Dezbatere în handbalul feminin: Ar trebui sau nu impusă o regulă pentru sportivi U21 și U23 cu minimum de minute la fiecare joc? Strategia de redresare propusă oficial de HC Zalău, clubul lui Gheorghe Tadici

Dezbatere în handbalul feminin: Ar trebui sau nu impusă o regulă pentru sportivi U21 și U23 cu minimum de minute la fiecare joc? Strategia de redresare propusă oficial de HC Zalău, clubul lui Gheorghe Tadici
Meciul de handbal feminin dintre Romania si Ungaria din cadrul Campionatului European 2020, disputat in Sydbank Arena din Kolding-Danemarca, luni 14 decembrie 2020. © FOTO:Sorin Pana/Sport Pictures
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dezbatere în handbalul feminin: Ar trebui sau nu impusă o regulă pentru sportivi U21 și U23 cu minimum de 15/30 minute la fiecare joc?

Handbalul feminin românesc a suferit mai multe înfrângeri dureroase în ultima perioadă. Pe mai multe voci se trag semnale de alarmă. Cel mai utilizat mesaj este ceva de genul: „să nu o luăm pe urmele băieților”. România nu s-a mai calificat de 10 ani la un turneu final la masculin.

HC Zalău, clubul lui Gheorghe Tadici, a și venit oficial cu o strategie de redresare a handbalului feminin românesc.

Dezbatere în handbalul feminin: Ar trebui sau nu impusă o regulă pentru sportivi U21 și U23 cu minimum de 15/30 minute la fiecare joc?

HC Zalău a solicitat oficial Federației Române de Handbal să introducă pe Ordinea de Zi a Adunării Generale din 26 aprilie un punct având ca temă de discuție: „Aprobarea de măsuri care vizează strategia de redresare a handbalului feminin românesc, începând cu sezonul 2021-2022”. Gruparea sălăjeană se identifică în primul rând cu Gheorghe Tadici, fostul selecționer al României.

Dezbatere în handbalul feminin
Gheorghe Tadici a venit cu o serie de propuneri pentru redresarea handbalului feminin. © FOTO: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Patru măsuri sunt incluse în această strategie:

  1. Introducerea unei reguli privind înscrierea în raportul de joc la Liga Națională Feminin a minimum 8 jucătoare de cetățenie română.
  2. Introducerea regulii potrivit căreia echipele din Liga Națională Feminin să aibă permanent în teren 3 jucătoare de cetățenie română în sezonul 2021-2022 și 4 jucătoare începând în sezonul 2022-2023
  3. Introducerea regulii folosirii în fiecare joc la Liga Națională a unei jucătoare U21 pentru minimum 15 minute și a unei jucătoare U23 pentru minimum 30 de minute.
  4. Introducerea în categoria jucătoarelor eligibile pentru regula U21 și a sportivelor aflate în ultimul an de juniorat.

Adrian Vasile: „A ne antrena foarte bine de la 15 la 20 de ani într-un sistemn foarte bun, nu are nicio legătură cu străinii”

Adrian Vasile, selecționerul României și antrenorul echipei CSM București, a vorbit după ratarea calificării la Jocurile Olimpice despre subiectul „numărul jucătoarelor străine din Liga Florilor”.

Cred că ce trebuie să facem în a cultiva jucătorul român de handbal, este ca de la 15 la 19 ani să lucrăm atât de bine cu copiii, astfel încât atunci când vor ajunge la seniorat să își facă loc în echipă în mod natural. Și să poate să joace natural, datorită valorii care o au. Cred că nimeni și nici eu nu sunt în situația în care să spun că jucătoarea X este tânără, bună, dar eu nu o bag în teren pentru că vreau să aduc o străină. Eu nu cred în așa ceva.

Cred că lucrurile pe care noi putem să le influențăm, trebuie făcute mai bine. De la străine putem învăța lucruri, poate aduc și multă valoare, de la care jucătoarele din România și chiar antrenorii avem de învățat. A ne antrena foarte bine de la 15 la 20 de ani într-un sistemn foarte bun, nu are nicio legătură cu străinii. Dacă treaba merge într-o direcție corectă, în care creăm un sistem românesc, vom avea și un nucleu mai mare de jucătoare bune. Atunci, da, poate ne putem gândi și la varianta asta de limitare a jucătorilor străini. Pentru că vom avea calitate și valoare”, a subliniat Adrian Vasile.

Trebuie să muncim într-un sistem românesc de handbal al naibii de mult și al naibii de bine, astfel încât să ne antrenăm și să jucăm, să câștigăm experiență la nivelul anului 2021”, Adrian Vasile

Steluța Luca: „Dă-mi numele antrenorului care preferă o străină în locul unei românce”

Într-un interviu pentru ProSport, Steluța Luca, vicepreședinte al FR de Handbal, a declarat la rândul ei că nu se poate spune că România nu mai are rezultate la naționala de senioare din cauza străinelor.

Demonstrează că ești mai bună ca sportivă și nimeni nu te dă la o parte. Dă-mi numele antrenorului care preferă o străină în locul unei românce. În momentul în care tu nu dai sută la sută pe teren, este normal ca antrenorul să folosească și o străină sau este normal ca și clubul să se uite și în afara țării. Aici este vorba despre mentalitatea jucătorului român”, ne-a declarat Steluța Luca.

„Eu ca sportivă din România, ce fac să le dau la o parte pe străine? Când am promovat la senioare, o aveam în față pe Mariana Tîrcă. Dar am muncit să intru în echipă. A fost mutată ea în centru și eu am jucat inter. Dacă muncești, nu are cum să nu te bage antrenorul”, Steluța Luca

Horațiu Pașca: „Văd ca o sportivă precum Ștefania Stoica să poată juca minimum 15 minute la CSM București”

Dezbatere în handbalul feminin
Horatiu Pasca are mai multe jucătoare de mare perspectivă în lotul național de tineret © FOTO: Răzvan Păsarică/SPORT PICTURES

Astăzi, în Liga Florilor există o regulă prevăzută pentru sportivele U21 și U23, adică să fie folosite în MEDIE 10/30 de minute pe meci. Cluburile importante le folosesc în special cu adversarii aflați în zona retrogradării. Am discutat pe tema măsurii nr. 3 propusă de HC Zalău și cu selecționerii loturilor naționale de tineret și junioare.

Horațiu Pașca (tineret): Dacă s-ar institui această obligativitate, nu poate fi decât în interesul general al handbalului românesc. Dar nu știu cum vor primi cluburilor astfel de măsuri. Poate că impunerea pe două categorii ar fi puțin cam mult. Dar, sincer, văd ca o sportivă precum Ștefania Stoica să poată juca minimum 15 minute la CSM București. Sau Andreea Tîrle și Corina Lupei, la SCM Rm. Vâlcea. Sau Oana Borș la Minaur Baia Mare. Sunt jucătoare valoroase, le am și eu la lotul național și au un mare potențial de creștere.

Nu văd unde ar fi o problemă dacă o jucătoare precum Oana Borș ar avea o șansă de a juca 15 minute și în fața Sirabei Dembele. Toate aceste fete, dar și altele de U21 să aibă șansa de a evolua cu toți adversarii, nu doar cu cei mai slab clasați. Pot face față și ar fi și în interesul handbalului românesc. Au demonstrat că pot face față, iar cele 15 minute nu trebuie să fie neapărat legate. Eu susțin o astfel de măsură, pentru că este în interesul handbalului românesc”.

Din păcate, investițiile cluburilotr sunt direcționate preponderent către plata salariilor, ignorându-se orice strategie de creștere și promovare a jucătoarelor românce

Larisa Olteanu (junioare):Sunt antrenor la copii și juniori de aproximativ 20 de ani și din experiența acumulată până acum vă pot spune că ar fi o propunere foarte bună. Putem să promovăm jucătoare pentru echipele de senioare, avem copii talentați care să facă pasul la Liga Națională, dar dacă nu au unde să joace, nu pot progresa. O astfel de măsură ar veni în sprijinul jucătoarelor tinere, cu calități, doar că trebuie să le dăm încredere și să avem răbdare cu ele pentru a crește. Iar fetele și mai tinere ar avea la rândul lor modele. Vor vedea că se poate promova și la Liga Națională și vor avea o motivație în plus, să urmeze același drum”.

În expunerea de motive pentru susținerea celor patru măsuri, HC Zalău a punctat că regresul handbalului feminin din ultimii ani a apărut în condițiile în care investițiile la echipele de club din prima ligă sunt printre cele mai mari din Europa. „Din păcate, investițiile cluburilotr sunt direcționate preponderent către plata salariilor, ignorându-se orice strategie de creștere și promovare a jucătoarelor românce”.

„Măsurile propuse nu impun restricții privind accesul jucătoarelor de cetățenie străină în campionatul național”

Dat iată ce a mai subliniat clubul la susținerea celor patru măsuri:

Măsura privind înscrierea a minimum 8 jucători de cetățenie română în raportul de joc funcționează deja în Liga Națională masculină, unde a fost introdusă și obligativitatea de a avea în mod permanent în teren 2 jucători de cetățenie română”.

