Dezvăluiri cutremurătoare: cum a ajuns naționala masculină să fie batjocorită de federație! „După atâtea ore de drum, am cerut un prânz pentru băieți, dar ni s-a spus că nu sunt fonduri”. Prima reprezentativă zboară numai noaptea, drumuri de 17-18 ore, iar jucătorii nu au asigurări medicale

Naționala masculină de handbal va aborda „dubla” cu Lituania de la mijlocul lunii aprilie, din preliminariile Campionatului European 2020, fără doi dintre cei mai buni jucători ai României, Mihai Popescu și Valentin Ghionea. Federația Română de Handbal a anunțat sec lotul și atât. Nicio altă informație despre absența celor doi handbaliști – practic căpitanii echipei din ultimii ani. În afara celor doi, mai sunt și alți băieți care nu fac parte din lot, este vorba despre Alexandru Csepreghi, Cristian Fenici. Ne-am obișnuit însă cu acest stil de lucru al federației, de a nu comunica lucruri importante, de fapt, asta se întâmplă inclusiv și în fața unui Consiliu de Administrație de cele mai multe ori fără reacție, exceptând 3-4 nume.

Plecând de la această informație, Mihai Popescu și Valentin Ghionea nu fac parte din lot și atât, i-am căutat pe cei doi handbaliști pentru a vedea care este starea lor medicală. Portarul de la St. Raphael ne-a dezvăluit că are probleme la inghinali și se află în recuperare. Este și motivul pentru care nu a evoluat în ultimul meci din Cupa EHF cu Fuchse Berlin (34-31).

„Momentan fac recuperare. Am vorbit cu cei din federație, le-am zis să mă pună pe lista mare și dacă voi putea juca, voi veni. O să fac tot posibilul, dar este o zonă destul de importantă pentru portari în general”, ne-a relatat Mihai Popescu. Căpitanul echipei naționale nu a fost anunțat însă în niciun lot lărgit.

„De data asta nu am fost convocat, dar eu oricum luasem decizia să mă retrag”

Ajungem și la Lisabona, la Valentin Ghionea, jucătorul lui Sporting aflat într-o formă foarte bună în această perioadă, după ce a fost accidentat în prima jumătate a sezonului, culmea, chiar după un meci al României cu Franța. Extrema dreaptă a făcut în weekend un meci mare cu Veszprem în Liga Campionilor, reușind să marcheze 7 goluri.

„De data asta nu am fost convocat, dar eu oricum luasem decizia să mă retrag. Meciul cu Franța a fost ultimul la națională pentru mine. 15 ani de națională sunt îndeajuns. În alte condiții poate că mai puteam să mai continui, dar naționala masculină are niște lipsuri. Iar aici nu mă refer la jucători, pentru că România are jucători foarte buni. Cred că naționala de băieți merită mai mult ajutor și cu un sistem mai bun, poate să ajungă din nou frecvent la turnee finale. Și putem continua discuția…”, a fost răspunsul lui Valentin Ghionea, cu privire la absența lui din lot. Discursul handbalistului care se află în Top 5 all-time la goluri marcate pentru România ne-a atras atenția, motiv pentru care am insistat să dezvoltăm subiectul. După mai multe acțiuni ale echipei naționale în care a fost pus în fața unor situații penibile, Vali Ghionea nu a mai ascuns adevărul și a făcut câteva dezvăluiri cutremurătoare, lucruri care sunt greu de crezut că se întâmplă la nivelul primei reprezentative!

Abandonat după două accidentări suferite la lot

În decembrie 2017, jucătorul s-a accidentat la un turneu amical în Elveția, înaintea calificărilor pentru barajul Campionatului Mondial din 2019. Vali Ghionea a făcut entorsă, s-a accidentat la o acțiune unde PRIMA REPREZENTATIVĂ‚ s-a deplasat fără doctor! „Sigurul care m-a ajutat atunci a fost Rareș Jurcă. Am găsit un jucător din naționala Elveției dispus să mă ducă cu mașina lui personală, să mă plimbe până la un spital, pentru a face un RMN. Când am ajuns într-un cabinet, am constatat că noi nu aveam asigurări medicale pentru străinătate, pentru Elveția! Cum tu, o echipă națională, să nu ai asigurări pentru sportivi? M-a costat 500 de euro RMN-ul, am plătit din buzunar, iar banii i-am recuperat de la federație după vreo 3 luni”, ne-a relatat Valentin Ghionea.

Jucătorul lui Wisla Plock atunci, transferat între timp la Sporting Lisabona, a trecut peste acel moment. L-a trecut la experiențe nefericite și a continuat să vină la lot. Numai că în toamna anului 2018, Vali Ghionea s-a confruntat cu o altă situație similară, care i-a pus capac! El s-a accidentat în timpul partidei cu Franța din actualele preliminarii. Când a venit vorba de a merge la spital, jucătorului i s-a transmis, pur și simplu: „Plătește tu, Vali, că apoi decontăm!”. „La Cluj, am simțit că am primit și un șut în fund după ce m-am accidentat. În afară de fizioterapeutul Cristi Gîju, nu s-a interesat nimeni de situația mea. Selecționerul Montoya a fost apoi singurul care m-a sunat, atât. Noroc cu cei de la Sporting, care au fost foarte buni. Când m-am întors la Lisabona mi-au spus: >. Portughezii au avut grijă de mine, cei de la federație nu au dat nici măcar un telefon să vadă cum mă simt. Meciul cu Franța a fost practic cireașa de pe tort, a fost momentul în care am decis că e momentul să mă retrag”, ne-a povestit handbalistul.

Vali Ghionea a dat cărțile pe față

Din voce l-am simțit pe Vali că lucrurile la echipa națională masculină sunt și mai grave. Jucătorul lui Sporting a dat apoi cărțile pe față.

„Am jucat la două Campionate Mondiale (n.r. 2009 și 2011), dar simt că am mai fi putut ajunge la încă 4-5, dacă am fi fost mai mult ajutați. Poate din afară nu s-a văzut asta, dar și naționala masculină a avut mereu un potențial foarte bun. Cei de afară nu au jucători mai buni, doar că beneficiază de alte condiții, sunt crescuți într-un alt spirit. În schimb, imaginea noastră a fost permanent deteriorată, comunicarea între jucători și mass-media a fost limitată”, a început să relateze Ghionea. Ce înseamnă „nu ați fost ajutați?”.

Extrema dreaptă cu aproape 400 de goluri în Liga Campionilor a început să exemplifice: „Păi în primul rând, la noi zborurile sunt doar noaptea. Iar drumurile sunt și de 17-18 ore. La meciul de baraj cu Macedonia pentru calificarea la Campionatul Mondial am avut un drum de 17 ore, cu escală de vreo 6 ore prin Viena. În schimb, Macedonia a venit la returul de la Cluj cu charter, după o oră și jumătate. Bineînțeles, nu a cerut nimeni charter, dar cum la noi s-au găsit mereu numai zboruri noaptea? Demis Grigoraș, care a avut atunci pașaportul expirat, a ajuns mai repede cu mașina la Skopje. El a călătorit doar 10 ore, noi 17! Zborurile au fost întotdeauna un dezastru. Nu a contat că noi aveam un meci de calificare la un Campionat Mondial. Sau că aveam un meci pe care îl puteam întoarce în retur, la un moment dat am avut 4 goluri avans și șansa de a ne duce la 5 goluri. Să spunem că nu au fost găsite zboruri mai bune, am acceptat-o și pe asta. Dar în 17 ore de drum, nu ne-a fost plătită nici masa! Fiecare s-a descurcat cum a putut.

Asta a fost acțiunea Skopje, pentru că același lucru s-a întâmplat și în aceste preliminarii, la deplasarea în Portugalia. Am plecat la 2:00 noaptea de la Porto spre Cluj și am ajuns la destinație la ora 20:00. Probabil că nu s-a găsit altă rută, eram înaintea jocului cu Franța. Sigur, pe drum ne-au prins două mese, mic dejun și prânz. Eu și Mihai Popescu, jucătorii care făceam legătura între staff și echipă, poate și din motive de experiență, am cerut un prânz pentru echipă la Frankfurt. Ni s-a spus că nu există așa ceva. Am ajuns la ora 20:00 la Cluj, iar la sosire ni s-a spus că trebuie să ne spălăm singuri echipamentul. După 18 ore de drum. Astea au fost doar câteva probleme, dar sunt însă mult mai multe, cu decontarea biletelor, etc. Probabil că Xavier Pascual a renunțat la echipa națională și din cauza asta. El a și cerut la un moment dat la federație să nu ne mai ia zboruri noaptea, iar experiențele de drum cu Macedonia cred că i-au pus și lui capac. La un moment dat am încercat și noi să vorbim cu federația, dar ni s-a spus să facem întâi noi performanță și apoi vin și condițiile. Dacă întâi trebuie să te califici și apoi să apară condițiile e OK…”.

Ce a mai declarat Vali Ghionea

  • „Și Xavi Pascual și Manuel Montoya sunt profesioniști, am învățat foarte mult de la ei. De la Pasqui am învățat foarte mult despre handbal. Eu aș vrea să le mulțumesc tuturor antrenorilor cu care am lucrat la echipa națională, pentru că au avut ochi și pentru mine și m-au convocat. De la fiecare am avut de învățat câteva ceva și toți m-au ajutat enorm în carieră”
  • „În alte condiții aș mai fi venit la lot, mă simt foarte bine psihic, fizic, dar mi se par puțin deplasate toate aceste lucruri. Văd și la alte naționale care nu se califică frecvent, gen Portugalia, Polonia, Elveția, ce condiții au. Și în ciuda nerealizărilor, au o imagine extraordinară la nivel de echipă națională”
  • „Noi nu avem diurne, cheltuim banii noștri când venim la echipa națională. Au fost multe cazuri în care băieții nu se săturau la masă, erau nevoiți să-și mai cumpere separat mâncare. Dar de fiecare dată am spus că mai venim o dată pentru echipa națională, pentru Xavier Pascual”
  • „Poate că nu avem și noi o Cristina Neagu în echipă, dar totuși niște condiții de echipă națională puteam să avem”
  • „Nu am venit niciodată pentru bani la echipa națională. Președintele venea în vestiar și ne anunța prime de joc înaintea unor meciuri importante, dar banii nu au contat pentru noi când am venit la lot. În primul rând, ne doream foarte mult să ne calificăm, să ieșim din mocirla asta”
  • „Dincolo de toate aceste probleme, au fost niște ani frumoși la echipa națională, datorită atmosferei extraordinare din lot. Toți băieții veneau la lot pentru atmosferă, pentru echipa națională”
  • „Cred că am marcat peste 1.000 de goluri pentru echipa națională. Am întrebat la un moment dat și eu de statistică, dar mi s-a răspuns că este cam complicat să mi se spună câte goluri am, că nu știu de unde să le ia, iar când trebuiau să dea mai departe, puneau ei niște cifre”
  • „Calificarea la Campionatul Mondial din 2009 (n.r. realizată de tandemul Aihan Omer selecționer – Petre Paleu – manager) a fost cel mai frumos moment al meu la echipa națională. Am trăit atunci momente extraordinare, am și jucat foarte bine cu Muntenegru”
  • „Puteam să mai jucăm 4-5 turnee finale. După fiecare ratare a calificării spuneam că am fost aproape, că am fost acolo. Dar ceva s-a întâmplat de nu am reușit totuși aceste calificări”
  • „Cristinei Neagu i-au plătit federația operația, pentru că nu au avut ce face, altfel ar fi ieșit scandal mare”

După toate aceste declarații, Vali Ghionea se așteaptă să fie criticat. „Poate pare că mă plâng, că îmi găsesc un motiv pentru scuze. Îmi asum tot ce am spus și probabil că voi fi criticat. Cine vrea însă să asculte și să știe adevărul, e tot adevărul pe care l-am spus în acest articol. Nimeni nu are cum să-mi conteste cuvintele. Nu vreau să se înțeleagă că dau în cineva anume, ci pur și simplu am spus doar adevărul din sânul echipei naționale, sunt lucruri care s-au întâmplat. Și nu sunt problemele mele, ci ale tuturor care vin la lot. Majoritatea evoluează în Liga Națională și nu o să vorbească. Le este foarte greu și îi înțeleg. Nu vreau ca naționala să fie lăsată așa, la nesfârșit. Să fie ajutată mai mult și sigur vor veni și rezultatele mai bune”, a concluzionat Vali Ghionea.

Extrema dreaptă a României are în spate nu mai puțin de 12 sezoane la nivelul grupelor Ligii Campionilor, record absolut pentru un handbalist din țară. De câțiva ani, Vali s-a implicat și în alte proiecte, printre altele în fiecare vară organizazează o tabără de handbal pentru copii care îi și poartă numele.

Așadar, ca și concluzie, federația nu are bani de asigurări medicale, bani pentru zboruri mai accesibile, bani pentru mâncare, diurne pentru jucători în străinătate dacă tot nu le asigură mese la drumuri de 17-18 ore, dar atunci când e vorba de o premiere este „înghesuială mare”. Inclusiv după truda unor loturi naționale de tineret și juniori!

Publicat: 27 03. 2019, 10:33
Actualizat: 27 03. 2019, 11:33