Dezvăluirile lui Rică Pârâianu în cazul „Călărași”: „Am primit un telefon de la un înalt oficial al federației, în care îmi sugera să nu-i utilizez pe acei jucători. Am cerut să trimită o adresă oficială, ceea ce nu s-a întâmplat”
Rică Pârâianu, team-managerul echipei Dunărea Călărași, a reacționat după ce echipa lui a pierdut la masa verde punctele cu Potaissa Turda în Liga Națională, după 29-26 pe teren. Oficialul formației călărășene a oferit la rândul lui câteva detalii interesante în acest caz. Una dintre acestea, un „înalt oficial al federației” l-a sunat și i-a comunicat să nu-i folosească pe jucătorii contestați Radojkovic și Pejovic. A cerut în schimb o hârtie oficială, dar FRH nu a trimis-o.
„Nu știu dacă se aștepta altcineva la o altă decizie, doar cine nu cunoaște handbalul masculin ar fi crezut altceva, mai ales dacă este o contestație făcută de echipa din Turda. Au mai făcut contestații și au câștigat de fiecare dată, cu Minaur, cu Vaslui, indiferent dacă avem dreptate sau nu. Dar asta vom vedea, după această fază va decide instanța civilă și poate TAS-ul”, ne-a declarat Rică Pârâianu.
Fostul pivot al naționalei a precizat apoi că Dunărea nu și-ar fi permis niciodată să-i utilizeze pe jucătorii respectivi dacă nu ar fi avut drept de joc în perioada respectivă: „Dreptul de joc l-a dat federația prin contract depus și prin taxele de mii de euro pe care le plătești pentru a-l obține. Aveam adeverința respectivă din data de 15 noiembrie, emise chiar de IGI, serviciul care se ocupă de acest lucru” .
Rică Pârâianu a făcut în tot acest context și o dezvăluire: „Cu 2 ore înainte de meci, am primit un telefon de la un înalt oficial al federației, în care îmi sugera să nu-i utilizez pe acei jucători, pentru că nu ar avea drept de joc. L-am rugat pe respectivul oficial să îmi trimită o adresă oficială pentru a nu-i utiliza, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, înaintea meciului din 22 noiembrie am întrebat observatorul partidei respective dacă sportivii sunt în regulă, dacă pot evolua. A verificat și în sistemul SEI, acei sportivi nu aveau dreptul de joc ridicat. Dacă federația ne-ar fi înștiințat, nu i-am fi utilizat. Nu a fost luat în considerare faptul că noi avem permisele din 15 noiembrie și se pare că suntem dezavantajați în această cauză”.
Oficialul Dunării a prezentat ca argument și modul cum federația a judecat diferit contestațiile depuse de Turda și Dinamo: „Și Dinamo a făcut o contestație, au cerut același lucru, iar decizia a fost alta. La data respectivă noi aveam aceleași documnete, aduse și la contestația depusă de Turda. Contestația echipei Dinamo a fost respinsă, în timp ce Potaissa a primit câștig de cauză”.
Un alt element al apărării este cazul lui Glubovic de la Suceava. „Etapa trecută, Suceava a jucat pe o adeverință emisă de IGI, iar din câte știu eu, sportivul respectiv (n.r. Golubovic) nu a avut nici măcar legitimație vizată de federație, a jucat pe pașaport”, a mai spus Pârâianu
„Nu poți să contești dreptul de joc pe care ți l-a dat federația. Ca să ai drept de joc, plătești niște taxe. Federația trebuie să mi-l ridice dacă nu sunt în regulă. Și mai este o neclaritate. Vorbim despre avize de muncă, dar noi suntem pe contracte de activitate sportivă. Când am venit cu acestea, dacă nu ar fi fost în regulă, federația nu ni le-ar fi înregistrat. Sunt lucruri interpretabile”, Rică Pârâianu, team-manager Dunărea Călărași.
ProSport a publicat pe parcursul acestei zile reacții din tabăra echipelor Potaissa Turda, Dunărea Călărași și Dinamo pe marginea unui nou caz care a bulversat o competiție internă din România. Cred că un răspuns pentru faptul că România se regăsește după locul 30 în Europa la nivel de echipe naționale se regăsește și în acest caz! Și este doar unul din multiplele litigii care s-au tot adunat în handbalul românesc.