Considerăm că la feminin se impune folosirea unui număr mai mare de jucătoare românce decât la masculin, întrucât aria de selecție este mai mare și echipa națională este încă la un nivel mai bun în Europa. Vă rugăm să observați că măsurile propuse nu impun restricții privind accesul jucătoarelor de cetățenie străină în campionatul național”.

Actualele reguli la U21 și U23 sunt menite să aducă unele progrese în promovarea tinerelor jucătoare, dar regula folosirii lor în medie 10/30 de minute pe meci atenuează mult din eficiența acestei măsuri. Cluburile fruntașe, care își permit să legitimeze cele mai bune jucătoare de U21 și U23, le folosesc cu preponderență în jocurile cu echipele care se află în zona retrogradării, cu scopul de a face MEDIA prevăzută de regulament, nefiind preocupate de creșterea valorii acestor jucătoare”.

În ceea ce privește propunerea de introducere în categoria jucătoarelor eligibile pentru regula U21 a sportivelor aflate în ultimul an de juniorat, ar avea efecte benefice pentru componentele lotului național de tineret”.

Propunerile HC Zalău vor fi su în ședința Consiliului de Administrație al FRH de joi, în sensul de a fi aprobate sau nu pentru Ordinea de Zi a Adunării Generale.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Bill Gates, previziune sumbră privind inteligenţa artificială. Se va întâmpla în mai puţin de 10 ani!
Bill Gates, previziune sumbră privind inteligenţa artificială. Se va întâmpla în mai puţin de 10 ani!
Descoperire ȘOCANTĂ într-o parcare din București! Om de afaceri, găsit MORT în mașină
Descoperire ȘOCANTĂ într-o parcare din București! Om de afaceri, găsit MORT în mașină
Regele Charles a ajuns la spital, la un an de când a fost diagnosticat cu cancer! Ce se întâmplă acum cu Monarhul Britanic
Regele Charles a ajuns la spital, la un an de când a fost diagnosticat cu cancer! Ce se întâmplă acum…
Memphis Depay s-a reinventat în Brazilia și primește un bonus uriaș pentru câștigarea primului trofeu
Memphis Depay s-a reinventat în Brazilia și primește un bonus uriaș pentru câștigarea primului trofeu
Cristiano Bergodi, revenire de senzaţie în Superliga! Antrenorul italian ar putea ajunge pe banca unei echipe cu pretenţii
Cristiano Bergodi, revenire de senzaţie în Superliga! Antrenorul italian ar putea ajunge pe banca unei echipe cu pretenţii
Răzvan Lucescu în locul lui Şumudică,
Răzvan Lucescu în locul lui Şumudică, "bomba" lui Dan Şucu pentru banca Rapidului! Antrenorul spune "da" cu o condiţie | EXCLUSIV
Babs, de nerecunoscut! Cum arată acum fosta iubită a lui Dorian Popa. Operațiile estetice i-au schimbat complet înfățișarea
Babs, de nerecunoscut! Cum arată acum fosta iubită a lui Dorian Popa. Operațiile estetice i-au schimbat complet înfățișarea
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
BANCUL ZILEI. Știți ce face o păpușă gonflabilă după o partidă de amor?
BANCUL ZILEI. Știți ce face o păpușă gonflabilă după o partidă de amor?
EXCLUSIV. O mină în paragină din România, readusă la viaţă cu 200 de milioane €. Resursa vitală care va fi exploatată
EXCLUSIV. O mină în paragină din România, readusă la viaţă cu 200 de milioane €. Resursa vitală care va fi…
Ce a descoperit știința despre oamenii care cred că Dumnezeu le iartă greșelile?
Ce a descoperit știința despre oamenii care cred că Dumnezeu le iartă greșelile?
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: Aş face totul la fel. Sunt fericit
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: Aş face…
SINGURUL electrocasnic care trebuie scos din priză după fiecare utilizare. Majoritatea românilor îl folosesc zilnic
SINGURUL electrocasnic care trebuie scos din priză după fiecare utilizare. Majoritatea românilor îl folosesc zilnic
Se transformă buletinele. Obligație până la final de martie. Cum vor fi folosite noile cărți de identitate
Se transformă buletinele. Obligație până la final de martie. Cum vor fi folosite noile cărți de identitate
"Ceasul rău l-a dus acolo" Constantin a fost găsit fără suflare în Iași, la trei luni de la dispariție. Bărbatul…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
BYD vine în România! Am condus BYD Sealion 7. Primele impresii din spatele volanului
BYD vine în România! Am condus BYD Sealion 7. Primele impresii din spatele volanului
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
×