Consiliul de Administrație, n-am înțeles intervenția lui. Și dacă el a fost cel care a generat acest scandal, conform a ceea ce a declarat Sandu Iacob, atunci el ar trebui să-și dea demisia?”
Alexandru Dedu, președintele FRH, a precizat că Alin Cârligeanu nu și-a înaintat nicio demisie oficial și îndeamnă „poporul” la calm: „Să nu ne pripim, mai există cazuri în care se mai și greșește. Personal, nu cred în chestii tendențioase. Am mari dubii că cineva vrea să dea în Baia Mare sau în Vaslui. O federație mai poate să și greșească, dar pentru prima dată am reacționat și am spus acest lucru cu bun simț într-un comunicat. Când se întâmplă să mai greșești, îți asumi acest lucru și încerci să rezolvi problema, atunci e cu plus. În rest, suntem oameni maturi, fiecare este liber să decidă”.
După reacțiile generate de cazul „Minaur – Vaslui” lucrurile nu par deloc liniștite în acest moment. Dar cea mai tulburătoare declarație rămâne cea făcută de Daniel Kotecz: „Asta este! A trecut, s-a votat, mergem înainte!”. O afirmație care îi culpabilizează în primul rând pe membrii Consiliului De Administrație. O afirmație care dă apă la moară celor care susțin că arbitrii (foștii) conduc astăzi handbalul românesc, cei care sunt majoritari în forul decizional, iar interesul personal ar fi prioritar în dauna interesului național!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER